УЧАСНИКИ БОЙОВИХ ДІЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ МОЖУТЬ ОТРИМУВАТИ ДОПОМОГУ ПО БЕЗРОБІТТЮ

0
1359
views

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу.

Особа з інвалідністю будь-якої групи може бути зареєстрованим в центрі зайнятості як безробітна. Це ж стосується і учасників бойових дій.

Особа з інвалідністю, окрім стандартного комплекту документів, подає для реєстрації також копію довідки до акта огляду МСЕК та пред’являє, за наявності, індивідуальний план реабілітації.

Є одне обмеження щодо реєстрації у центрі зайнятості – якщо в довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією зроблено висновок про те, що особа визнана нездатною до трудової діяльності. Тоді статус безробітного не надається і допомога по безробіттю не призначається.

Особа з інвалідністю, яка отримує пенсію, має право на отримання допомоги по безробіттю.

Підбір підходящої роботи для особи з інвалідністю здійснюється відповідно до її професійних навичок, знань, індивідуальної програми реабілітації та з урахуванням її побажань щодо умов праці.

Одним із шляхів сприяння у працевлаштуванні осіб з інвалідністю є їх працевлаштування на заброньовані робочі місця.

Бронювання робочих місць здійснюється згідно Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Для роботодавців установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості 1-го робочого місця.

Б. Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here