ЗВІТ МЕРА КРОПИВНИЦЬКОГО: ПРО ДОРОГИ, ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ ТА ЦЕНТРАЛЬНУ ПЛОЩУ

0
1487
views

Минулого тижня міський голова Кропивницького Андрій Райкович звітував про рік своєї роботи. Він розповів про масштабні проєкти, які були втілені в місті, а також про плани на 2020 рік.

Містяни, які були присутні під час звіту, запитували різне: і про аптеки на Балашівці, про центральний сквер і навіть про політичні амбіції самого Андрія Райковича – чи піде він наступного року знову кандидатом у мери? Та про все — по порядку.

Що зробили у 2019-му

Перераховувати всі фестивалі, ремонти та проєкти не вистачить газетної площі. Але якщо запитати кропивничан, що було зроблено в цьогоріч, то, мабуть, більшість згадає в першу чергу про арку. Справді, оновлений шляхопровід, що сполучає Миколаївку та Ковалівку вражає: під залізничними коліями збудували ще один тунель, що дозволило розділити полоси автотраси і запобігти подальшим заторам і аваріям у цьому місці. Тунель завдовжки 34 метри під залізничним насипом будували протягом чотирьох місяців, у зв’язку з цим через Кропивницький деякий час не ходили потяги. Вартість проєкту становила майже 70 мільйонів гривень.

Та це не єдиний масштабний проєкт будівництва та реконструкції. Нарешті місто почало прокидатися і розбудовуватися, хоч маленькими кроками. Один такий крок – введення в експлуатацію багатоповерхівки на 54 квартири по вулиці генерала Жадова, 28.

 Також було побудовано зовнішній водопровід по вулиці Львівській за 357 тисяч гривень. Було й немало реконструкцій: сквер імені Т. Шевченка за півтора мільйона гривень, гребля через Сугоклею за 2,8 мільйона, каналізаційний колектор від Братиславської вулиці до Чикаленка – 5,3 млн грн.

Цей список доповнюють ремонти. По-перше, це відремонтоване приймальне відділення стаціонару №1 центральної міськлікарні, будівля жіночої консультації №1, частина приміщень дитячої художньої школи імені О.Осмьоркіна. По-друге, це шляхопровід через Полтавській міст (9,6 млн грн), а також міські дороги по вулицях Короленка, Рівненській, Осмьоркіна, Степана Разіна, Великій Перспективній, Луганській, Семена Тютюшкіна, Харківській, Кропивницького, Шкільній, Тобілевича, Водоп’янова, Архангельській, Добровольського, Приміській, Братиславській тощо.

Окремої уваги заслуговує поліпшення сфери громадського транспорту. Нагадаємо: 26 квітня 2014 року «маршрутчики» почали страйкувати, вимагаючи підвищити проїзд у «маршрутках». Міська рада відмовляла у підвищенні, і автівки не вийшли на маршрути. У місті був транспортний колапс, а містяни почали вимагати альтернативу «маршруткам», щоб більше не потерпати від шантажу власників маршрутів.  Тож потроху автопарк КП «Електротранс» почав поповнюватися новими низькопідлоговими автобусами, тролейбусами, зокрема і з автономним ходом. Вони ходять справді за розкладом, а їхнє пересування можна подивитися в онлайні за допомогою встановлених GPS-маячків (на сайті eway.in.ua або у мобільному додатку EasyWay). Цьогоріч за кошти платників податків місту придбали шість тролейбусів з автономним ходом на 45,4 мільйона гривень для нового маршруту №7, який з’єднує мікрорайони Лелеківку та 102-й. Також запустили маршрут№5, відновили роботу маршруту №103, №118. Зазначимо, за чотири останніх роки за гроші міського бюджету для КП «Електротранс» придбали 64 нових тролейбусів та автобусів Також у місті діють два автомобілі «соціального таксі», які облаштовані для комфорту людей з маломобільних груп населення.

«Скарбничка» комунальної власності міста поповнилася новими об’єктами. Це будівля готелю «Київ», що в центральній частині міста, та майновий комплекс «Кіровоградтепла» ЦНТІ УНГА разом з боргами споживачів передали КП «Теплоенергетик». До речі, система теплопостачання теж потроху оновлюється: в селищі Новому побудували модульну котельню за 16 мільйонів гривень, проклали нові мережі. В освітніх і медичних закладах Кропивницького вже реалізують договори енергосервісу, що також дає помітну економію коштів. В обласному центрі розпочалася теплосанація найбільших навчальних закладів.

Цікавими проєктами може похвалитися не тільки міський голова, а й власне містяни. Завдяки «Громадському бюджету» жителі Кропивницького можуть пропонувати проєкти, а шляхом голосування обирати ті, які будуть втілені. Цьогоріч на «Громадський бюджет» з міської казни виділили 5,8 мільйона гривень на реалізацію 11 ідей. Завдяки креативу та ініціативності містян у нас з’явився мурал «Космонавт козак Мамай», студія «Вікно можливостей», якa спрямовaнa нaвчaти комп’ютерної грaмотності  молодь з інвалідністю, декілька дитячих та спортивних майданчиків, провели «Кропивницький  півмарафон», а ось ініціатива «Вік живи, вік учись» передбачає освітньо-просвітницькі послуги людям літнього віку, пенсіонерам, ветеранам.

Місто Кропивницький за нинішній рік стало не тільки зручнішим, а й безпечнішим. За кошти міського бюджету по місту встановлено 81 відеокамеру на 4,1 мільйона гривень. Відновлено й 70 об’єктів зовнішнього освітлення на 10 з половиною мільйонів гривень. Ще й допомогу виділили підшефним військовим частинам у сумі 707,7 тисячі гривень.

Біля пам’яток культурної спадщини в центральній частині міста з’явилися таблички з описом, також й шрифтом Брайля, QR-кодами. Це культурно-туристичний проєкт «Кроп-спадщина», реалізований за кошти гранту Українського культурного фонду. Місто крокує у ногу з часом: ми приєдналися до Міжнародної хартії відкритих даних та Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Нарешті затверджено Статут територіальної громади міста Кропивницького. Ознайомитися з його текстом можна на сайті міськради (kr-rada.gov.ua) у вкладці «Громадянам» (kr-rada.gov.ua/statut-teritorialnoyi-gromadi/). Також провели перший міський хакатон для започаткування нового сервісу для жителів міста та Всеукраїнський чемпіонат з брейк-дансу та хіп-хопу.

Що зробимо у 2020-му

Також під час річного звіту Андрій Райкович розповів, які проєкти завершать та реалізують у наступному році.

У першу чергу це відкриття Центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс», яке заплановано на травень 2020-го. Наразі в будівлі колишнього кібернетичного коледжу проводять ремонт. Райкович обіцяє, що ЦНАП буде доступним для людей з маломобільних груп населення, комфортним та функціональним. Також мер обіцяв розібратися нарешті з теплопостачанням у місті. За його словами, наразі є пропозиції та напрацювання у декількох варіаціях вирішення проблеми. Тож у 2020 році чекатимемо на модернізацію системи теплопостачання в Кропивницькому.

Серед обіцянок – реконструкція дитячої музичної школи ім. Г.Нейгауза.

Міський голова заявив, що у наступного року автопарк кропивницького КП «Електротранс» поповниться п’ятьма новими автобусами. Одночасно з модернізацією транспортного парку продовжуватимуть встановлювати нові і ремонтувати старі пасажирські зупинки.

Наразі вже розроблено документацію щодо реконструкції набережної від вул. Михайлівської до Київської, операційного блоку лікарні швидкої меддопомоги, дороги по вулиці Полтавській від провулку Об’їздного до вул. Васнецова. Тож реконструкції потроху розробляються – можливо, вже у 2020-му якийсь із цих проектів почнуть втілювати у життя. Також вже розпочато створення туристично-інформаційного центру.

Телебачення «UA: Кропивницький» підготувало відеозвернення від містян меру. Серед безлічі порушених питань також згадували й центральну площу міста.

– От якби відремонтували площу центральну. Прибрали оці східці, адже незручно. Весь час доводиться під ноги дивитися.

У відповідь Андрій Райкович зазначив, що наразі немає пропозиції гарного, виваженого проєкту оновлення площі. Але оновлення «візитівки» міста планують розпочати вже  наступного року. Мер повідомив, що розглядається можливість ремонту мосту на Балашівці.

І, звичайно, не обійдеться у 2020-му без ремонтів. Поліпшення чекають вулиця Вокзальна, а також Клінічна дитяча міська поліклініка.

Що на запитання відповідав

Окрім відеозвернення від містян, Андрій Райкович відповідав також і на запитання із зали. Одне з перших запитань стосувалося медичної сфери, а саме затримки зарплат медиків, а також вчителів.

– Міський бюджет доплачує за інсулін для хворих кропивничан, міський бюджет підставив плече допомогти державі, коли виникла проблема із фінансуванням цільової медичної субвенції і  не вистачало коштів на зарплату працівникам охорони здоров’я, – зазначив Андрій Райкович. – Наше місто не є винятком із загальної ситуації. Але 10 сімей медиків вперше отримали квартири в нашій новобудові на вулиці Генерала Жадова. На загальнодержавному рівні, через депутатів, у листах голові уряду, міністрам ми систематично нагадуємо про свої проблеми і сподіваємося, що держава виконає взяті зобов’язання щодо фінансування обов’язкових виплат і медикам, і вчителям. Забезпечення гідним ресурсом державних програм, особливо у сфері охорони здоров’я, –  це надзвичайно важливий аспект. Лише за таких умов на місцях з’явиться той додатковий ковток повітря, який дозволить будувати, ремонтувати, купувати апаратуру і виходити на сучасні стандарти в освіті і регламенти в медицині.

Медична сфера була продовжена питанням щодо відсутності аптек у районах Великої Балки, Арнаутове, Старої Балашівки.

– Ми можемо створити комунальні аптеки, відповів мер. – Фінансово це питання вже прораховували. Тож я попереджаю приватний бізнес: задумайтесь! Це ненормально, коли кропивничани мають їхати за ліками в інший кінець міста. Або ви займете цю нішу, або міська рада цим займеться.

Центральна площа – це важливий об’єкт. Але трохи менший за розміром, та не за важливістю є Центральний сквер в Кропивницькому. І він знаходиться у справді жалюгідному стані. Містяни навіть вже збирають підписи під петицією за ремонт скверу (електронні петиції міста можна знайти, написати або підписати тут: e-dem.in.ua). Про можливість реконструкції Андрій Райкович повідомив:

– Ця територія в оренді. Орендний договір підписано на 50 років і розірвати угоду майже неможливо. Ми працюємо у напрямку поліпшення зовнішнього вигляду даної зеленої території. Не для того її віддавали в оренду, щоб перетворювати на смітник. Тим не менше визнаю: переговори проходять дуже важко.

Багатостраждальна Лісопаркова, куди містяни залюбки виїжджають відпочити та подихати свіжим хвойним повітрям, потерпає від забудов. Тож присутні в залі журналісти поцікавилися: чи робиться щось для збереження лісопаркової зони? Відповідати на це запитання Андрій Райкович не став. Натомість він передав слово своєму заступнику Олександру Мосіну. Той відповів:

– Відповідальними за розроблення проєкту є комунальне підприємство «Благоустрій». Наразі  на ньому вже нанесено межі Лісопаркової, зокрема й ділянки, які перебувають у приватній власності. Зараз все це знаходиться на погодженні й на обговоренні в міській раді.

Також міський голова Кропивницького пояснив, чому ремонт і реконструкція Набережної є таким складним питанням:

– Набережну ніхто не забув, але якщо поставити на терези комунальний тpанспоpт, теплоенеpгетику, дороги та набеpежну, то стає зрозуміло, що переважає. Ціна проєкту – більше 200 мільйонів гривень. Набережна має надскладні інженерні комунікації, які з’єднують дві частини міста, їх треба ремонтувати. Також складною є реконструкція русла річки і, звісно, важливим питання естетичного оформлення екстер’єру. У розробці проєкту ще треба врахувати подолання наслідків недолугої приватизації й передачі попередніми каденціями міської влади в оренду певних ділянок на Набережній. Ці питання потребують врегулювання. Нині над реконструкцією набережної працюють проєктні групи із провідними архітекторами. Коли виготовимо проєкт, його розподілять на складові, визначимо етапи роботи. І, визначивши пріоритети, ми виділимо певну суму, щоб поетапно виконати роботу. Працюватимемо над залученням державних коштів.

Ціни на теплопостачання ростуть, при цьому якість послуг стає дедалі гіршою, система зношується, часті пориви. Що будуть робити з розбалансованою системою теплопостачання? Чи довго ще розриватимуть дорожнє покриття для чергового латання труб? Відповів мер так:

– Легше за все надати всім дозволи на «автономки» і, як кажуть, добити цю історію. Ми дістали не одну порцію критики від опонентів і «знавців» теплоенергетики, як швидко вирішити цю проблему. Швидко можна лише язиком, якщо нічого не робити. Не все так просто. Як аргумент: п’ять фахових солідних експертних груп, аж до академічних інститутів і комунальних академій, моніторили наше місто. У всіх є різні думки, свої бачення та пропозиції, як привести систему теплопостачання до сучасних вимог. Всі вони мають право на існування, але потребують глибокого аналізу і можливості інтеграції в комунальний простір міста. Разом із тим ми не сидимо на місці. Ви знаєте, що дозволи почали роздавати не шквально, а з подальшим відключенням цілих стояків, під’їздів, будинків. Таким чином, систематизовано, а не хаотично. Повністю від’єднано від централізованого і переведено на автономне опалення 40 багатоповерхівок. Це крапля серед півтори тисячі багатоквартирних будинків міста, але крок зроблено.

Також пан мер додав, що в місті діє програма допомоги малозабезпеченим родинам, які не можуть собі дозволити встановлення індивідуального опалення. Таким родинам пропонують компенсацію частини витрат на встановлення індивідуального опалення з міського бюджету.

Вже у 2020 році передбачаються місцеві вибори. Голосуванням люди обиратимуть голів міських, селищних, сільських рад, голів об’єднаних територіальних громад. Тож кропивничани не могли не поцікавитися: чи вже вирішив Андрій Райкович, брати  чи не брати участі у виборах?

– Ще не вирішив. «Фальшстарти» до добра нікого не приводять. Впевнений, нам є над чим працювати. Тому зарано це вирішувати. Поки ми служимо громаді міста, незалежно від посад. В цьому я переконаний стовідсотково.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Світлини Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here