ПОЗАЧЕРГОВА ОБЛАСНА СЕСІЯ: ПРОТИ РИНКУ ЗЕМЛІ ТА ЗА ТЕПЛО У СВІТЛОВОДСЬКУ

1
1489
views

Минулої п’ятниці відбулася позачергова сесія обласної ради. Мінімальний кворум для голосування вдалося зібрати – 33 депутати були присутні. Та під час самої сесії було стійке відчуття дежавю: депутати знову ухвалювали звернення до уряду та парламенту щодо подовження мораторію на ринок землі, знову від розмов про проблеми з теплопостачанням в Світловодську теплішими батареї не стали, а депутат групи «Опозиційна платформа – За життя» Костянтин Каспров знову не зміг обійтися без послуг перекладача.

Звернення проти ринку землі – друга спроба

Ще 8 жовтня під час чергової сесії Кіровоградська обласна рада вже ухвалювала рішення про звернення до парламенту та уряду країни. У зверненні вимагали  продовжити мораторій на продаж землі до 1 січня 2025 року, провести публічне обговорення цього питання і винести його на всеукраїнський референдум. Підставами для звернення депутати назвали те, що ринок землі не може функціонувати в умовах військової агресії та анексії, а також за неврегульованої законодавчо-нормативної бази.

До речі, подібні звернення до уряду, президента та парламенту України направили щонайменше ще 14 обласних рад (Волинська, Тернопільська, Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська, Хмельницька, Херсонська, Черкаська, Одеська, Чернігівська, Вінницька, Житомирська, Рівненська та Полтавська), а також десятки районних, міських, селищних та сільських рад по всій Україні й Кіровоградщині зокрема.

То навіщо депутати Кіровоградської ради збиралися позачергово, щоб ухвалити вже ухвалене? Голова облради Олександр Чорноіваненко пояснив це так:

– 8 жовтня нами рішення прийнято, звернення було направлено у відповідні установи. Але 13 листопада поточного року законопроект про запровадження ринку землі ухвалили у Верховній Раді у першому читанні. За цей час прийшла відповідь нам тільки з Кабінету Міністрів, точніше з Міністерства економічного розвитку, торгівлі та аграрних питань. В цій відповіді зазначається, що повноваження щодо відтермінування запровадження ринку землі і проведення референдуму лягає на Верховну Раду. На четверте грудня призначені громадські слухання у Верховній Раді. Чергова сесія облради запланована на 10 грудня. Тому 22 депутати нашої облради підписали подання, щоб встигнути висловити свою позицію до цього часу. Тому я й підписав розпорядження про цю позачергову сесію. Крім того, звернулися депутати від Світловодщини з вимогою провести позачергову сесію стосовно ситуації, яка склалася в Світловодську. Тому ці два питання і розглянемо.

Щодо ринку землі, то до обговорення під час сесії також долучилися й деякі сільгоспвиробники Кіровоградщини. Зокрема голова Асоціації сільгоспвиробників Петрівського району Олександр Поворознюк порадив звернутися до власників землі.

– Щоб не вийшло так, що землі потраплять в одні руки. Щоб землею справді опікувалися. Якщо, наприклад, продається у Ганнівській сільській раді земельна ділянка, то цю земельну ділянку має право купити тільки та людина, яка живе на території Ганнівської сільської ради, – запропонував Олександр Поворознюк.

Після тривалих обговорень і поправок тексту звернення хоч і мінімальним кворумом, але було ухвалене 33 голосами «за». Тож обласні депутати вимагають від Кабміну прискорити формування державного земельного кадастру та забезпечити прозорість при реєстрації прав власності на землю. А від народних депутатів – щоб ті продовжили мораторій на продаж земель сільгосппризначення на наступний рік, посилили кримінальну відповідальність за правопорушення у сфері земельних відносин. Президента ж обласні депутати Кіровоградщини закликали ветувати закон щодо ринку землі, якщо його буде прийнято та «забезпечити вирішення земельного питання виключно на загальнонаціональному референдумі».

«Говорити українською не буду принципово!»

Саме такою фразою обґрунтував свій виступ в раді іноземною мовою депутат групи «Опозиційна платформа – За життя» Костянтин Каспров. Хоч за Конституцією України державною мовою в нас є виключно українська, а згідно з регламентом депутат облради під час публічних виступів має використовувати лише державну мову, та пан Каспров вже вдруге принципово продовжує виступати іноземною. Присутні депутати відмовлялися заслуховувати колегу і заявляли, що залишать сесійну залу, якщо Каспров надалі використовуватиме не державну мову у своєму публічному виступі.

– Костянтине Владиславовичу, я ж знаю, що ви володієте й українською мовою. Ми всі голосували за регламент обласної ради. Тож закликаю його дотримуватися, – звернувся до Каспрова голова облради.

У відповідь Каспров зазначив, що йому зручно висловлювати думки іноземною мовою, що не важливо, якою мовою він виступає, й взагалі – якщо комусь потрібен перекладач, щоб його зрозуміти, то хай самостійно його шукає. Перекладати два виступи Костянтина Каспрова під час позачергової 28-ї сесії довелося начальниці загального відділу облради Ользі Погрібній. Вона впоралася із цим завданням, хоч це було доволі складно: депутат постійно перебивав пані Ольгу та майже не робив пауз, щоб перекладачка встигла озвучити його тези українською.

Водночас під час вже другого виступу – щодо опалення у Світловодську – депутат від «ОПЗЖ» запропонував проголосувати за звернення до президента України. Звернення, написане українською, він зміг зачитати вголос самостійно. Нагадаємо: під час минулої сесії промову цього ж депутата публічно перекладав громадський активіст Дмитро Завражний.

У Світловодську потроху теплішає

Директорка обласного департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук доповіла під час позачергової сесії 29 листопада про те, чому у світловодців досі холодні батареї:

– Наразі дві котельні мають нормальний тиск у мережі. Температура в них ще не досягає нормативної, яка забезпечить нормальну температуру в приміщеннях. Але «тепловики» радять не підвищувати одразу температуру в носіях, а робити це поступово – щоб запобігти нових поривів мережі. Щойно з управління ЖКГ Світловодської міськради мені надіслали інформацію, що тепло отримують 222 будинки з 246. Проблеми лише в дитячому садку №7, де проводять ремонтні роботи на мережі – проблемний порив. Ми сподіваємося, що до кінця цього дня і на початку наступного в помешканнях світловодців буде досить пристойна температура.

У свою чергу депутат Каспров пропонував ухвалити звернення до президента та прем’єр міністра, щоб проголосити в Світловодську надзвичайну ситуацію техногенного характеру не місцевого рівня, а державного і розглянути можливість повернути «Світловодськпобут» до комунальної власності. Представник фракції «Свобода» Руслан Степура запропонував протокольне доручення до голови облдержадміністрації, директора департаменту фінансів підготувати пропозицію до чергової сесії 10 грудня щодо можливості виділення фінансової допомоги Світловодську для подолання наслідків надзвичайної ситуації. Дві пропозиції не набрали необхідної кількості голосів.

P.S. В понеділок, 2 грудня голова ОДА Андрій Балонь повідомив, що у Світловодську вже забезпечено сталу роботу тепломережі з достатнім тиском, температура теплоносія на виході з котелень №2 та №3 достатня для забезпечення будинків теплом за санітарними нормами. І якщо технічних ускладнень не виникатиме, то навчальний процес в садочках і школах міста відновлять вже з 5 грудня.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here