КАПІТУЛЯЦІЯ, ЗЕМЛЯ ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

0
1150
views

9 жовтня позачергово зібралася Кіровоградська обласна рада. Депутати прийшли до сесійної зали, як і кількома днями раніше їх місцеві, кропивницькі колеги, теж з ініціативи громадських активістів.

Капітуляція

Проект рішення:

У порядку денного позачергової сесії обласної ради, який погодили на засіданні Президії обласного депкорпусу, були зазначені звернення, які Кіровоградщина через облраду планує направити до органів центральної влади. А саме: звернення про недопущення прийняття рішень, які призведуть до капітуляції України внаслідок збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях; подовження мораторію на продаж землі; закріплення за обласними радами права розроблення, погодження та подання проектів змін адміністративно-територіального устрою області. Щодо першого, то у тексті звернення, зокрема, зазначено: імплементація так званої “формули Штайнмаєра” може дестаблізувати ситуацію в країні, подібні рішення мають прийматись з урахуванням думки суспільства до прикладу, проведення Національного круглого столу). Тож серед вимог: заборонити впровадження особливого статусу для ОРДЛО чи будь-яких інших регіонів України шляхом внесення відповідних змін до Конституції України; заборонити впровадження амністії для терористів незаконних збройних формувань так званих “ДНР” і “ЛНР” за тяжкі військові злочини; не допустити відведення українських військ від лінії розмежування; організацію проведення виборів до органів влади та місцевого самоврядування на території ОРДЛО забезпечити лише після отримання повного контролю над кордоном України державною прикордонною службою по всій довжині українсько-російського кордону та відновлення конституційного ладу на тимчасово окупованих територіях, а також забезпечення перехідного періоду терміном не менше одного року з метою відновлення інститутів державної влади та повноцінної роботи українських засобів масової інформації. Як голосували: «Два за на два проти» – такою була формула Чорноіваненка обговорення формули Штайнмаєра. Аргументи проти рішення та за формулу від громадян-олександрійців, які «чомусь» масово прибули на сесію під пильним наглядом депутатки від ОП Людмили Давиденко – «Нужно дать Зеленскому шанс!», «Если нужно отступить – нужно отступать!» До речі, свій візит до обласного центру ті пояснювали, як могли: «Захищати формулу Енштейна»… АТОвці, у свою чергу, переконували: формула – це небезпека і для військових, і цивільних, і для майбутнього держави. «Черепки партії війни», «Криза соцвиплат сьогодні – наслідок війни» – такі заяви Людмили Давиденко викликали бурхливу реакцію зали. Один з олександрійських депутатів заявив: місцеві ради взагалі не впливають на ці питання, тож не варто переоцінювати власний вплив. А другий принципово відмовлявся говорити державною мовою, свідомо порушуючи регламент. Довелося навіть… користуватися послугами перекладача з російської на українську серед волонтерів.

Як голосували:

Зрештою, депутати за звернення проголосували так: 33 голоси “за”, 7 присутніх членів фракції опоблоку не голосували.

Земля

Проект рішення:

Стосовно мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення депутати вважають, що в умовах війни, окупації, анексії, за неврегульованої законодавчо-нормативної бази з даного питання, відсутності відповідно підготовлених кадрів, продаж 72% території держави іноземцям буде означати новітню колонізацію України та загрожує існуванню її державності. Депутати сумніваються у спроможності нинішньої влади протистояти непрозорості ринку землі, захистити землевласників перед можливими шахрайськими і спекулятивними схемами,  масовому скуповуванню земельних паїв  на утворенню пласту монопольних власників-латифундистів. Знову ж таки, це питання має вирішувати народ на референдумі.

Тож вимоги звернення: мораторій  до 1 січня 2025 року; публічне, суспільне обговорення цього питання та винесення його на всеукраїнський референдум.

Як голосували:

рішення прийняте.

Децентралізація

Проект рішення:

Щодо повноважень обласної ради у сфері «перепланування» області, то депутати проти запланованого на державному рівні утворення трьох районів: Кропивницького, Олександрійського та Новоукраїнського. І вказують: закон дає виключне право на прийняття рішень у цій царині саме облрадам.

Запропонована модель поділу області, вказують обранці,  позбавлена фахового логістичного розрахунку щодо транспортного сполучення в системі існуючої транспортної інфраструктури області. І наполягають: мають бути проведені відповідні консультації з місцевими спеціалістами та громадськістю.

Тож  вимоги цього звернення наступні:

Не допустити вирішення подальшої долі регіонів без участі самих регіонів; затвердити Методику розрахунку адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня; впровадити процедуру громадського обговорення проектів адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня на рівні областей; закріпити право обласних рад на розроблення, погодження та подання проекту адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня на затвердження Кабінету Міністрів України.

Як голосували:

рішення прийняте.

Відповідні рішення обласної ради її голова Олександр Чорноіваненко має передати Президенту, парламенту та уряду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here