ПОДОРОЖ В ПОМПЕЇ

0
2445
views
Помпеї (Pompei Archaeological Park)

«Яскравим сонячним днем 24 серпня 79 року нашої ери в місті Помпеї панувала звична робоча метушня і ніхто не знав, що це дивовижне сонце усі бачать в останній раз. І, дійсно, у першій половині дня на верхівці Везувію пролунав вибух, з розверзнутого жерла вулкана гучно заревіло, полились на місто річки шлакових кусків лави, сіючи смерть та руйновище. Так, майже під шестиметровим шаром попелу спочило уславлене місто» [1]

СаМТуР ПО ІТАЛІЇ: НЕАПОЛЬ, РИМ, РІМІНІ, САН МАРІНО

ВЕЗУВІЙ

СОРРЕНТО І АМАЛЬФІ – ПЕРЛИНИ АМАЛЬФІТАНСЬКОГО УЗБЕРЕЖЖЯ

До відвідування архіологічного парку Помпеї (Pompei Archaeological Park) слід підготуватись ретельно та заздалегідь. Масштаби розкопок вражають, а допитливому туристу шкода пропустити усі цікавинки через брак орієнтирів. Ділимось корисними порадами, які отримали через власний досвід.

БЕЗЛІЧ ПРИЧИН ВІДВІДАТИ РІМІНІ В ІТАЛІЇ НА АДРІАТИЧНОМУ МОРІ

Важливо! Взуття – зручне, щоб підошва не ковзала по суцільному камінню. Легше пересуватися тротуарами обабіч доріг. Від спраги – крани з чистою питною водою, майте лише пляшки. Захист від сонця – тінь залишків стін чи криті будівлі. Туалети по усій території парку, вказівники на кожному перехресті. За один день реально відвідати Парк. 

Електропотяг з Неаполю – найпростіший спосіб доїхати до міста і самого парку. 

Станції електропотягів Неаполь-Помпеї ми виявили за адресами:

  • Circumvesuviana, Via Emanuele Gianturco, 80146 Napoli NA, Італія.
  • Або на нижньому рівні станції, що навпроти площі Гарібальді (Piazza Garibaldi). Простіше обійти будівлю вулицею і за супермаркетом повернути ліворуч на сходи ескалатора, що рухається вниз. Справа і буде маленька станція з касами. Поруч з касами знаходиться розклад потягів. Важливо! Pompei Scavi – це не кінцева станція, потяги з Неаполя рухаються до Соренто або Солерно, тому слідкуйте за табло у вагоні або читайте станції на маршрутних вказівниках, що розміщені над кожними дверями потягу. 

Потяги відправляють приблизно щогодини, вартість квитка станом на 2019 рік – €2.80. Квитки можливо придбати одразу в обидва боки, а сісти на будь-який зворотній потяг за зручним часом, але лише в цей день! 

Важливо! При проході турнікету не дивуйтесь дивним знакам, які кожному пасажиру показує адміністратор вокзалу – притягує руки до тіла на рівні грудей – то попередження, що в даному виді траспрту є небезпека позбутися власних речей через грабіж. Нас те лихо минувало, бо були вкрай обережні.

Прибуваємо до станції Pompei Scavi – Villa Dei Misteri (це її повна назва), проходимо повз туристичний кіоск, який збиває з пантелику і перед великою кам’яною стіною звертаємо праворуч, до парку. Закінчуються торгові ряди і починається вхід… чергами до кас 

Корисний орієнтир: зліва від черг знаходиться безкоштовний туалет. Відвідайте, та йдемо купляти квитки. 

Квитки до археологічного парку Помпеї

  • Через інтернет, та все одно доведеться стояти в черзі, щоб обміняти на електронний;
  • Напряму в касі – €15.00, у вересні ми стояли не більше 10 хвилин; 
  • В окремому віконечку можна сплатити послугу аудіогіда – €17.00. Вдіти навушники і слухати розповідь. 

Російськомовні гіди пропонують приватні екскурсії прямо в черзі. Домовляйтесь самі, нам то було не цікаво. 

Мапи археологічного парку Помпеї

До квитка кожному відвідувачу надається повна мапа парку з детальним переліком усіх розкопаних дивинок. Виглядає вона так:

І ось тут усвідомлюєш, як же не вистачає знань, бо бачимо красу, та не розуміємо, що саме викликає таке шалене захоплення!

Так як ми готувались до відвідин руїно-розкопок, історична цінність яких важлива саме в час споглядання, то придбали путівник  [1] по парку. Це не реклама, вірте на слово. До путівника прикладалась мапа з орієнтирами, але вона ніяк не співпадала з нумерацією об’єктів у мапі до вхідного квитка.

Путівник містить опис розкопок, фото важливих будівель та вулиць, а також пропонує три види маршрутів (2, 3.5 або 6 год.).

Помпеї зустрічають туристів, як поважних гостей!

Порта Марина-Морська брама – це один із самих відомих шляхів доступу в місто, інша назва “Брама Нептуна”. Саме тут починаєш відчувати велич цієї могутньої цивілізації.

Пройдемося вуличками міста… зазирнемо в домівки та трактири…

Великий театр Помпеї

Особливо увагу слід приділити старовинному Амфітеатру Помпеї, на мапі парку позначено Regio II, 5.Anfiteatro, на мапі до путівника це № 83

Амфітеатр побудований у 80 роках до нашої ери для проведення гладіаторських боїв, які мали в ту пору шалену популярність серед містян. Як нині футбол в Італії;)

Обійдіть його з усіх боків та знайдіть той вхід, з якого можливо потрапити до галереї – це старовинні проходи, які використовували для упорядкування черг глядачів. 

Йдіть на звук музики – Вас зустрічає Pink Floyd!

В 1972 Pink Floyd грав для пустих трибун Амфітеатру, використовуючи його надзвичайні акустичні властивості. Так народився документальний фільм-концерт режисера Адріана Мабена, про який ще й досі згадують меломани, коли чують назву групи Pink Floyd

Насолоджуйтесь! Enjoy! 

Арена Амфітеатру 1972/2019

 

І, порада на десерт – в усіх сенсах слова 

Парк Помпеї має три входи та чотири виходи – це можливо побачити на мапі, яку вам нададуть разом з квитком. Дуже зручні орієнтири на виходи, важливі архітектурні пам’ятки, заклади харчування, туалети допомагають зорієнтуватися туристам на кожному значному перехресті старовинних вуличок. 

Коли ми майже завершили огляд по запланованих маршрутах та поверталися на знайомий вхід, то з’ясували, що дуже незвична стежка веде в напрямку Вілли Містерій

Villa dei Misteri – розкішна римська вілла, прикрашена стінописами з сюжетом Містерій. На червоному тлі з пілястрами майже в повний зріст людини зображено 29 персонажів — реальних та міфічних. Сама вілла, тераси та сад довго не відпускають відвідувачів якоюсь міфічною магією. 

А потім сталася інша магія – нам захотілось вийти через вихід поруч з віллою Містерій та прогулятись околицями сучасного міста Помпеї до залізничної станції. 

І перше, що привернуло увагу одразу за межами Парку – столики ресторанчику в затінку лимонних дерев. 

Помаранчеві стрілочки – стежка до вілли Містерій. 

Велика зелена стрілочка – позначка виходу в напрямку ресторану.

Зелені стрілочки – шлях до станції. 

Саме в цьому ресторані нас зустрів найпривітніший господар. 

Файно пообідали піцею, пастою з морепродуктами під пляшечку фірмового вина Bacco e Arianna. В рахунку значилось 40 за замовлення + 6 (15 % за обслуговування) = €46. 

Все було душевно та смачно, а в подарунок ми отримали величезний !!!

СаМТуР ПО ІТАЛІЇ: НЕАПОЛЬ, РИМ, РІМІНІ, САН МАРІНО

ВЕЗУВІЙ

СОРРЕНТО І АМАЛЬФІ – ПЕРЛИНИ АМАЛЬФІТАНСЬКОГО УЗБЕРЕЖЖЯ

БЕЗЛІЧ ПРИЧИН ВІДВІДАТИ РІМІНІ В ІТАЛІЇ НА АДРІАТИЧНОМУ МОРІ

Далі буде…

Фото: Таня Дорощук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here