«ЯК ІЗ СТРУМКА ТЕЧЕ РІКА, ТАК І КОЗАК ІЗ КОЗАЧКА ОБОВ’ЯЗКОВО ВИРОСТАЄ»

0
1474
views

Днями на базі комунального закладу «Ліцей «Сокіл» міської ради міста Кропивницького» відбувся кластерний семінар-практикум з національно-патріотичного виховання. Його організаторами виступили означений ліцей, міське управління освіти та міський координаційний сектор національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Спочатку наймолодших ліцеїстів прийняли до «Джурівської республіки «Сокіл»». Урочиста посвята в «соколята-козачата» стала яскравою демонстрацією трьох складових національно-патріотичного виховання першокласників: громадянсько-патріотичного, військово-патріотичного та духовно-морального. Організатори використали кілька інтерактивних засобів і форм – поетичної, пісенної, ігрової та музичної.

Після церемонії посвяти, звертаючись до присутніх, директор ліцею Сергій Сторчаус зокрема сказав: «Прийом у соколята учнів перших класів був сьогодні дуже доречним. Вони вже адаптувалися до шкільного життя і почувалися весело і розкуто, продемонструвалиі вже деякі спортивні досягнення. Відгадуючи загадки, показали певні досягнення в інтелектуальному розвитку. А галстуки соколят свідчать про те, що вони вже повноправні члени шкільної родини».

У програму семінару входила також теоретична частина, що складалася з презентації системи учнівського самоврядування ліцею як дієвого формату громадянсько-патріотичного виховання (її представляли старшокласники-кадети) та лекції про духовно-моральне виховання школярів мистецько-літературними засобами, яку провів завідувач відділу військово-патріотичного виховання міської станції юних техніків Павло Чорний.

Також, скориставшись нагодою, представник міського управління освіти Ольга Журавльова привітала учасників семінару і вручила найкращим патріотичним гурткам подяки й дипломи за активну роботу та призові досягнення.

Захід проводився для розширення досвіду педагогічних працівників, які задіяні в національно-патріотичному юних кропивничан освіти, насамперед для керівників гуртків та заступників директорів з виховної роботи закладів освіти міста.

Свій коментар до цієї події дала начальник управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області Лілія Синчук: «Дуже вражена небайдужістю педагогів. Саме з педагога, з директора починається освітній процес у будь-якому закладі. Посвята у соколята проходила, враховуючи індивідуальні вікові потреби кожної дитини. Все було доступно і зрозуміло. Такими заходами формується згуртована команда, патріотичний дух, відбувається соціалізація дитини.

Будь-яке національно-патріотичне виховання є складовою освітнього процесу. Якщо сьогодні наша служба говорить про формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, то це теж є її складовою. І для нас, для батьків і вчителів, головне нині саме формування життєвих компетенцій. Це коли діти вміють грати у команді, вміють разом вболівати, радіти за успіхи інших, що я і побачила у цьому заході. Якщо продовжувати цю роботу протягом усього шкільного життя, ми отримаємо справжніх громадян і патріотів, які добре знають історію, героїв і традиції нашого народу».

Незабаром очікується черговий патріотичний семінар з актуальної для педагогів-практиків тематики. Подібні заходи в освіті міста вже набули системного характеру і мають наочну результативність.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here