«МИРНІ» ПРОФЕСІЇ – КОЛИШНІМ ВІЙСЬКОВИМ!

0
462
views

Відповідно до законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» одним із видів соціальних послуг, що надається зареєстрованим безробітним, є професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних організовується центрами зайнятості на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності з урахуванням побажань безробітних і здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях.

Слід зазначити, що одним із видів професійно-технічних навчальних закладів є центри професійно-технічної освіти ДСЗ. Їх в службі одинадцять.

Підкреслюю, що професійне навчання, головним чином, здійснюється на замовлення роботодавців.

Як формується таке замовлення? У більшості випадків це відбувається наступним чином. Роботодавець звертається до центру зайнятості для здійснення добору працівників. Працівниками центру вивчається ситуація щодо відповідності професійно-кваліфікаційних характеристик зареєстрованих безробітних заявленим вимогам роботодавця. Якщо відповідні особи відсутні на місцевому ринку праці, вноситься пропозиція іншим безробітним пройти відповідне навчання. Укладаються належні договори. Безробітний направляється на навчанні, після закінчення якого він має бути прийнятий на роботу.

Різновидом профнавчання є стажування безробітних. Цей вид навчання є надзвичайно поширеним в нашій області.

Стажування передбачає допуск працівника на робоче місце для того щоб додатково пересвідчитись в його вміннях і головне щоб претендент на роботу освоїв особливості виконання певної роботи.

При належно оформленому стажуванні претендент знаходиться на робочому місці біля керівника стажування. Безпосередню трудову функцію виконує саме цей керівник.

Так, наприклад, не може особа, яка стажується на посаді продавця, самостійно торгувати в магазині, обов’язково поряд має бути офіційно оформлений продавець.

Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here