ЗАБРОДІВСЬКА ГРОМАДА: ГРАНТИ ТА ПРОЄКТИ

0
1512
views
Забродівська громада. Вказівник біля опорної школи

Наразі вже нікого не здивуєш словом «грант», «міжнародний донор», «спонсори», «проєкти». Особливо в сфері місцевого самоврядування: в процесі адміністративно-територіальної реформи, коли більше ресурсів і зобов’язань, а отже й більше можливостей передаються від центральної влади на місця, громади почали активуватися. А ось Забродівська громада використовує міжнародні донорські проекти ще… з 2008 року! Побачити на власні очі цих унікальних активних людей та втілення багатьох міжнародних проєктів кореспонденти «Народного слова» вирушили до Волинської області.

Коли голова працює як належить

«Коли голова працює як належить, то потрібно дати йому працювати» – мабуть, так подумали мешканці села Заброди Ратнівського району Волинської області. Адже теперішній очільник об’єднаної територіальної громади Микола Калачук був сільським головою ще з 1990 року. Тобто вже 20 років він очолює громаду! За роки співпраці з різними іноземними партнерами у різних проєктах, із багатьма лідерами, скажімо, польських чи білоруських громад, він уже фактично на «ти».

– За кордоном все роблять через проєкти. Там громада мусить шевелитися. Яка шевелиться, щось ініціює, живе ідеями, та й має, – пояснює Микола Калачук.

Тож він не просто очолював місцеву раду – він став топ-менеджером громади.

Перші проєкти

Почалося все з мосту. Вже з назви села можна зрозуміти, що місцевість тут болотиста, торф’яна. І ось через невеличку річку Вижівку потрібно було прокласти міст: тоді б місцевим не довелося до районного центру робити об’їзд в 15 кілометрів. А навпростець через річку це займає близько двох кілометрів. В районному центрі і лікарня, та й багато хто з селян там працює.

Тоді всі мешканці активізувалися – разом погодилися брати участь у будівництві мосту. І на умовах співфінансування міст побудували. А коли користуєшся результатом спільної діяльності, то розуміння приходить: разом можна зробити набагато більше.

Тож на цьому вирішили не зупинятися: наступним кроком стала газифікація.

– Ми домовилися так: проєктно-кошторисну документацію робить рада спільно зі ще існуючим на той час колгоспом, а люди створюють вуличні кооперативи. Так ми газифікували всі установи, – розповів голова ОТГ.

Міжнародні програми

У 2007-2008 роках забродівці вже почали долучатися до міжнародних проєктів.

– Наші партнери переважно поляки та білоруси. Коли інвестори розглядають проєкти, які ми пропонуємо, звертають увагу на розділ «історія». А вона у нас багата й успішна. Тому чим більше в нас успішних втілених ідей, тим більше можливостей відкривається, – каже Микола Калачук.

 В першу чергу це програма ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Для цього в селі створили громадську організацію «Промінь», а фахівці з міжнародного проєкту навчали, як працювати з мешканцями професійно, як об’єднувати навколо ідеї.

– Перші сходи селян були дуже важкі. Але ми збирали людей часто по кілька разів, хотіли почути їхню думку. Принцип був такий: ми брали в роботу саме ті проблеми, які порушували люди на сходках. І він працює досі, – пояснив голова громади з 20-річним досвідом.

Із 2014 року Забродівська сільрада реалізувала масштабні проєкти в рамках міжнародної програми «Польща–Білорусь–Україна 2014-2020». Насамперед це дороги – адже це є базовим для подальшого розвитку інфраструктури. Тому коли потрапляєш у Забродівську громаду, то дивує контраст: рівненькі дороги місцевого значення, а поряд – ями та вибоїни на трасі обласного значення.

– Я коли своїх польських колег запрошую, то вони насамперед цікавляться цими яамами. Бо в них подібних доріг просто немає. Ми хотіли б взяти в межах проєкту й ці дороги полатати, але вони не на нашому балансі, тож не можемо, – зітхає пан Калачук.

Тож в селі побудували сім з половиною кілометрів доріг, цьогоріч – 4,25 км. Це 22,5 мільйона гривень інвестицій, в той час як частка місцевого фінансування становить 10 відсотків.

Об’єднана громада – більше можливостей

Забродівська об’єднана громада була створена 30 квітня 2017 року. До Забродів доєдналися території шести сільських рад. Тож тепер ОТГ складається з 18 населених пунктів, у яких проживає майже 11 тисяч населення. Та лідером і топ-менджером по проєктах залишився той самий Микола Калачук.

І після оновлення громада отримала у спадок 100 км меліоративних каналів. Частина з них у занедбаному стані, обласна та районна ради «розводили руками» та відписувалися, що грошей на впорядкування немає.

– То звернулися до міжнародних партнерів із програми ООН, ‒ пояснює голова ОТГ. ‒ Відгукнулися американці. Торік поліщуки відновили сім кілометрів каналу, цьогоріч ще шість. Наша громада стала учасницею німецько-українського агрополітичного проєкту. Ми хочемо залучити інвестиції, однак іноземці неохоче вкладають гроші у землю, яка належить державі. Наші поліські землі зацікавили німців, адже тут можна випасати худобу, вирощувати рогозу чи очерет.

Майже на кожному великому об’єкті інфраструктури в Забродівській громаді можна знайти табличку, де вказано міжнародний проєкт, в рамках якого тут робили ремонт, висаджували дерева, розфарбовували стіни чи взагалі будували. Це і зручний ЦНАП, і амбулаторії, й опорна школа.

До речі, опорна школа в Забродах (обіцяють, що скоро створять другу опорну в громаді) заслуговує окремої уваги. Тут капітальний ремонт з урахуванням енергоефективності зробили за рахунок Держфонду регіонального розвитку, створив чудовий мурал місцевий художник Андрій Присяжнюк, за ініціативою учнів поставили стовп-вказівник, де зазначена відстань до всіх обласних центрів України. Навпроти входу в школу – тільки-но висаджений дендропарк «Хвоя». А ось вчителька Олена Аврамук розмалювала весь перший поверх закладу.

Загалом перелічити всі ті великі та маленькі проєкти, які втілила і втілює Забродівська громада ‒ справа марна. Але вони точно не збираються зупинятися. І кожен мешканець та мешканка знають, що від їхньої активної участі залежить, який проєкт стане наступним.

Коли хочеш отримати грант, стати учасником проекту, головне – не опускати рук, якщо не вдалося. Треба знову і знову пробувати, продумувати план втілення проєкту, як знайти підтримку мешканців,  де знайти додаткові джерела фінансування. Коли вийде один проєкт, хоч невеликий ‒ за ним піде другий, третій. А там і проєктна історія вже позитивна буде, більше довіри від міжнародних партнерів. У цих штуках найважливіше – відповідальність. Бо за кожним проєктом, міжнародним чи всеукраїнським, одразу грядуть перевірки. Але коли ти впевнений, все робив правильно, то ти їх не боїшся, ‒ радить Микола Калачук.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here