«ЗУСТРІНЕМОСЬ НА АНДРІЯ»

0
979
views

13 грудня 2019 року о 16-30 год. в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбудеться відкриття тематичної виставки «Зустрінемось на Андрія», присвяченої пам’яті художника Андрія Ліпатова, яка презентує в рамках нового арт-проекту «Виставка однієї картини» живописний твір заслуженого художника України Андрія Надєждіна «Дзеркало, кіт, циліндр та недопалена сигара або Сон про художника, який створив кольоровий світ» з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво».

Композицію картини, написану в 2018 році, складають фрагменти творів Андрія Ліпатова, в яких він зображує себе в різних образах – Велюрового кота, Мандрівника-дослідника, Фокусника-чародія. Фактично – це поетична розповідь, що спонукає глядачів до роздумів про осмислення життя і творчості художника Андрія Ліпатова, який щиро любив своє місто Єлисаветград, свій степовий край і Україну. Рудий кіт в імпозантному циліндрі, в обличчі якого проглядаються портретні риси художника – це дійсно чаклун, який перетворює сірий світ на кольорову картину життя, а зображення недопаленої сигари, які полюбляв герой твору, вказує на те, що його історія не закінчена, а лише починається новими задумами. Тож, не випадково в цьому році напередодні ювілейного Дня міста на стіні обласного художнього музею постав мурал з зображенням картини художника «На Дворцовій», автором ідеї якого є художник Андрій Хворост.

Запрошуємо на відкриття особливої виставки «Зустрінемося на Андрія», адже народно-християнське свято День Андрія Первозванного в українській традиції відмічене особливими таїнствами. Всі, хто завітає в цей вечір до музею Олександра Осмьоркіна, стануть учасниками створення живої інсталяції та флешмобу пам’яті закоханого в життя видатного українського митця Андрія Ліпатова. Особливо запрошуються Андрії.

Андрій Ліпатов (1960-2010) – за фахом інженер-механік, а за покликом душі – художник. Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України. Його твори експонувалися на Всеукраїнських виставках народного, декоративно-прикладного та наївного мистецтва в Києві (1997, 2005),  Фестивалях наївного мистецтва у Франції та Росії (2006-2008), Арт-ярмарках у Великобританії та Ірландії (2007-2008). Він  є призером 7-го Міжнародного арт-фотоконкурсу в Йокогамі, Японія (2002) та переможцем 12-го Салону Деогенес Таборда в Буенос-Айресі, Аргентина (2007). Персональні виставки неодноразово з успіхом презентувалися не лише в нашому місті, а й в Одесі, Києві, Москві (Росія) та Кембриджі (Великобританія). В 1999 році до 245-річчя нашого міста художник провів в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна вернісаж, на якому представив понад 40 живописних творів із серій: «Місто Єлисаветград» та «Народні картинки». А  2004-му власним коштом надрукував комплект сувенірних листівок «От вокзала до горсада», присвятивши його вже 250-річному ювілею рідного міста. Це унікальне видання і до нині не втратило своєї популярності. Твори талановитого художника Андрія Ліпатова знаходяться в збірках музеїв: художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, обласних художніх музеїв в Кропивницькому та Черкасах, музеях наївного мистецтва в Москві (Росія) та Беро (Франція), Вихорлатському музеї (Гуменне, Словакія), Фонді культури Volpe Stressens (Буенос-Айрес, Аргентина) та в численних приватних колекціях України, Росії, США, Канади, Великобританії, Франції, Італії, країн Балтії.

м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 89

тел. (0522) 32-02-33

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here