ХЕЛЛОВІНСЬКЕ

0
1236
views

Якщо почати гортати сторінки історії, то одразу розумієш, що Хелловін – не зовсім наше свято. 31 жовтня в історії України в усі віки найчастіше було не найвдалішим днем, тут до астрологів і нумерологів не ходи. Ну ось найяскравіші приклади.

У 1803 році у віці 111 років у засланні на Соловках помер Петро Калнишевський, останній кошовий отаман Запорізької Січі.

У 1961 році почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція – Придніпровська ГРЕС. Стоп, може, хтось вважатиме це позитивною новиною? Зважаючи, як рахувати. Станція вийшла на потужність, що в чотири рази перевищує потужність ДніпроГЕС. Але якою ціною? Мільйонів тонн антрациту, що спалюється просто в межах міста, яке зараз перейменоване в Дніпро. Скільки здоров’я і життів загублено повітрям, отруєним цією станцією… До речі, цьогоріч там з різницею в місяць, в серпні і вересні, сталися аварії з викидом газів в атмосферу. Тож…

У 1995 Україна завершила виконання умов договору про звичайні збройні сили, ліквідувавши останній, передбачений договором, танк Т-62. Перед цим ліквідувавши всі свої ракети. Дуже багато людей вважають, що перший камінь в фундамент ситуації, яку маємо зараз, був закладений саме тоді. Саме того дня стартував «Крим наш», Донбас тощо. Хоча це лише спірна теорія.

У 1999 році до другого туру президентських виборів в Україні вийшли Леонід Кучма та Петро Симоненко. Боже, на яку розчепірку сіла країна! Країну вже нудило від Кучми і його методів, як пережили ті дев’яності, багато хто згадувати не хоче і сьогодні. Але з іншого боку – комуняка Симоненко, обрати його, і що? Всьому кінець, назад у «совок»?!

А що у нас? Далеко ходити не будемо. У Кропивницькому 31 жовтня 2017 року на смерть збили молоду жінку. У 2016 на території, яку ділили ДСНС і 3-й полк спецназу, вибухнула граната, одна людина загинула. Далі продовжувати не будемо, годі.

Це я спеціально так нагнітав, може, і донагнітався? Та будь-який день в історії взяти – і можна таку криваву подбірочку зробити, як історичну, так і сучасну! Таке наше суворе життя. Чимало поганого відбувається, але ж скільки і хорошого! Хтось, хто стоїть за всім, тримає баланс добра і зла кожен день року.

Тож сміливо одягайте дітей в смішні «страшні» костюми, самі наряджайтесь і веселіться собі! Кому це потрібно. Бо ж у нас Хелловін все ж зовсім не такий популярний, як в світі, та і бог з ним! Кому подобається, псуйте гарбуза, а ми краще з нього каші наваримо або плачинди напечемо.

І взагалі, нічого демонічного в цей день немає, один шоу-бізнес.

Випрошувати солодощі на Хелловін – практично те ж саме, що у нас було колядувати. Діти і молодь ходили від хати до хати, загалом, усі читали «Ніч перед Різдвом» Гоголя. Ну а водити Козу в вивернутих кожухах з мармизами, вимазаними сажею, – нічого не нагадує? Просто в Америці це трохи по-іншому і в інший час. Усе. Ну і в Америці для жебракування солодощів навіть є свій неперекладий вираз Trick-or-treat, за змістом типу «гаманець або життя». У нас все-таки добріше діти просять колядувати…

Геннадій Рибченков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here