КІРОВОГРАДЩИНА: «ДО ЧЕРВОНОЇ ЗОНИ ЗАЛИШИВСЯ ОДИН КРОК»

0
1593
views

Кіровоградщина знову балансує на межі червоної карантинної зони та розпочала черговий етап вакцинації. Чому ситуація із захворюваністю на коронавірус та смертністю від нього загострилась? Як просувається вакцинація в області? Що робити пацієнтам з іншими хворобами та чи вистачає їм уваги медиків?

Про це – наша розмова з начальником департаменту охорони здоров`я ОДА Олегом Рибальченком. 

Олеже Миколайовичу, чим викликано загострення ситуації із захворюваністю на коронавірус у нашій області?

– Це пов’язано із загальними епідеміологічними процесами, типовими для будь-якої респіраторно-вірусної інфекції. Мова про циклічність інфікування населення. Це звичайні для будь-якої епідемії біологічні процеси. Сьогодні ми говоримо про пандемію, тобто про тотальне ураження в світі. У такій ситуації не є виключенням жодна країна, жодна територія. Тому тут ніяких особливостей немає.

– Отже, сезонно-кліматичні зміни чи спілкування з носіями хвороби, які повернулися з-за кордону, не вплинули на ускладнення ситуації?

– Такі причини все ж існують. Оскільки йдеться про те, що за законами епідеміології саме респіраторно-вірусні інфекції досить часто мутують. І ми сьогодні фактично бачимо вже нову хвилю – мутований вірус, який ідентифіковано як британський штам. Контактування людей між собою обмежити вкрай складно, майже неможливо. Тому він стрімко поширюється, в тому числі за рахунок людей, які бувають за кордоном. І тут ми бачимо вже інший перебіг захворювання: важчий, складніший. З приводу особливості самого коронавірусу йдеться про те, що ми, на жаль, не бачимо будь-якої сезонності, оскільки у будь-яку пору року ми реєструємо цих пацієнтів.

З іншого боку, справді, найбільше навантаження відбувається при зміні пори року. Особливо це стосується весни й осені. Це пов’язано з вітамінним дефіцитом в організмі будь-якої людини. Але це теж звичайні біологічні процеси. Нині коронавірус витіснив усі інші гострореспіраторні вірусні інфекції. Тому лабораторним контролем ми не реєструємо у великій чисельності грип або його штами.

– На фоні епідемії ковіду як ведеться пацієнтам з іншими хворобами?

– Вони нікуди не поділися. Але проблема пов’язана з тим, що ми нині обмежили планову госпіталізацію. Тобто відновлювальне лікування пацієнти отримати не можуть через карантин. Вони отримують медичну допомогу, але в ургентному порядку. На жаль, обмеження планової госпіталізації призводить до того, що виникає багато випадків занедбаних станів, що у свою чергу ускладнює навантаження на цю систему. Крім того, ті заклади, які мають у своїх структурах відділення для лікування хворих на коронавірус, обмежують доступ усіх інших пацієнтів. А таких більшість, бо фактично ми повністю перепрофілювали під надання послуг пацієнтів з коронавірусною інфекцією лише два заклади. Усі інші, навіть центральні районні лікарні, одночасно надають допомогу як ковідним пацієнтам з у відокремлених інфекційних відділеннях, так і продовжують надавати звичайну допомогу пацієнтам, які звертаються з території району.

– Яка зараз ковідна статистика на Кіровоградщині?

– Невтішна. Тому що, на сьогодні  ми бачимо 210 випадків захворювання. Протягом останнього тижня – до 200 щодня. Це великий обсяг для нашої області – з розрахунку на чисельність населення, навантаження майже пікове. Ми щодня фіксуємо збільшення завантаження стаціонарів, які ми підготували для цих пацієнтів.

– Тобто на цей час ліжок вистачає?

– Вистачає. Але ми хочемо працювати швидше, ніж розповсюджується епідемія. Тому маємо підготувати 50 відсотків від загальної чисельності ліжок терапевтичного профілю. З цієї чисельності ми підготували вже 1110 ліжок, які забезпечені киснем, що дуже важливо для цих пацієнтів. Щойно ми перейдемо межу у 50 відсотків забезпечення ліжок з киснем, то знову розгорнемо додаткову чисельність, щоб мати запас ліжок, враховуючи те, що епідемічні процеси можуть йти не за арифметичною, а за геометричною прогресією. Отже, у межах нашої області ми бачимо хоч і поступове, але збільшення чисельності. І тут є особливості, оскільки концентрація захворюваності відбувається в обласному центрі. Є території, де відбуваються спалахи інфекції. Але в цілому область має достатньо низьку щільність населення. Тому є можливість уникнути стрімкого та масштабного розповсюдження хвороби і локалізувати цю ситуацію.

– А яка ситуація у Кропивницькому?

– Як і в усіх інших містах України, з великою чисельністю мешканців. Ми реєструємо більше випадків захворювання. Це пов’язано з нехтуванням карантинних вимог і правил про дотримання соціальної дистанції, носіння масок, уникнення спілкування з великою чисельністю людей і таке інше. Наразі перебуваємо у помаранчевій зоні, але до червоної залишився один крок – якщо ми будемо надалі реєструвати більше, ніж 200 випадків захворювання на день.

– Хто ж має контролювати виконання карантинних вимог і правил?

– Контроль здійснюється не медичною системою, бо санітарно-епідеміологічна служба лише моніторить цю ситуацію. Каральними функціями наділені органи національної поліції та Держспоживслужби. Саме вони можуть накладати адміністративні протоколи на тих, хто може потрапити у перелік, визначений органами самоврядування на власних комісіях. Обмеження, визначені на територіях, – це повноваження територіальної влади на місцях.

– Як нині проходить процес щеплення?

– У нас триває другий етап вакцинації. Його цільовою групою є маломобільні групи населення, особи, які доглядають за ними, працівники ЗНО, олімпійські та паралімпійські збірні, регіональний контингент військовослужбовців, національна та патрульна поліція, працівники державної міграційної служби, інтернати, будинки літніх людей (працівники і мешканці), ДСНС та Держприкордонслужба.

Станом на 17 квітня, ми витратили усю вакцину АстраЗенека, яка була у першому транші. Це 12100 доз. На жаль, вісім доз було втрачено на етапі розливу з технічних умов. Нині вже йдуть щеплення новою вакциною – КоронаВак китайського виробництва. Ми отримали 4880 доз. Вони призначені для цільової категорії. Це маломобільні групи населення. КоронаВак в одній ампулі має одну дозу. Тому нам зручно використовувати його для тих пацієнтів, котрі не в змозі відвідати поліклініку. Також днями ми почнемо отримаувати Пфайзер, загалом 1170 доз. У нього є своя особливість, пов’язана з логістикою холодового ланцюга. Він зберігається в умовах до мінус 70 градусів. Тому ми будемо отримувати його невеликими партіями щотижня і використовувати, щоб не було втрат.

– Скільки мобільних бригад з вакцинації нині діє в області?

– В області підготовлено 10 мобільних бригад і 40 стаціонарних пунктів щеплення. З цих десяти мобільних бригад дві працюють з КоронаВаком. Тут правило таке: окремі бригади навчаються під окремий вид вакцини, щоб не допустити програмної технологічної помилки.

– Чи фіксувалися скарги на побічні ефекти чи обтяження після вакцинації?

– Були. Але це специфічні прояви після імунізації. Вони розподіляються на серйозні та несерйозні випадки. Окрім цього є передбачувані наслідки, що мають місце під час вакцинації. Це підйом температури, загальна слабкість, відчуття нездужання, що передбачуване самим виробником. Все це пов’язано з тим, що організм набуває імунітет. Але ці прояви досить швидко, без ускладнень, зникають. У декількох сотень пацієнтів дійсно було підвищення температури, головний біль, біль у місці ін’єкції. З понад 12000 людей, які отримали щеплення в області, офіційно зареєстрована лише одна побічна дія – це підйом температури вище 39 градусів. Але пацієнт перебував удома і за допомогою жарознижуючих препаратів його стан було приведено у норму. Цей випадок був класифікований як несерйозний побічний прояв. Серйозних проявів у нас не було.

Інтерв’ю вів Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here