ВОСЬМЕ ДИВО СВІТУ

0
1211
views
Виставка мистецтва Володимира Казаряна. Фото Ігоря ДЕМЧУКА

Під такою назвою в  галереї «Єлисаветград» нещодавно відкрилася виставка відомого майстра світового мікромініатюрного мистецтва Володимира Казаряна.

Володимир Казарян (зліва) та Микола Цуканов. Фото Ігоря ДЕМЧУКА

Володимир Едуардович Казарян – видатний майстер світового мікромініатюрного мистецтва, творець шедеврів, що вражають своєю унікальністю, мікроскопічними розмірами, красою. Людина рідкісного обдарування, яскравий представник типу «універсальної людини». Він не тільки чудовий художник і скульптор, конструктор і винахідник, але й філософ, мислитель, письменник, композитор і поет. На цій виставці  представлені шедеври мікромініатюрного мистецтва, що вважаються неперевершеними творіннями рук людських. Ми поспілкувалися з майстром і розпитали  про його творчість.

– Володимире Едуардовичу, а як ви захопилися мініатюрою і якою була ваша перша мініатюра?

– Мініатюрою захопився у  вісімнадцять років, спостерігаючи за роботою батька. Мій батько Едуард Казарян – видатний вірменський механік-мініатюрист, засновник мікромініатюрного мистецтва, творець мікроскопічних інструментів, рухомих фігур і картин, які не мають аналогів в світі, народний художник Вірменії. Його перші мікромініатюрні композиції були виставлені в 1947 році в Національному музеї Єревана. Загалом на його рахунку більше тисячі робіт.

Першою моєю мініатюрою був ландшафт Дніпрогесу, який я подарував у 1979 році Леонідові Брежнєву.

–  Володимире  Едуардовичу, а які ви використовуєте матеріали для створення своїх шедеврів?

– Слонову кістку, мармур, бурштин, риб’ячу луску, дорогоцінні камені і метали. Підкладками для мікрошедеврів служать відполірований людський волос, макове зернятко, зерно рису, вушко голки, кристалик цукру і навіть маленька піщинка. Для створення найтонших мережив і карбування застосовується волосся, яке поділяється на сто невидимих павутинок, вимочується в срібній фарбі, а потім сплітається в найтоншому орнаменті. Працюю з мікроскопом, маскою на обличчі і зі спеціальними мікроінструментами з криці, платини й осколків штучних алмазів, які виготовляю сам. Інколи на виготовлення інструментів витрачаю більше часу, ніж на саму мікроскульптуру. Найчастіше всередині волосся поміщаються мікроскульптури. Перед початком роботи три-п’ять днів голодую. Якось десять днів нічого не їв. Зайві кілограми впливають на працездатність. Дуже розпорошуюся.

Через те, що людський волос не цілий в перетині, а овальний, частіше  використовую кінський. Волосинка діаметром 0,12 мм свердлиться уздовж осі (діаметр отвору 0,08 мм) і для прозорості полірується зовні і зсередини! На створення свердла, на відпрацювання техніки свердління і полірування йдуть роки. Для кожної зі своїх мініатюр я роблю  свій набір інструментів: різців з осколків синтетичних алмазів і надтвердої сталі, крихітних точил, здатних відшліфувати до гладкості поверхню рисового зернятка або цукрового кришталика, лез, якими можна розсікти людський волос уздовж на безліч невидимих волокон. Наприклад, пензлик, яким я  малюю портрети на рисових зернах – це людський волос, розщеплений на 100 частин. Найчастіше виготовлення інструменту займає навіть більше часу, ніж сама робота. На створення «мікроскопічного» шедевра йде  два-три місяці. Деякі з них, наприклад, вигадливі мережива з однієї сотої людської волосини займають вісім-дев’ять місяців. Експонати виконуються під мікроскопом за унікальною авторською технологією з 300-кратним збільшенням. А в «нагороду» експонати довго не живуть: в результаті зміни структури волосся через вологість повітря мініатюри псуються і ремонту не підлягають.

– Володимире Едуардовичу, а про що ви мрієте?

– Заснувати в Харкові власний музей мініатюри та створити мініатюри видатних діячів.

На виставці також можна  побачити філігранні мікроскульптури, розміщені на макових зернах, чарівні квіти, встановлені на людському волоссі, портрети і шаржі знаменитостей на рисових зернах, приголомшливі своєю витонченістю мережива з 1/100 людської волосини, караван верблюдів у вушку голки, підковану блоху, яка закріплена на кінчику волосини і багато інших мікромініатюрних творінь, які не мають аналогів у світі. Кожна мікромініатюра створюється за особливою авторською технологією на межі людських можливостей. Мікрошедеври Майстер створює в паузах між ударами серця. Своєю творчістю Володимир Казарян демонструє безмежність людських можливостей.

Серед робіт Володимира Казаряна – статуя Свободи (менша за оригінал у 17 000 000 000 разів), портрет Ісуса, зібраний з десяти тисяч мікрокаменів, найменша у світі Біблія, підкута блоха на кінчику людської волосини, портрети Леонардо да Вінчі, Тараса Шевченка, Лучано Паваротті, Олександра Пушкіна та інших на рисовому зернятку, караван верблюдів у вушку голки, букет троянд, пелюстки яких зроблені з риб’ячої луски, а стебельця – з людських волосин, борці сумо на маковому зернятку.

На виставці також представлені книги автора – тритомник віршів «Апофеоз любові», «Апофеоз мудрості» і «Апофеоз життя». Автор вважає, що тільки наповнюючи душі і серця людей любов’ю, світлом і добром, можна змінити світ на краще.

За  тридцять п’ять років творчості майстер створив понад шістсот мікромініатюр, що не мають аналогів у світі. Вони прикрашають колекції Білла Клінтона, Леоніда Кравчука, Арнольда Шварцнегера та інших знаменитостей.

Його творіння знаходяться в приватних колекціях багатьох світових лідерів та знаменитостей, а виставки завжди користуються незмінним успіхом, викликаючи радість і здивування. Вони демонструвалися у великих містах України, Росії, Єгипту, країнах Прибалтики, Сполучених Штатах Америки та інших.

У 1984 році Володимир Казарян заснував акцію «Роза миру». Акція включає в себе вручення унікальних мікромініатюрних виробів видатним діячам сучасності та світовим знаменитостям. Головна мета проекту – примноження добра на землі. Лауреатами акції стали Білл и Гілларі Клінтони, Арнольд Шварцнегер (США), Хосні Мубарак (Єгипет), Борис Єльцин (Росія), Леонід Кравчук и Леонід Кучма (Україна) та інші.

Таких майстрів лише кілька в світі. Його девіз – неможливе зробити можливим. За словами Володимира Казаряна, для нього мистецтво – це життя, а життя – це мистецтво. Володимир Казарян добре співає, пише  вірші та пісні, публікує свої філософські роздуми. Він – автор майже п’ятдесяти книг.

Чудовий і неповторний художній світ Володимира Казаряна несе радість та здивування, виховує повагу до майстерності, дає віру у чисте, добре, вічне.

Світлана НІКОЛАЄВСЬКА

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here