В УКРАЇНІ ПЕРЕВІРЯТИМУТЬ ЗАКОННІСТЬ ОТРИМАННЯ ДЕРЖВИПЛАТ: КОМУ СЛІД БОЯТИСЯ?

0
1101
views

У жовтні парламент ухвалив закон «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». І отримувачі субсидій та пільг одразу захвилювались. Чи не хоче влада таким чином позбавити їх фінансової підтримки? 

Засіб проти порушників

Верифікація держвиплат – це перевірка законності їх нарахування та отримання. Вона зачепить  українців, які отримують пенсію, стипендії, пільги, субсидію, а також будь-яку іншу грошову допомогу з державного або місцевого бюджетів, Пенсійного фонду або Фонду соціального страхування. Чесним громадянам хвилюватися не варто. За словами авторів закону, верифікація спрямована на те, щоб допомогу від держави отримували ті люди, яким вона справді потрібна.

«Це про справедливість, якщо одна людина має квартири в різних містах України і на кожну з цих квартир отримує субсидію – це несправедливо», – зазначає ініціатор нововведення, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Відповідно до закону, верифікацію здійснюють в автоматичному режимі в інформаційно-аналітичній платформі, а не вручну. Система порівнює дані в електронних ресурсах різноманітних державних служб, реєстрах, банках тощо. Тобто органи перевірки мають доступ до такої особистої інформації українців, як паспортні дані (ім’я, дата і місце народження, стать), ідентифікаційний код, зареєстроване і фактичне місце проживання, відкриті банківські рахунки, поїздки за кордон, володіння нерухомістю, автомобілями тощо. Комп’ютерна система порівнює цю інформацію із документами, наданими для отримання державних виплат.

Закон передбачає 3 типи верифікації: превентивна – перевірка під час звернення за призначенням державних виплат; поточна – перевірка під час нарахування державних виплат; ретроспективна – перевірка після завершення державних виплат.

За результатами верифікації Мінфін надає рекомендації органам, що здійснюють державні виплати. Якщо порушень немає, то рекомендується призначити чи поновити виплати. Якщо перевірка виявила розбіжності в даних, то проводиться повторна перевірка. Може виявитись, що інформація в електронному реєстрі містить помилку, тоді управління соцзахисту чи Пенсійного фонду виправляє неточність. Тим часом у разі підтвердження порушення Мінфін може  рекомендувати припинити виплати або ж повернути виплачені кошти.

Варто зауважити, що рішення про припинення чи стягнення відшкодування ухвалює лише орган, який здійснює державні виплати.

Що потрібно для успіху?

Верифікація бюджетних виплат не є чимось новим. Вона проводилась і раніше, але не була унормована на рівні законодавства. Наприклад, впродовж 2018 року було перевірено близько 2,6 млн отримувачів соціальної допомоги. Сума виплат, які отримувались незаконно, сягнула понад  50 млн грн. Таким чином, наголошують в уряді, ухвалений закон допоможе зберегти бюджетні кошти і підвищить адресність державної підтримки.

«Кожна гривня платників податків, яку ми через бюджет відправляємо на пільги та субсидії, повинна піти виключно тим, хто її справді потребує і відповідає критеріям. Тому верифікація – це про соціальну справедливість, з одного боку, і про бюджетну дисципліну, з іншого. І це правильно», – переконана очільниця Мінфіну Оксана Маркарова.

Тож, на думку економістів, цей закон давно потрібен був Україні, адже він дозволяє створити єдину  базу соціальних виплат. Тепер не буде «мертвих душ», які отримують пенсії, і фіктивних пільговиків.

«Якщо хтось помер, то в цьому випадку перевірятимуть злочинця і шахрая, які по 5-10 років отримують соцвиплати з наших публічних коштів», – пояснює депутатка Тетяна Третьякова.

Втім, експерти зауважують, що закон працюватиме успішно лише за певних умов. Зокрема, якщо місцеві чиновники не будуть зловживати наданою владою.

«Існують великі підозри, що цей закон буде використаний саме для того, щоб забрати субсидії у мільйонів українських сімей. Подивіться, хто за цим законом прийматиме рішення – місцевий чиновник. От коли лівою рукою боремося з корупцією, а правою її знов узаконюємо. Мені здається, це неправильний шлях», – вважає нардеп Артур Герасимов.

Крім того, для запровадження ефективної верифікації потрібен перепис населення. Саме його результати стануть інвентаризаційною базою для якісної системи перевірки.

Відповідно до закону, українці, які хочуть оформити соціальні виплати, почнуть проходити верифікацію з 1 липня 2021 року. А решта отримувачів – коли запрацює електронна платформа для верифікації.

За матеріалами Центру громадського моніторингу та контролю

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here