«…НЕ ПРО ГРУДИ, А ПРО СТАН ДУШІ»

0
2077
views

В обласному художньому музеї відкрилася виставка фотографій українських майстрів в жанрі оголеної натури «НЮ АРТ». Ініціатор виставки – обласна організація Національної спілки фотохудожників України, яка відгукнулась на пропозицію фотографів – вихідців з нашого міста щодо проекту з представниками інших міст.

Це Андрій Пархоменко, Владислав Тупчієнко (Київ/Кропивницький), Петро Стахов, Олександр Романенко (Київ), Ігор Баранюк (Одеса), Олег Шрамко, Дмитро Співак, Михайло Бершадський, Аліна Комета (Кропивницький). Хедлайнером виставки став учасник багатьох телевізійних проектів Олександр Ктиторчук.

Голова обласної спілки фотохудожників України Олег Шрамко зауважив, що перемовини з представниками деяких локацій, де могла б пройти виставка, закінчилися ледве не сварками – саме через зміст експозиції.

Це наводить на думку про суспільство подвійних стандартів. Поки на вулиці та в інтернеті на нас буквально «вивалюються» принади жіночого тіла (причому часто в неоднозначних та зовсім недоречних «обставинах» на кшталт реклами пельменів чи будматеріалів), показати широкому загалу зафіксовані професійними фотохудожниками образи – ціла проблема. Хоча, здавалося б, чим може здивувати зображення оголеної натури?

Під час відкриття виставки одіозний (саме так зазначено в прес-релізі) київський фотограф Олександр Ктиторчук повідав про те, що краса – це загальний параметр «ні про що», а жінкам треба вчитися бути не красивими, а різними та сексуальними. Процитуймо метра: «Жіноча сексуальність – це не про груди, а про стан душі. Вона не буває на показ».

Іще з потоку свідомості пана Ктиторчука (дослівно та послідовно відтворити цей спіч практично неможливо) вдалося виокремити твердження про те, що правил у фотографії не існує взагалі – можна знімати повну маячню.

На запитання кореспондентки «НС» стосовно появи на цій виставці і на йогосвітлинах зокрема лише жінок фотомайстер відповів, що дівчатам цікавіше розглядати дівчат, а не хлопців, тоді як зображенням інших чоловіків цікавляться лише «особливі» чоловіки. Шкода, звісно, чути такі дрімучі штампи та стереотипи від начебто прогресивного митця, який ще й стверджує, що знає це з особистого досвіду (про досвід споглядання світлин у стилі ню в якості жінки він не розповів, однак «розписався» за всіх дівчат та жінок). А ще Олександр Ктиторчук не вірить у жінок-фотографів, бо «90 відсотків фотографій, коли дівчина фотографує дівчину, заснована на заздрощах».

Склалося враження, що основна мета цього виступу під час відкриття – приголомшити провінційну аудиторію, тільки це більше нагадувало сценку з КВН «Щось ви публіку епатували-епатували…».

(Ви маєте можливість особисто почути стиль спілкування фотографа Олександра Ктиторчука з народословицею: для цього достатньо перейти за посиланням, клікнувши на слово ПРОСЛУХАТИ –  прим. ред.).

Добре, що на якість світлин, що висять у залі музею, одіозність автора та його внутрішні шаблони стосовно жінок і чоловіків не впливають. Виставка триватиме ще тиждень – у кожного є можливість піти та скласти власну думку про відверті знімки.

Ми попросили поділися враженнями кропивницьку художницю і фотографку Мирославу Липу:

Мені в цілому сподобалася виставка, і все-таки в основному роботи Ктиторчука в порівнянні з іншими. Тому що в них зняте ню не заради самої оголеності, у нього жінки в контексті певної історії, яку він розповідає в одному кадрі. Тобто не просто передача краси тіла, гарна композиція, світло, а ще й сюжет, ідея, і розглядаючи світлину дивишся не на саму жінку, а все-таки починаєш міркувати про те, що там розповідається і стоїть за візуальним образом. Запало в око також кілька робіт Петра Стахова, в нього хоча і просто про красу, але настільки довершено, що хочеться дивитися. Більшість авторів на виставці – це чоловіки. І це так на більшості подібних виставок, конкурсів і т.д. Завжди цікаво спостерігати за тим, як вони передають своє ставлення до жінок у своїх творах, тому що тут якраз той випадок, коли гендерні відмінності мають значення і у чоловіків є трохи переваги.

До речі, за останній рік це вже третя виставка у жанрі ню: перша пройшла рік тому в галереї «Єлисаветград», друга – напередодні 8 березня в КОХМ. І втретє вся експозиція складається лише з жіночих фігур (якщо чоловіки десь з’являються на фото чи картинах, то в одязі). Невідомо, хто і коли вирішив, що ню – це зображення виключно жіночого тіла, адже з часів античності до нас дійшли скульптури, що відображали красу чоловічого тіла і це нікого не бентежить. Міні-опитування, проведене серед знайомих дівчат та хлопців, показало, що цікавість викликають не лише жіночі образи – люди готові дивитися на моделей чоловічої статі. Можливо, організаторам наступної виставки в жанрі ню варто врешті прислухатися до побажань потенційної публіки?

Вікторія ШКАБОЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here