МЕТЕЛИКИ НА ШПИЛЬЦІ

0
978
views
Михайло Горобець, Дмитро Яндович і Веніамін Янішевський

У лихі та буремні дев’яності роки минулого століття, коли дітей питали, ким вони мріють бути, деякі хлопчики  відповідали: братками, а дівчата – путанами. Надто вже романтизованими були ті «професії», в тому числі завдяки кінематографу, який присвятив їм багато фільмів та кіносеріалів. Час летить, змінюються пріоритети та уподобання. Зараз діти мріють бути олігархами, адвокатами, кінозірками. Та, на жаль, романтики з великої дороги і жриці кохання нікуди не ділися. Але так було завжди…

З’явилося багато фільмів про те, як дівчат зваблювали модельними або рекламними агентствами за кордоном, обіцяючи їм розкішне життя, а насправді бідолахи потрапляли в борделі, з яких майже неможливо було вирватися. Щоправда, дехто свідомо рушав до Туреччини, Італії тощо, знаючи, що їх там чекає, але це був їх свідомий вибір. Одні дівчата мріяли про розкішне життя, іншим не вистачало на хліб.

Пам’ятаєте у фільмі за Булгаковим «Біг»: героїня – розумна, інтелігентна та вишукана жінка не маючи іншого виходу іде на панель. Коли дівчата обирають цей шлях, обставини теж бувають різними. І навряд чи хтось має моральне право їх засуджувати. А от для звідників покарання є: статею 303 Кримінального кодексу України «Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією».

Перша частина цієї статті до 2006 року передбачала відповідальність за «систематичне заняття проституцією, тобто надання сексуальних послуг з метою отримання доходу» у вигляді штрафу від п’ятдесяти до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до ста двадцяти годин. Відносно символічне, варто зауважити, покарання. Час від часу міліція когось ловила, когось карали суди, але в цілому проблему проституції це не вирішувало і нічого в самому процесі не змінювало.  

У 2006 році наші законодавці внесли зміни до цієї статті, і перша її частина тепер звучить так: «Втягнення особи в заняття проституцією або примушування її до зайняття проституцією з використанням обману, шантажу чи уразливого стану цієї особи, або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, або сутенерство – караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років». А дії винних осіб щодо неповнолітнього, які спричинили тяжкі наслідки, тягнуть  на позбавлення волі від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Відчуйте різницю: з 2006 року за зайняття проституцією кримінальна відповідальність не передбачена, притягуються до криміналу тільки організатори.

Протидіє їх незаконним діям в першу чергу Національна поліція і, зокрема, в обласному Головному управлінні Національної поліції – відділ по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, яким з квітня 2019 року керує Дмитро Яндович.

Основним напрямком роботи цього підрозділу є попередження торгівлі людьми: підвищення рівня обізнаності населення та превентивна робота.

В липні цього року співробітники підрозділу отримали оперативну інформацію про те, що тридцятирічна громадянка Миколаївської області З. (ніде не працює, не одружена, освіта 9 класів) займається пошуком дівчат в нашій Кіровоградській області для надання послуг інтимного характеру. Її розмова з дівчатами завжди закінчувалася однаково: будете жити, як у Бога за пазухою.

 Оперативники уважно вивчили спосіб життя вербувальниці. Встановили, що вона з 2013-го по травень 2019 року мешкала в Москві, вела там  сумнівний спосіб життя, зокрема, брала участь у триманні борделю. Одним словом, пройшла Крим, Рим, мідні труби і яхту патріарха Кіріла…

Найлегше на гачок попадалися не місцеві, які перебивалися з копійки на копійку.

 Власники борделю запропонували З. поїхати за «живим товаром» в Україну, яка, мовляв, зараз переживає не найкращі часи. Вже п’ять років війна на сході обезкровлює країну, найбільше страждають прості люди: вчитися дорого, кваліфіковану роботу без освіти майже неможливо знайти, зарплати низькі. Чому зупинилася новоспечена бандерша на Кропивницькому? А тому, що традиційно наше старовинне місто здавна славилось найкрасивішими  жінками. Саме сюди царський уряд надсилав сім’ї, де були вродливі дівчата, які потім одружувалися з випускниками юнкерського училища.

Саме від любові до однієї з таких красунь постраждав всесвітньо відомий композитор Ференц Ліст, і не тільки він.

Злодійка розпочала у нас бурхливу діяльність. Головним чином «агітувала» жінок, які з тих чи інших причин потрапили в скрутні матеріальні умови та не мали постійної роботи і доходу. В розмовах вона обіцяла майбутнім жертвам, що вони будуть жити, як вареник у сметані. Хіба що пташиного молока не вистачатиме – повторювала вона всім, з ким їй доводилося розмовляти на цю тему. Наголошувала: від вас вимагається розважати багатих людей. А зарплати  від 4,5 до 5 тисяч американських баксів… Про інтим ні слова. Звичайно, дівчата слухали з розкритими ротами. Неначе ніколи не чули про збоченців, наркотики та, врешті, ВІЛ.

Дівчата не здогадувалися, що ця добра жіночка за кожну з них отримає кругленьку суму у твердій валюті з чотиризначною  цифрою. Вони мріяли, що житимуть прекрасними метеликами, а насправді їх вже проткнули іржавою шпилькою. Не здогадувалися сердешні, що, коли вони з’являться в столиці, їх паспорти будуть надійно сховані у металевих сейфах, а вони завжди перебуватимуть під надійною охороною. І так цілодобово. А про те, що з ними буде, коли стануть непотрібними, навіть думати страшно.

Першу жертву, Ф., зловмисниця знайшла швидко, використавши її скрутне матеріальне становище та складний збіг життєвих обставин для подальшої її сексуальної експлуатації в Російській Федерації. Після згоди вербувальниця в подальшому надавала потерпілим роз’яснення, консультацію та іншу інформацію щодо майбутньої роботи, постійно нагадуючи про хороший заробіток, щоб потенційні жертви не відмовилися від пропозиції.

А витрати на дорогу обіцяла компенсувати, як тільки вони дістануться до Москви.

Так само бандерша діяла і стосовно двох інших жертв, мало не губи їм  медом мастила. Найважливішим для неї, стріляної птиці, була краса, гарна статура дівчат та, звісно, їх юність. Всі вони у віці від 20 до 30 років, не працюючі, незаміжні, всі перебували в скрутному матеріальному становищі.

Та цього разу торговка живим товаром «прокололась»: продати секс-рабинь у російські борделі їй не вдалося.

22 вересня близько 3.40 при спробі перетину державного кордону громадянка З. разом з трьома жертвами в пункті пропуску «Бачевськ», який розташований в Глухівському районі Сумської області, була затримана оперативниками відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Кіровоградській області на чолі з Дмитром Яндовичем разом зі співробітниками СБУ та прикордонниками Сумського загону за підозрою у скоєнні кримінального правопорушення.

За цим фактом відкрите кримінальне провадження за частиною 1 ст. 149 Кримінального кодексу України – «Торгівля людьми». Ленінський районний суд м. Кіровограда затриманій З. обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою на два місяці з внесенням застави. Наступного дня застава в 105 тисяч гривень була внесена, а підозрювана опинилася на волі.

Наразі тривають слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, встановлюються всі обставини справи і причетних до торгівлі людьми. Жінкам-жертвам згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 року № 660 будуть надані соціальна допомога, одноразова матеріальна допомога та інше.

В бесіді із заступником начальника відділу слідчого управління ГУНП в області майором поліції Михайлом Горобцем, який закріплений за напрямком розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, вже 10 років, останній наголосив:

«Відповідно до ст. 149 КК України під торгівлею людьми визнається таке: торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію; дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства; дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього його батьками, усиновителями, опікунами чи піклувальниками, або вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.

Торгівля людьми є одним з найбільш латентних та складних для розслідування злочинів проти волі, честі та гідності особи. Як ми бачимо від цього кримінального правопорушення потерпілими являються як дорослі, так і діти, як жінки, так і чоловіки, а тому оцінити реальні масштаби торгівлі людьми в Україні, ураховуючи той же високий рівень латентності, дуже важко.

Торгівля людьми належить до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів, ретельне документування яких завжди приводить до виявлення стійких організованих злочинних груп із транснаціональними зв’язками, до складу яких входить розгалужена мережа вербувальників, перевізників, сутенерів, наявність корупційних зв’язків, насамперед в організаторів каналів міжнародного трафіку. Це вимагає належної взаємодії та координації діяльності між правоохоронними, державними органами та неурядовими організаціями всередині держави, а в окремих випадках навіть з правоохоронними органами інших держав. Розслідування таких злочинів також ускладнюється професіоналізмом злочинців, віковими особливостями потерпілих, що робить складнішими одержання від них доказової інформації.

Таким чином, виявлення і розслідування злочинів про торгівлю людьми вимагає глибоких знань та належних професійних вмінь від оперативних працівників та слідчих. Це може бути досягнуто шляхом постійного аналізу ситуації, вивчення та систематизації нових способів та слідів учинення таких злочинів, характеристик особи потерпілих та злочинців, встановлення взаємних зв’язків між цими елементами криміналістичної характеристики, пошуку найбільш оптимальних та ефективних шляхів організації розслідування та способів одержання доказової інформації, безперервного навчання та обміну досвідом оперативних працівників та слідчих».      

На цьому я б не хотів ставити крапку. Згадана стаття КК України передбачає кримінальну відповідальність не тільки за сексуальну експлуатацію, адже під експлуатацією людини в цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність або примусове переривання вагітності, примусове одруження, примусове втягнення у заняття жебрацтвом, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо. Тому що в Україні існують передумови торгівлі людьми, про які вище згадувалось. Хотів би наголосити, що основним напрямком державної політики у сфері протидії торгівлі людьми є превентивна робота.

Передусім місцеві органи виконавчої влади, а також громадські організації та окремі громадяни повинні залежно від їх правового статусу підтримувати категорію жінок, які опинилися під дією цього явища.

Хотів би нагадати тим особам, які мають стосунки до цих кримінальних злочинів, статтю 302 КК України, яка передбачає за їх здійснення позбавлення волі на строк від двох до семи років.

На мою думку, було б корисно встановити хоча б адміністративну відповідальність за публікацію оголошень в інтернеті та ЗМІ на кшталт: «Приглашаются девушки для роботы в досуге: приятная внешность, возраст от 18 лет, хороший заработок. Конфиденциальность и безопасность гарантировано».  

Попереджаю: це пастка, виходу з якої може і не бути.

ВЕНІАМІН  ЯНІШЕВСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here