ЯК РАНІШЕ ВЖЕ НІКОЛИ НЕ БУДЕ…

0
964
views

Цей світ стає догори дригом. Щось у ньому ламається. І, мабуть, наше життя вже ніколи не буде таким, як раніше.

На початку тижня ціна на нафту впала до нуля і навіть мінуса. Барель нафти, з якого можна виробити 85 літрів бензину, коштує дешевше, ніж популярна нині марлева маска. Шматок тканини із зав’язкамистав дорожчим за обсяг палива, на якому середньостатистичноюавтівкою можна з’їздити з Кропивницького до Львова та назад! Щось зіпсувалося у логіці існування цього світу.

Звісно, нафта знову пішла вгору, але…Ніхто не може гарантувати, що за місяць-два ця дивна рідина не викине якийсь новий вибрик, і такий, коли всі вирішать, що світ з’їхав з глузду.

Потужна аналітична фінансова структура, Міжнародний валютний фонд, видав черговий прогноз того, що буде зі світовою економікою у другій половині поточного року та на початку року майбутнього. Згідно з «пророцтвом», глобальна економіка в світі впаде у 2020 році на 5 відсотків. А вже наступного року зросте майже на 6 відсотків!

Це прогноз не схожий на жоден з тих, які МВФ надавало щороку. У нинішньому прогнозі цифр менше, ніж слів «якщо»… Зростання економіки буде, «якщо» пандемія закінчиться, уряди приймуть низку таких-то заходів, потужні банки зроблять те і те, найбільші корпорації перебудуються таким і таким чином. Суцільний перелік «якщо». Який каже про те, що навіть найкращі економічні мізки планети гадки не мають, чим все це скінчиться.

Все частіше лунають заклики повернутисядо коріння. Включно аж до натурального господарства. Виростив картоплю – поміняв її на одежину, відгодував свиню – розрахувався м’ясом за електрику. Бо грошова система світу настільки дискредитована, що вже не має майбутнього. А на поверхах банків варто розмістити грядки та вирощувати овочі, користі більше буде.

А ще рік тому світ маявся дурнею, наприклад, захопився так званими криптовалютами, грошима, яких не існує, але чомусь вони зростали в ціні. У Кропивницькому цілу фабрику побудували, де «майнять» (так це називається) біткоїни – найвідомішу криптовалюту. І от кому зараз ці біткоїни потрібні? Мішок картоплі зараз більш вартісний, ніж мільйони криптогрошей. Тому з початку пандемії ця забавка подешевшала в десятки разів, хоча ентузіасти лишилися, які ще вірять в такі ефемерні речі.

Владив усьому світі гарячково шукають виходуз ситуації, що склалася. А в Україні чомусь не вивчають економічні рецепти, а призначають цапа-відбувайла. Гарячково міняють радників Офісу президента і навіть його голів, а ще міністрів, керівників областей та районів, керівництво Нацбанку і так далі. В інших країнах більше думають про зміну самої моделі існування економіки та держави, а також медичної галузі. Але в нас свій, незалежний шлях…  Ну як це – під час найважчої для здоров’я нації ситуації в нас щомісяця міняють міністрів охорони здоров’я! Скалецька, Ємець, Степанов – можливо, когось з міністрів вже й забув. Щось не так з усім цим.

Взагалі, у нас хтось дивиться хоч в якесь майбутнє? На сайті головної державної аналітичної структури – Ради нацбезпеки та оборони – «висять» лише якісь новини, жодної аналітики чи прогнозування майбутнього. Хтось же має це робити! Наразі якийсь аналіз є лише у Центра Разумкова – недержавної інституції. Чи зачекаємо, поки американці, німці чи китайці змоделюють майбутнє?

Геннадій РИБЧЕНКОВ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here