«СЕКРЕТ УСПІХУ СОЛОМІЇ КРУШЕЛЬНИЦЬКОЇ» ЗНАЮТЬ У КРОПИВНИЦЬКОМУ

0
1464
views

Минулого року, створюючи мистецько-просвітницький проект «Секрет успіху Соломії Крушельницької», Любов Кардаш, викладач 4 музичної школи м.Кропивницького побачила інформацію про Перший відкритий конкурс вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької у місті Тернопіль.

Любов Кардаш очікувала на той час, коли можна буде ознайомитись з положенням та подати заявку учениці на участь. Ось, що вона розповідає про сам конкурс:

–  Конкурс імені Соломії Крушельницької на Тернопільщині має тридцятирічну історію. І хоча конкурс мав вимушені  паузи, важливим є те, що він виявився стійким до об’єктивних перешкод і отримав друге дихання. З ініціативи благодійного фонду «Соломія» у партнерстві з Тернопільським музичним коледжем імені Соломії Крушельницької у 2018 році конкурс відроджений у статусі Першого  відкритого конкурсу  вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької.

Цього року учасниками стали багато виконавців з різних куточків нашої держави.

Голова журі Ольга Нагорна – Народна Артистка України, солістка Національної опери України, викладач Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.

14 листопада Чумаченко Анна представляла 4 музичну школу міста Кропивницького  у першому етапі, в другій віковій категорії.

Викладач Любов Кардаш, Концертмейстер Валентина Донцова. Анна виконала:

  • В. А. Моцарт. Арія Керубіно з опери «Весілля Фігаро», «Voi, che sapetе»;
  •  У.Н.П.  в обробці  П. Бойченко « Гандзя».

– Чи  хвилювались перед виступом?

– В день виступу в межах норми відчувалось хвилювання. За нас молилась вся родина, щирий та шановний  глядач з села Біла. Налаштовуючи її перед виходом на сцену, я сказала: «Аня ти добре підготувалась, сьогодні 14 листопада, тобі 14 років і ти на жеребкуванні витягнула 14 номер! Бог любить трійцю, помолись і вперед!»

15 листопада на святковому Гала концерті  у залі Тернопільської обласної філармонії оголосили результати конкурсу – Чумаченко Анна отримала 1 премію!

Окрім участі у конкурсі, Тернопільському глядачу ми привезли виставу, яку створила Любов Кардаш – «Секрет успіху Соломії Крушельницької».

Вона з успіхом пройшла 13 листопада в Меморіальному музеї Соломії Крушельницької села Біла. Затишна зала музею була заповнена глядачем, ті, кому не вистачило місця, стояли в коридорі. Глядач розчулено плакав і дякував за враження. Директор Музею Надія Яківна Зюбровська, Роман Миронович Винник начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Білецької сільської ради, Народна артистка України Любов Ізотова, Народна артистка Віра Самчук, «старший вчитель» української мови та літератури Білецької ЗОШ Ореста Мартинюк дякували нам, згадували Марка Кропивницького, Лесю Українку, видатних діячів світової культури, яких геніальна співачка надихала на творчість. Дарували подарунки, та від щирого серця бажали успіху і всього найкращого. Дух цього музею освячений любов’ю, трепетом, наповнений щирістю та професійністю.

14 листопада після конкурсних прослуховувань о 18:00 в залі Тернопільського музичного коледжу ім. С. Крушельницької ми знову представили виставу. Розчулений глядач плакав…

16 листопада 1952 року перестало битися серце славетної Української співачки. Соломія дуже любила своїх батьків і високо цінувала їх турботу про неї на шляху до світового визнання. Тому ми знову відвідали с. Біла, щоб вшанувати пам’ять та покласти квіти на могилу батьків.

Директор музею Надія Зюбровська запросила на «Білецьку» екскурсію і разом з Ольгою Кільчицькою провели гостей з Кропивницького в дорогу.

Натхнені та приємно вражені наші лауреати рухаються вперед!

«Без праці талант буде розвіяний вітром»!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here