КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЛІКАРНЯ ВИТРАТИЛА ПОНАД 41 МЛН ГРН НА ЗАКУПІВЛЮ ЛІКІВ У 2019 РОЦІ

0
567
views

Упродовж січня-серпня аналітики дослідили закупівлі медзакладів через Prozorro за періодами. У фокус потрапили 36 закладів охорони здоров’я з різних регіонів України, що забезпечують лікування соціально значущих захворювань.

Поняття “соціально значущі хвороби” з’явилося в XIX ст. в епоху бурхливого промислового розвитку. На сьогоднішній день в це визначення входять: туберкульоз, ВІЛ-інфекція та СНІД, гепатити та інші вірусні захворювання.

Аналітики проаналізували профільні лікарні з 18 областей. Заклади витратили  444,5 млн грн з яких 164 млн через медичні закупівлі. Усього за 8 місяців 2019 року досліджувані лікарні оголосили  майже 4 тис. закупівель, з яких 13% неуспішні, тобто не відбулися або відмінені.

Завершено понад 3 тис. процедур, з яких кожна 5 – закупівля ліків, медичних матеріалів або обладнання – розповідає керівник напрямку аналітики та адвокації Кіровоградського обласного відділення ВБО “ВМ ЛЖВ” Аліна Логінова.  – Зекономлено  25 млн грн. – Це гарний показник економії і враховуючи те, що майже половину з цих коштів – 13 млн грн заощадили саме внаслідок проведення медичних закупівель, ці кошти можуть бути використані для закупівлі ліків та медобладнання у більшій кількості, ніж було можливим без наявної економії.

Найбільше поставок ліків для всіх замовників провів ТОВ «БАДМ-Б» — підприємство стало переможцем у 67 закупівлях: конкурентних і неконкурентних.

Постачальник з найбільшою сумою поставок ПП «Нефросервіс»: фірма виграла 2 тендери Кіровоградської обласної лікарні на суму 21 млн грн. Всього лікарня витратила на медичні закупівлі близько 47 млн грн з них майже половину на закупівлі через Prozorro. Економія склала 12%, тобто 5,5 млн грн.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації»у рамках проекту «Стійкі рішення надання допомоги ВІЛ-інфікованим на базі спільнот», за підтримки Французької міжнародної експертизи Ініціативи 5% (Expertise France 5% Initiative).

БО «100 відсотків життя. Кропивницький»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here