НА КІРОВОГРАДЩИНІ УВ’ЯЗНЕНИХ ТА ЗАСУДЖЕНИХ БЕЗКОШТОВНО ТЕСТУЮТЬ НА ВІЛ

0
755
views

Не секрет, що саме у пенітенціарній системі високий рівень захворюваності на соціально-значущі захворювання. Це та група ризику людей, яка потребує негайного обстеження, виявлення та вчасного лікування.

На Кіровоградщині благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» в рамках проекту «Заради життя» (Serving Life), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується РАТН, два роки поспіль тестує на ВІЛ засуджених на ув’язнених. Проект впроваджується в семи державних установах виконання покарань – ДУ «Кропивницька виправна колонія №6», ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор», Кропивницький міський відділ з питань пробації, ДУ «Петрівська виправна колонія №49», ДУ «Олександрівський виправний центр №104», ДУ «Устинівський виправний центр №37», Олександрійський міськрайонний відділ філії Центру пробації в Кіровоградській області.

– У місцях позбавлення волі високий рівень поширюваності соціально-значущих захворювань. Благодійна організація «100 відсотків життя. Кропивницький» – найбільша пацієнтська організація у нашому регіоні, яка майже п’ятнадцять років протидіє епідемії ВІЛ. Тому ми вважаємо за необхідне максимально обстежити всі групи ризику з метою вчасної діагностики та лікування. Ми проводимо скринінгове анкетування на ВІЛ, туберкульоз, вірусний гепатит. Знаходимо необхідні слова до кожного, щоб протестувати на ВІЛ та мотивувати до проходження флюорографічного обстеження. З кожним клієнтом укладаємо «поінформовану угоду», де він, письмово погоджується на соціальний супровід. Відтак, ув’язнені і засуджені перебувають під нашим супроводом з моменту виявлення хвороби до повного та ефективного її лікування, – розповідає керівник пенітенціарного напрямку БО «100 відсотків життя. Кропивницький», координатор проекту «Заради життя» Олександр Камінський.

Ця діяльність в установах виконання покарань здійснюється за принципом «єдиного вікна», коли всі послуги надаються в одному місці. У команді задіяні соціальні та медичні працівники. У кожного своя роль супроводу ув’язнених і засуджених. Соціальні працівники здійснюють дотестове консультування, тобто морально готують клієнтів до проходження експрес-тестування на ВІЛ, допомагаючи зрозуміти його необхідність. Коли ж діагноз підтверджується, складають індивідуальні плани соціального супроводу клієнта, надають консультаційні послуги щодо формування прихильності до АРТ-лікування та диспансерного спостереження. Медичний працівник здійснює як особисті зустрічі, так і онлайн-консультації з приводу призначення антиретровірусної терапії та формування прихильності, за потреби клієнта перенаправляє до необхідних спеціалістів.

– Важливо, щоб ув’язнені та засуджені довіряли соціальному працівнику. Тому певний час триває налагодження контакту, формування певної довіри. У Петрівській виправній колонії №49 з цим простіше, адже діє модель «рівний рівному». Там працює наш соціальний консультант Віталій, який одночасно відбуває покарання у колонії. Його сприймають за свого – він колишній наркозалежний. Та він зумів перебороти свої страхи і проблеми, тому зараз допомагає іншим, – додає Олександр Камінський.

Протягом реалізації проекту «Заради життя» соціальні працівники надали майже дві тисячі консультацій засудженим та ув’язненим. У результаті 68 ВІЛ-позитивних осіб, які мають конфлікт з законом, було поставлено на диспансерний облік та вперше призначено антиретровірусну терапію. За підсумками скринінгового анкетування у 16 ВІЛ-позитивних осіб підтвердився гепатит, тож вони отримують безкоштовне лікування, а у 36 ув’язнених та засуджених – туберкульоз.

Зараз команда проекту «Заради життя» планує розширити свої можливості – тестувати статевих та ін’єкційних партнерів, а також біологічних дітей ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають в установах виконання покарань.

Лише комплексний підхід у протидії епідемії ВІЛ, принесе бажані результати, переконані в благодійній організації «100 відсотків життя. Кропивницький».

БО “100 відсотків життя. Кропивницький”

Вікторія Семененко, тел: 099 65 73 923

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here