УКРАЇНУ ЗНОВУ НАКРИЛА СПЕКА

0
2699
views

Чому. На початку серпня практично по всій території країни температура вища 30°С.

Причина серпневої спеки – гарячі повітряні маси, що йдуть з півночі Африки та Середземномор’я. Втім, як зізнаються метеорологи, у цьому нічого немає надзвичайного. Такі високі температури фіксуються починаючи із 2010 року.

Антициклон, область високого атмосферного тиску, зумовлює суху малохмарну погоду в усіх регіонах.

Допоки. Середньомісячна температура по країні у серпні, за прогнозами, буде у межах +26° вдень і +17° вночі. На заході середня температура вдень +25°, вночі +17°; на півночі  +24° вдень і +15° вночі. На сході обіцяють середні +27° вдень, +17° – вночі; на півдні +29° вдень, +20° – вночі, а ось у центрі +26° вдень, +17° –  вночі.

За словами народного синоптика Леоніда Горбаня, останній місяць літа буде не дуже спекотним і помірно дощовим, а головною “фішкою” серпня стануть температурні перепади.  У свою чергу в Укргідрометцентрі прогнозують, що перші дні серпня відзначатимуться сильною спекою. До середини місяця Україну «відвідає» умовна прохолода –  + 23-26°, але у другій половині серпня температура знову підвищиться до + 25-28°. У кінці місяця, згідно з даними синоптиків, спека піде, а термометри покажуть до +23°.

“Практично по всій території країни температура буде вищою 30°. Згідно з картами,  +32…37°. Ймовірно, що на півдні стовпчики термометрів піднімуться до +40°”, – прогнозують синоптики.

Кому загрожує.  Особливо спека небезпечна для літніх людей, тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями, вагітним жінкам. Окрім того, спекотна погода  загрожує пожежами. Так у 10 областях України, у тому числі і в Кіровоградській,  оголошено надзвичайну (5 класу) пожежну небезпеку. ДСНС закликає громадян дотримуватись правил пожежної безпеки під час перебування в лісах, парках, на відкритих територіях і не провокувати виникнення пожеж в екосистемах, зазначається в повідомленні прес-служби відомства.

У чому порятунок. Лікарі радять більше пити саме води. Це має допомогти людям, особливо із серцево-судинними захворюваннями, легше переносити спеку. Дозволяють і чай, і каву, але в обмеженій кількості. “Найкраще, щоб це була негазована вода або чай несолодкий, або будь-який компот. Чай дуже добре поліпшує стан тим, у кого знижений тиск. Тому й рекомендують. З кавою потрібно бути обережним, тому що це тонізуючий напій. Вона прискорює  серцебиття та підвищує тиск”, – розповідає терапевт-кардіолог Оксана Жаданова. У кімнатах поставте миски з водою або купіть за можливості зволожувач повітря, зніміть квіти з підвіконь на підлогу, беріть пляшечки з водою та термальну воду для обличчя, захищайте голову від прямих сонячних променів, ретельно стежте за харчуванням, бо страшно уявити кількість зіпсованих продуктів на стихійних і навіть організованих ринках. Подбайте про здоров’я, особливо сердечники, люди з проблемами тиску та дихальних шляхів.

Лікарі радять не виходити на вулицю в період найбільшої сонячної активності – з 12-ї до 16-ї години. Проте дозволити собі вирішувати, коли лишатися вдома, а коли йти на вулицю, можуть ті, в кого канікули та відпустки, а людям, які працюють, ця порада не підходить.

Отже, виходячи на вулицю, необхідно взяти з собою медичні препарати, а також потурбуватися про захист від ультрафіолетового випромінювання, наприклад, взяти парасольку. Як варіант – ходити в затінку.

Часто під час спеки виникає дилема – їхати громадським транспортом чи пройтися пішки. Лікарі зазначають, що в даній ситуації це рівнозначні варіанти, адже у транспорті спекотно, багато людей, душно, тобто не краще, ніж на вулиці. В такому випадку краще взяти таксі або пересуватися вулицею, знову ж таки обираючи затінок.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here