СЬОГОДНІ У КРОПИВНИЦЬКОМУ ВІДКРИВАЄТЬСЯ ВИСТАВКА ПАМ’ЯТІ АРХІТЕКТОРА ЯКОВА ПАУЧЕНКА ТА СКУЛЬПТОРА ВІКТОРА ФРЕНЧКА

0
1408
views

28 жовтня 2019 року о 12-00 год. в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбудеться відкриття тематичної виставки «Місто митців. Присвячується пам’яті архітектора Якова Паученка та скульптора Віктора Френчка» та показ відеофільму «Мовою пластики. Віктор Френчко про життя і мистецтво».

На виставці вперше експонуватиметься «Барельєф архітектора Якова Паученка», виготовлений талановитим скульптором Віктором Френчком з нагоди 150-річчя з дня народження зодчого і подарований до музейної колекції у 2017 році, та демонструватиметься відеозйомка проведеної в 2016 році музеєм разом з Віктором Френчком в його творчій майстерні на вулиці Дворцовій оригінальної культурно-мистецької акції до Дня художника, головною подією якої була презентація каталогу «Мовою пластики. Віктор Френчко про життя і мистецтво» в рамках музейного проекту «В майстерні художника». Захід проходитиме в залі, де представлена фотовиставка «Архітектор Яків Паученко та його місто» до 265-річчя заснування міста Кропивницького.

Яків Васильович Паученко (1866 – 1914) – один з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кропивницького, недаремно єлисаветградська газета «Голос Юга» у свій час писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…» Випускник училища живопису, скульптури і архітектури Московського Художнього Товариства (1896), автор архітектурних проектів численних приватних та громадських будівель, а також культових споруд, які нині є пам’ятками історії, містобудування та архітектури місцевого та загальнодержавного значення кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Яків Паученко прожив коротке життя – 48 років, помер  29 жовтня 1914 року, був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, одна з центральних вулиць якого знедавна носить його ім’я.

Віктор Васильович Френчко (1949 – 2019) – відомий скульптор, член Національної Спілки художників України, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2009), перший лауреат міської художньої премії імені Бориса Вінтенка (2018). З відзнакою закінчив Київський державний художній інститут, факультет «скульптура» (1973). Автор багатьох скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок історичним особистостям, діячам мистецтва та науки у Кропивницькому та інших містах області. Віктор Френчко, нещодавно зустрівши свій 70-річний ювілей, раптово пішов з життя 13 вересня 2019 року.

Зодчому Якову Паученку випало творити архітектуру будівель історичного центру нашого міста, а скульптору Віктору Френчку – увічнити пам’ять про видатних людей, які жили та працювали в цих будівлях. Тематична виставка «Місто митців» присвячена пам’яті художників минулого і сучасного, яких поєднала невтомна праця з перетворення міста над Інгулом на осередок краси та історичної пам’яті заради майбутнього.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here