У ВАС «АВТОНОМКА»? НЕ ДИВУЙТЕСЯ ПЛАТІЖКАМ ЗА ОПАЛЕННЯ

0
2415
views

Облаштування індивідуального опалення: в кого є на це право, про порядок відключення від централізованої послуги та чи повинні власники «автономок» сплачувати за опалення під’їзду.

Останнім часом дуже популярним стає встановлення в багатоквартирних будинках індивідуальних систем опалення та гарячого водопостачання. Встановивши таку систему, її власники намагаються заощадити на забезпеченні оселі теплом, адже одночасно вони від’єднуються від мережі центрального опалення.

Але є один нюанс – навіть при наявності індивідуальних (автономних) систем опалення мешканці багатоквартирних будинків зобов’язані проводити оплату за місця загального користування. Ця норма прописана в п. 28 Правил надання послуг з централізованого опалення постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630. Споживачі, які встановили в квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послугу з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Роз’яснимо, що відноситься до місць загального користування. Згідно з  Положенням про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції житлових будинків в містах і селищах України, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 31.12.1991 року № 135, термін “місця загального користування” визначено синонімом терміна “допоміжні приміщення”.

Допоміжні приміщення багатоквартирного будинку – це сходові клітки, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення.

Відповідно до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів № 572 від 08.10.1992 р., ст. 382 Цивільного кодексу України, ст. 10 Закону “Про приватизацію державного житлового фонду”, власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками усіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і зобов’язанні брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку.

Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 (далі – Правила), передбачають відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, що здійснюється у порядку, який затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

Процедура відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води визначена Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 № 4 та зареєстрований в Мін’юсті України 09.12.2005 № 1478/11758 (далі – Порядок). Зокрема, Порядком передбачено, що орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу міжвідомчу Комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання, призначає її голову та затверджує її склад, положення про роботу. До складу Комісії входить представник організації теплопостачання. Власник будинку повинен звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання житлового будинку. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж централізованого опалення та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення. Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку. Тобто чинні нормативно-правові документи передбачають відключення від мереж централізованого опалення будинків, а не окремих квартир у багатоповерховому будинку.

Згідно з Порядком після закінчення робіт складається Акт про відключення будинку від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та в десятиденний термін подається заявником Комісії на затвердження. Акт про відключення обов’язково підписує представник виконавця послуг з централізованого опалення і гарячого водопостачання. Після затвердження Акта на черговому засіданні Комісії сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачання. Законом України «Про житлово-комунальні послуги» у багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом (станом на 01.05.2019) не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні. Разом з тим, відповідно до Правил, споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 № 315 затверджено Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг та передбачено розподіл обсягів послуг з централізованого опалення місць загального користування та нарахування плати за централізоване опалення місць загального користування. Тобто, якщо у квартирі споживача облаштоване автономне опалення, а в багатоквартирному будинку, де він мешкає, продовжує функціонувати система централізованого опалення, то за місця загального користування  доведеться сплачувати кошти за централізоване опалення. Не треба дивуватися платіжкам з відповідною послугою.

Підготовлено за матеріалами прес-служби Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here