А ВИ ПОРУШУЄТЕ КОДЕКС ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ?

0
2301
views

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867 з 01.11.2018 на ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» покладено спеціальні обов’язки з постачання природного газу для потреб побутових споживачів (населення) на території Кіровоградської області.

Дочірнє підприємство «Центргаз» ВАТ «Кіровоградгаз» мало право на постачання природного газу для забезпечення потреб побутових споживачів (населення) на території Кіровоградської області до 31.10.2018. Багато побутових споживачів природного газу вважають, що ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» є правонаступником Дочірнього підприємства «Центргаз». Однак це не так. Це два різних суб’єкти господарювання. За підсумками кожного місяця, на підставі даних про об’єм (обсяг) спожитого газу абонентом, визначених Оператором газорозподільних мереж (на території області – ВАТ «Кіровоградгаз»), ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» до 01.03.2019 проводило нарахування вартості спожитого газу.

Починаючи з 01.03.2019 ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» проводить нарахування вартості спожитого газу на підставі остаточної алокації щодобових відборів по кожному окремо взятому побутовому споживачу. Алокація – підтвердження поділу за певний розрахунковий період фактичного обсягу (об’єму) природного газу, поданого для транспортування в точку входу або відібраного з точки виходу, між замовниками послуги транспортування, у тому числі в розрізі їх контрагентів (споживачів), що здійснюється відповідно до вимог розділу ХІІ Кодексу газорозподільних систем.

Алокація здійснюється Оператором газотранспортної системи (АТ «Укртрансгаз») на основі даних про фактичний місячний відбір/споживання природного газу, що надається Оператором газорозподільної системи (ВАТ «Кіровоградгаз») через інформаційну платформу оператора газотранспортної системи АТ «Укртрансгаз». Тобто визначення об’ємів (обсягів) природного газу, спожитого абонентом, здійснюється Оператором газорозподільних мереж (ВАТ «Кіровоградгаз») відповідно до Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснюєя державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2494. Пунктом 4 глави 4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем визначено, що побутовий споживач, який за умовами договору розподілу природного газу розраховується за лічильником газу, зобов’язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п’яти діб (до 05 числа включно) надавати їх Оператору газорозподільних мереж у спосіб, визначений договором розподілу природного газу.

У разі неотримання Оператором газорозподільних мереж до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показань лічильника газу та за умови, що лічильник газу не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний об’єм розподілу та споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий період визначається Оператором газорозподільних мереж на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання побутового споживача, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Якщо за підсумками наступного місяця споживач своєчасно надасть покази лічильника газу, формування об’єму розподілу та споживання природного газу за період зазначеного місяця здійснюється з урахуванням наданих показань. Оператор газорозподільних мереж має право здійснювати контрольні зняття показів лічильника природного газу споживача та зобов’язаний не рідше одного разу на шість місяців здійснювати контрольне зняття показань лічильника газу (з урахуванням встановленого строку для контрольного огляду вузла обліку) та формувати об’єм розподілу і споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, з урахуванням його фактичних показань.

У випадку порушення споживачем вимог Кодексу газорозподільних систем у частині передачі Оператору газорозподільних мереж щомісяця з 01 по 05 число фактичних показників лічильника газу станом на 01 число, а лише зазначення цих показників у квитанціях про сплату за спожитий газ Постачальнику (ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України»), об’єм розподілу та споживання природного газу за розрахунковий період визначається Оператором газорозподільних мереж відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період, що і буде вказано в рахунках на оплату послуг з газопостачання.

Коригування об’ємів (обсягів) спожитого газу у минулих періодах Кодексом газорозподільних систем не передбачено. Згідно з Кодексом газорозподільних систем Оператор газорозподільних мереж має право формувати об’єм розподілу і споживання природного газу по об’єкту споживача тільки поточним місяцем, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, або у якому були своєчасно надані показники лічильника газу споживачем. Можна припустити: якщо споживач сплачує за спожитий природний газ щомісяця чітко за показами лічильника і не повідомляє їх відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та отримує платіжку з визначеним Оператором газорозподільних мереж (ВАТ «Кіровоградгаз») більшим об’ємом (обсягом) спожитого природного газу та відповідно більшою ціною, то це можна вважати «умовним» боргом споживача, хоча в чинному законодавстві цей термін не вживається. Філія ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» у м. Кропивницькому має свої представництва і в інших містах Кіровоградської області. База даних – білінгова система «Газоліна» є єдиною для всіх абонентських відділів Філії.

Як передати показники лічильника
 

Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here