ПОРАДИ ЮРИСТІВ ЩОДО ЗМІНИ ПРІЗВИЩА ТА ДОКУМЕНТІВ ПІСЛЯ ОДРУЖЕННЯ

0
29189
views

Одруження – це, насамперед, створення сім’ї та нового осередка суспільства. Дана подія є серйозним кроком у житті кожної людини.

Аби уникнути неприємних сюрпризів після одруження, фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснюють, які з документів у місячний термін необхідно замінити жінкам при зміні прізвища.

Сімейним кодексом України, а саме статтею 35, передбачене право вибору прізвища, яким можуть скористатися громадяни, котрі вступають у шлюб:

-залишити своє прізвище;

-взяти прізвище нареченого/нареченої;

-до свого прізвища додати прізвище нареченого/нареченої.

Звертаємо увагу, що у разі, якщо подвійне прізвище візьме тільки наречена, вона повинна приєднати прізвище нареченого до свого, а не навпаки.

Таким чином, якщо відбулася зміна прізвища – протягом місяця необхідно замінити такі документи:

– внутрішній паспорт (паспорт громадянина України);

– закордонний паспорт;

– ідентифікаційний код;

– водійське посвідчення;

– страховий поліс (при його наявності);

– банківські картки.

При заміні пріоритет слід надати паспорту громадянина України і замінити його першим. Після оформлення документів про укладення шлюбу у РАЦСі ставлять в паспорті позначку про необхідність його заміни протягом місяця після реєстрації шлюбу.

Звертаємо увагу, що на законодавчому рівні передбачене лише проставлення відповідної відмітки на першій сторінці паспорта громадянина України у формі книжечки, а проставлення аналогічної відмітки на паспорті громадянина України у формі картки не передбачене.

Пропущення строку наданого для обміну – є адміністративним правопорушенням, за яке доведеться сплатити штраф, як то передбачено Кодексом про адміністративні правопорушення України.

До органу Державної міграційної служби України потрібно подати:

– заяву про зміну паспорта;

– існуючий паспорт громадянина України;

– дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см;

– свідоцтво про реєстрацію шлюбу та його копію (коли зміна паспорта відбувається після розірвання шлюбу – необхідно подати або свідоцтво, або рішення суду про його розірвання).

Процесуально, після заміни внутрішнього паспорта необхідно змінити закордонний. До заміни останнього, із старим прізвищем він дійсний тільки один місяць з дня зміни прізвища. Крім того, відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу направляється інформація про недійсність, тепер вже старого закордонного паспорта.

Якщо ви змінили прізвище, цей факт також обов’язково необхідно повідомити Державну фіскальну службу, для подальшого внесення цією службою змін до даних у реєстрі платників податків (для заміни картки платника податків). При зазначеному, ідентифікаційний номер залишиться той самий, а змінюється тільки прізвище.

Зміні (перепідписанню чи оформленню додаткової угоди) підлягають угоди, які ви підписали раніше: страхування, надання житлово-комунальних послуг тощо. Хоча зміна угоди на надання послуг ЖКГ не є обов’язковою, все ж, якщо є час та можливість, варто це зробити, щоб згодом не мати проблем із надавачами послуг.

Також, слід повідомити про зміну прізвища відділення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації. Внести зміни до реєстру виборців потрібно, адже на найближчих виборах вас може не бути у списках (не зможете проголосувати).

Є й такі документи, які після зміни прізвища змінювати не потрібно, а тільки для підтвердження своєї особи потрібно надати новий паспорт і документ, на підставі якого змінено прізвище.

Змінювати не потрібно:

– документи про освіту: дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації і так далі;

– документи, що встановлюють право на майно. Наприклад, договір купівлі-продажу квартири не підлягає заміні, а залишиться в тому вигляді, в якому він і є;

– трудова книжка. У відділі кадрів повинні внести в неї відповідну поправку.

Що ж стосується водійських прав, то останні, також замінювати не обов’язково. Але, тут виникає двояка ситуація, пред’являючи права та документи на транспортний засіб, треба пред’явити документ на підставі якого змінено прізвище. Якщо ж ви вирішили замінити водійські права, доведеться до списку документів додати медичну довідку. Перескладати повторно іспити не потрібно.

За додатковою інформацією звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24.

Інформацію підготувала Наталія Глущук, головний спеціаліст відділу правової інформації та консультації Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here