ДЕ МОЖНА ПОЛАСУВАТИ ВАРЕННЯМ З ШИШОК І ПОЧУТИ СПІВ «ЧЕРЕШЕНЬКИ»

0
829
views

Катерина Артем’єва-Даум працює на посаді директора Компаніївського будинку культури п’ять років. За цей час гурткова робота в ньому не тільки пожвавилася, але і набула нових форм, нового змісту.

– Пані Катерино, будь ласка, коротко про останні здобутки в роботі.

– При Будинку культури на сьогодні діє 11 гуртків і одне любительське об’єднання. Бувають періоди, коли за тиждень робимо – по чотири заходи для наших краян. Наприклад, на День Незалежності для компаніївців та гостей проведено фестиваль української пісні «Етновир», а в програмі цього свята – ярмарок крафтового варення. До цього дивовижного ярмарку долучилися практично усі організації. Так, наприклад, наше лісництво надало варення з шишок, інші – з гарбуза та кавуна. Також активно і весело відбулося в селі Першотравенка районне свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти – 2019».

– А скажіть, в якому стані нині приміщення Будинку культури?

– У плачевному стані. Приміщення величезне, але фінансів у нього років з тридцять не вкладали. Все, що перейшло нам у спадок ще з радянських часів, ми ремонтували, прали, відбілювали, підфарбовували, проте все має свій термін використання. Але на разі ми у співпраці з головою ОТГ Олександром Маслюковим вирішуємо ці проблеми.

Ми практично завершили ремонт приміщення на першому поверсі площею 120 квадратних метрів, де відкриємо Молодіжний дозвілевий центр. Адже молодь приходить до нас і каже, що набридло сидіти в барі з пивом, хочеться живого спілкування. Тут замінено вісім вікон, а також власними силами ми зашпаклювали і пофарбували підлогу. Зробили косметичний ремонт у фойє та на сходинці, що веде на другий поверх.

Ми також завдячуємо йому і депутатам за чотири комплекти нових костюмів для вокальної групи «Черешеньки» та співачок з «Експромту». А ще придбали десять чоловічих вишиванок.

Маємо на меті капітальний ремонт приміщення.

 – Які у вас є думки та пропозиції щодо вдосконалення роботи Будинку культури?

– На разі, я вважаю, час вже реформувати нашу систему закладів культури. Ми є районним методичним центром. Окрім районної влади, нами керує селищна рада, відділ культури. Тобто над нами чотири керівники, а тільки візьмешся за діло, допомагає два, іноді три. Думаю, тут потрібен лише один господар. Я пропоную, щоб, зокрема, наш Будинок культури став центром дозвілля місцевої ОТГ. Для цього нещодавно я презентувала проект щодо облаштування зони вільного спілкування (хабу). Це має бути молодіжний публічний простір нового типу для вільного спілкування, проведення форумів, конференцій, концертів, лекцій, майстер-класів, зона вільного доступу до інтернету із сучасним інтер’єром, освітленням та меблями. Треба робити ставку на молодь, інакше вона поїде звідси шукати кращої долі.

– Зрозуміло, усі ваші підопічні відповідально і з вогником беруть участь у формуванні та популяризації української культури. Але, певно, можна виділити найкращих.

– Найбільш дієвими на сьогодні у нас є вокально-хорові гуртки, аматорські   колективи   «Експромт»,  «Співограй»,  «Молодички»,  «Черешеньки»,  «Солодка ягода». А народний театр «Промінь» нещодавно завоював перше місце в обласному конкурсі-огляді аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини». Учасники цих колективів виступають не лише у селах Компаніївського району, але й Бобринецького, Новгородківського, Олександрійського. У співпраці з волонтерами за останні кілька років наші колективи дали п’ять концертів у зоні АТО. Тісно співпрацюємо також з громадською організацією «Серце матері», проводимо майстер-класи та спільні концерти з дітками з особливими потребами. В їхніх очах ми бачили велику потребу у творчості, у  спілкуванні. От, наприклад, Яна Гаморя з Сасівки вишиває бісером дуже гарні картини. Тому й отримала нагороду за участь в обласному конкурсі.

Ми пишаємося також дівчатами з вокальної групи «Черешенька», якій нещодавно виповнилося чотири роки.

– Кого з керівників та учасників ви можете відзначити за гарну активну роботу?

– Насамперед, Галину Малахатько, яка працює тут понад тридцять років. Нині вона веде вокальну групу «Черешеньки». Також слід відзначити Людмилу Найду та її сімейне тріо, Стефанію та Олександра Охват, Віталія Поліщука, Анну Кондрашову, Олексія Портянка, який зробив великий внесок у хореографічне мистецтво району. Чудова співпраця продовжується з бібліотекою, якою керує Тамара Полудень, та Компаніївським історичним музеєм, який очолює така творча особистість, як Ярослава Тимошенко. Разом ми велика сила, одна велика команда.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here