ЧИ ДОЗВОЛИТЬ ГАРАНТОВАНА КВАРТАЛЬНА ЦІНА НА ГАЗ ЕКОНОМИТИ КОШТИ НАСЕЛЕННЮ?

0
1527
views

З 1 січня в Україні діятиме «страхова» ціна на газ або так званий «контракт на майбутнє» на поточний опалювальний сезон. З урахуванням міжнародних зобов’язань України щодо лібералізації газового ринку Нафтогаз України (далі – Нафтогаз) сформувала кілька ринкових цінових пропозицій для споживачів, які мають право на придбання газу на пільгових умовах (далі – ПСО). Крім звичайної щомісячної ціни, яка змінюється з урахуванням поточної ринкової ситуації, Нафтогаз пропонує також гарантовану квартальну ціну, яка буде діяти з 1 січня 2020 року до кінця опалювального сезону.

ЦІНА НА ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЗНИЖУЄТЬСЯ У ГРУДНІ

 

Якою буде гарантована ціна з 1 січня 2020 року?

Гарантована оптова ціна Нафтогазу зафіксована на рівні 5500 грн за тисячу куб. м (без урахування ПДВ, транспортних витрат і націнки газбутів). Ця пропозиція дозволить захистити побутових споживачів від різкого подорожчання газу, яке може відбутися в 1 кварталі 2020 року.

Запропонована гарантована ціна на 12% нижче, ніж регульована ціна, по якій Нафтогаз продавав газ захищеним споживачам в січні-квітні 2019 року. Тоді оптова ціна для споживачів в рамках ПСО становила 6 236 грн за тис. куб. Кінцева роздрібна ціна для побутових споживачів в кожному регіоні залежить від витрат на транспортування газу магістральними і регіональними газопроводами, а також від націнки газзбутів. З урахуванням поточних транспортних тарифів кінцева роздрібна ціна з ПДВ складе від 7,2 до 7,8 грн за куб. м газу (проти 8,5 грн за куб. м в 1 кварталі 2019 р.).

Кому доступна гарантована ціна?

Гарантована ціна на газ буде діяти як для постачання газу побутовим споживачам, так і для виробників теплової енергії, що дозволить уникнути різкого збільшення вартості послуг з надання тепла і гарячої води.

З 1 січня 2020 року і до кінця опалювального сезону всі домогосподарства і виробники тепла автоматично будуть отримувати газ за гарантованою ціною. Для цього споживачам не потрібно робити жодних дій, підписувати додаткові угоди або здійснювати передоплату.

Чи можна відмовитись від гарантованої ціни і продовжувати купувати газ за ціною, яка змінюється кожного місяця?

Щомісячна ринкова ціна в 1 кварталі 2020 року може як вирости, так і знизитися, в залежності від результатів переговорів з Газпромом, погоди, ринкової ситуації та інших факторів.

Будь-який споживач може відмовитися від запропонованої гарантованої квартальної ціни і обрати щомісячну ринкову ціну. У цьому випадку з 10 по 24 грудня таким споживачам необхідно звернутися до своїх регіональних збутових компаній, які запропонують найбільш зручний для клієнта алгоритм відмови від гарантованої ціни.

Після 24 грудня споживачі, які оберуть щомісячну ціну, не зможуть скористатися гарантованої ціною. Нафтогаз традиційно публікує свої цінові пропозиції на наступний місяць в двадцятих числах поточного місяця.

Якою буде ціна на газ в грудні 2019 року?

У грудні 2019 року ціна на природний газ для споживачів, які купують газ на умовах ПСО, складе 4 277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат). Це на 13% нижче рівня регульованої ціни газу, яка діяла в листопаді 2019 року.

Незважаючи на те, що за результатами біржових торгів ринкова ціна газу на українському ринку за останній місяць не знижувалася, регульована ціна в грудні 2019 року знизилася відповідно до заявленої вартості розмитненого в листопаді газу.

Цей рівень в поточних умовах не є ринковим і визначається формулою, що міститься в постанові КМУ від 03.04.2019 №293. Ця постанова діє до кінця 2019 року. За домовленістю з МВФ, з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО. З 1 травня 2020 року Україна взяла на себе зобов’язання повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.

Що означає груднева ціна для покупців «Газового запасу»?

У цьому місяці регульована ціна газу виявилася нижчою, ніж ціна на умовах пропозиції від Нафтогазу «Газовий запас» (4 874,42 грн за тис. куб. м). Клієнти, які планували в грудні використовувати частину газового запасу, можуть оплатити ресурс за більш низькою, регульованою ціною. У той же час, за бажанням, вони можуть використовувати «Газовий запас».

Використовувати передплачені обсяги газового запасу можна до 31 березня 2020 року включно. Гроші за передплачений, але не використаний обсяг повернуться споживачу на його рахунок в повному обсязі після 1 квітня 2020 року.

У яких регіонах діє пропозиція?

Це важливе питання, оскільки попередня ініціатива Нафтогазу «газовий запас», яка діяла до 25 вересня, була доступна не у всіх областях. Окремі газзбути не погодилися співпрацювати з Нафтогазом через «додатковий клопіт». До програми приєдналися лише 18 регіональних газопостачальних компаній.

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля України кажуть, що гарантована ціна діятиме до кінця опалювального сезону в усіх регіонах України, проте забезпечення механізму відмови від гарантованої ціни залежить від регіональних постачальників газу. Якщо компанія-постачальник не пропонує механізм відмови, споживач може змінити постачальника.

Чи доступна пропозиція для боржників та отримувачів субсидій?

Пропозицією можуть скористатися всі побутові споживачі та підприємства ТКЕ (виробники тепла, які мають спеціальні обов’язки та отримують газ від Нафтогазу).

Чи можна відмовитися від послуги, якщо ринкові ціни почнуть знижуватися?

Ті, хто готові ризикувати і купувати газ за щомісячною ціною, з 1 до 20 грудня повинні звернутися до газопостачальної компанії у своєму регіоні. Вони запропонують алгоритм виходу з програми для своїх клієнтів.

Якщо ринкова ціна у січні буде нижчою, ніж гарантована, споживач не зможе від неї відмовитися, адже рішення щодо відмови необхідно ухвалити до 20 грудня.

Так само не буде можливості у разі зростання цін повернутися до квартальної ціни, якщо від неї відмовитися. Це принцип форвардних контрактів, так працюють на вільних ринках в усьому світі.

Фактично це вартість страхування від ризиків до кінця сезону. Саме тому споживачам пропонується вибір: застрахувати ризики або обрати щомісячну ціну.

У разі необхідності отримання консультацій з правових питань звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатноїправової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Адреси бюро правової допомоги:

Долинське бюро правової допомоги

м. Долинська, вул. Шевченка, 59

Компаніївське бюро правової допомоги

смт Компаніївка, вул. Паркова, 4

Новомиргородське бюро правової допомоги

м. Новомиргород, вул. Соборності, 106

Новгородківське бюро правової допомоги

смт Новгородка, вул. Центральна, 1

Устинівське бюро правової допомоги

смт Устинівка, вул. Благодатна, 1.

Інформацію підготувала начальниця Новомиргородського бюро правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Смілянець

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here