ПРАВО НА ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ

0
7200
views

На сьогоднішній день захист прав та інтересів учасників бойових дій, надання їм матеріальної допомоги та пільг, встановлення соціального та пенсійного забезпечення передбачене низкою чинних державних законодавчих актів. Пенсійне забезпечення учасників бойових дій здійснюється Пенсійним фондом України.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій – це особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань усіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллях та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. Перелік підрозділів, які входять до складу діючої армії та інших формувань, визначається Кабінетом Міністрів України.

Учасникам бойових дій може бути призначена пенсія за їх вибором: за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон № 2262) або – за наявності необхідного страхового стажу – Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058).

За нормами Закону № 2262 пенсія військовослужбовцям і особам, які мають на неї право за цим Законом, призначається і виплачується після їхнього звільнення зі служби. Особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, інші особи, які мають право на пенсію за цим Законом, можуть оформити пенсію за вислугу років незалежно від віку та за умови, що вони звільнені зі служби, і на день звільнення мають вислугу 24 календарних роки та 6 місяців і більше.

Пенсія за вислугу років призначається у розмірі від 50 до 70 відсотків суми грошового забезпечення, яке отримував військовослужбовець на день звільнення, в залежності від тривалості вислуги.

Заяви про призначення пенсії за вислугу років подаються особами, звільненими з військової служби, до головного управління Пенсійного фонду України в області – відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій – через уповноважені структурні підрозділи Міністерства оборони України (Кіровоградський обласний військовий комісаріат) або інших відповідних міністерств та органів, що проводили мобілізацію. Даний Порядок не стосується військовослужбовців строкової служби та членів їхніх сімей.

Також учасники бойових дій можуть скористатися правом на достроковий вихід на пенсію, передбачений статтею 115 Закону № 1058, – після досягнення чоловіками 55-ти років, а жінками – 50-ти років, та за наявності страхового стажу не менше 25-ти років у чоловіків і 20-ти років – у жінок.

Розмір дострокової пенсії за віком для учасників бойових дій обчислюється у загальному порядку відповідно до статті 27 Закону № 1058: враховується заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 Закону № 1058, і страховий стаж у вигляді коефіцієнта (стаття 25 цього ж Закону).

До пенсії встановлюються надбавки, підвищення та доплати, право на встановлення яких передбачено законодавством і підтверджено відповідними документами. Наприклад, – підвищення у розмірі 25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»); з 1 грудня 2019 року розмір підвищення склав 409,50 грн. Разом з цим, виплачується цільова грошова допомога за Законом України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни».

З 1 грудня 2019 року мінімальний розмір пенсійної виплати учасників бойових дій становить 2702,70 грн: 165 % від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (1638 грн). Учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок і доплат, крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає мінімального розміру пенсії, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі до зазначеного розміру.

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Наталія СІМОНЯН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here