«А ОСЬ ПРИ КУЧМІ ТАКОГО НЕ БУЛО …»

0
1481
views
Леонід Кучма на заводі "Автоштамп" в Олександрії

Рівно двадцять років тому, 14 листопада 1999 року, Леонід Кучма вдруге був обраний президентом України. Більше нікому таке не вдавалося, і не факт, що коли-небудь вдасться. Багато людей тоді говорили, що голосували не за Кучму, а проти комуніста Петра Симоненка, з яким вони вийшли до другого туру. Нічого не нагадує з сучасної, цьогорічної, історії?

Леонід Данилович був фігурою неординарною, далеко не завжди зі знаком “+”. Але… час все розставляє по своїх місцях. Нещодавно говорив з колишнім міським головою Кіровограда Олександром Нікуліним. У дев’яності він був затятим противником Леоніда Даниловича, підтримував акцію “Україна без Кучми”. А зараз він вважає Кучму кращим президентом за всі роки незалежності України.

Другий президент зміг вчасно зупинитися, що взагалі невластиво людям, які дісталися вершин влади. Пам’ятаєте, Конституційний суд при ньому ухвалив абсолютно дику, неможливу постанову, що Кучма може балотуватися і на третій президентський термін. Хоча в Конституції чітко, без варіантів у розділі 5 статті 103 написано: “Одна й та сама особа НЕ може бути Президентом України більше ніж два роки поспіль”. Кучма побачив реакцію суспільства на рішення Конституційного суду і відмовився від ідеї балотуватися втретє. Хоча, з огляду на силу тодішньої влади, керованість країни (сьогодні, на жаль, такої немає), цілком міг піти на третій термін.

Чомусь з часів владарювання Кучми згадуються “зібрання” і “військові збори” директорів великих підприємств. Якщо хто забув, кілька разів – один раз у палаці “Україна”, вдруге в чистому полі під Переяславом-Хмельницьким –  зганяли директорів найбільших підприємств країни і не випускали, поки ті не заплатять податки яким завгодно чином. Усіх директорів, крім іншого, змусили продати службові автівки…

Довелось бути в Олександрії, коли туди на завод “Автоштамп” приїжджав Кучма. У місцевих були грандіозні плани випускати зернозбиральні комбайни “Лан”. Кучма посидів за кермом дослідного зразка, обіцяв всіляку підтримку, дати грошей. І чим все закінчилося? Постановою Кабінету Міністрів «Про прискорення створення і розвитку виробництва вітчизняних зернозбиральних комбайнів в 1999-2001 рр.». І все. Грошей ніхто не дав.

Не знаю чому, але всі наступні президенти перестали їздити в області на представлення нових голів облдержадміністрацій. А Кучма представляв, пам’ятається, одразу кількох поспіль очільників Кіровоградщини. Далі все. Керівників області змінилося багато, але всіх їх активу області представляли, за великим рахунком, клерки, нехай і високого рівня.

Леонід Кучма до подій останніх років жив спокійно, у нього був і є свій благодійний фонд “Україна”. Чомусь у нас мало хто про його справи знає, але фонд Леоніда Даниловича періодично то тисячі книг передасть бібліотекам Кіровоградської області, то юному музиканту з Хащуватого Гайворонського району купить трубу за тисячу доларів, то стане спонсором Дня села Власівка у Світловодському районі, то купить форму гандбольній команді з Ульяновки (зараз Благовіщенське) тощо. Ющенко після відбуття терміну хоч щось зробив для Кіровоградської області? Не впевнений.

Так, було вбивство Гонгадзе, плівки Мельниченка і багато іншого. З нашою системою роботи правоохоронних органів і судів, підозрюю, і правнуки не дізнаються, що це було насправді. А поки Кучма однією своєю присутністю знижує градус напруження на переговорах по Донбасу в Мінську. Авторитет. А може, вам знову в президенти, Леоніде Даниловичу? Закон дозволяє …

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here