КОЛИ І ЯК В УКРАЇНІ ПОЧНУТЬ ПРОДАВАТИ ЗЕМЛЮ

0
1435
views

Україна вперше за 28 років впритул наблизилась до вільного продажу землі. Після багатьох років дискусій і спроб скасувати земельний мораторій Верховна Рада ухвалила закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Поки що у першому читанні. 

240 голосів за. Президентська фракція «Слуга народу» майже у повному складі підтримала закон. З 252 депутатів фракції свої голоси за документ віддали 227 народних обранців. Проти проголосували 3, ще 16 утримались. За закон проголосували також 13 позафракційних депутатів. Інші фракції не дали жодного голосу за цю ініціативу. Більше того, «Європейська солідарність» та «Батьківщина» майже у повному складі проголосували проти. А депутати «Голосу» утримались.

Після результатів голосування лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила про перехід її політсили в опозицію. «Ухваленням закону про розпродаж землі президент Зеленський перетнув червоні лінії. Команда «Батьківщини» переходить в опозицію», – зазначила вона.

Хто має право купувати землю? Відповідно до закону, сільськогосподарські угіддя можуть купувати: українські громадяни; юридичні особи України, створені за законодавством України; територіальні громади; держава. Крім того, право на придбання землі мають юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці, якщо вони орендують землю в Україні більше трьох років. Інші іноземці та іноземні компанії зможуть купувати землю з 2024 року.

Але можливість купівлі землі іноземцями виноситься на всеукраїнський референдум. До голосування закону у першому читанні президент Зеленський заявив, що це важливе питання будуть вирішувати українці на референдумі. «Іноземці і компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі», – заявив президент.

В одні руки не більше 210 тис. га. Закон передбачає обмеження продажу землі одній особі. Зокрема, не більше 35% в межах об’єднаної територіальної громади; 8% в межах області та 0,5% – України. Проти цієї норми виступають представники «Європейської солідарності», які вважають, що 210 тис. га – занадто велика квота.

«Ми вимагаємо обмежити можливість концентрації землі в одних руках і прибрати норму про дозвіл на 210 тис. га власності, створення прозорого земельного кадастру як передумови (за рік його можливо створити), земельного банку, передбачити запобіжники для захисту родючості і відновлення землі, рекультивації, мінімальну ціну, аби селяни зараз не продали свої паї за безцінь і щоб їм заплатили ринкову вартість землі», – написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуку.

Орендарі мають першочергове право на купівлю землі. Фермери, які мають договори на постійне користування сільськогосподарськими угіддями, можуть викупити ділянки з розстрочкою платежу до 5 років за ціною нормативної грошової оцінки. Земельні торги при цьому не проводяться.

Коли в Україні почнуть продавати землю? Відповідно до закону, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення скасовується 1 жовтня 2020 року. Після цього право продавати земельні паї отримають всі їхні власники.

З посиланням на експертів Центру громадського моніторингу та контролю

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here