РОЗРОБКА КОМПЛЕКСНОЇ СТРАТЕГІЇ ТЕПЛОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ТРИВАЄ

0
442
views

У Кропивницькому продовжується підготовка до розроблення комплексної Стратегії теплозабезпечення обласного центру. До наукових робіт міська влада залучила спеціалістів Інституту промислової екології. Перші аналітичні висновки оприлюднив сьогодні, 11 січня,  у міській раді Кропивницького директор інституту Олександр Сігал.

– У  Кропивницькому склалася вкрай складна, в порівнянні з іншими містами України, ситуація, пов’язана із масовим, хаотичним встановленням джерел автономного опалення в багатоквартирних будинках, – відзначив під час наради заступник міського голови Олександр Мосін. –   Це стало гострою проблемою для всієї системи теплопостачання. Хаотичне і некероване відключення споживачів від централізованої системи теплопостачання та перехід на індивідуальне поквартирне опалення впродовж багатьох років призвели до розбалансування системи теплових мереж.

За інформацією Олександра Мосіна, станом на 01 січня 2018 року частка абонентів з централізованим опаленням серед населення  складає для КП «Теплоенергетик» – 33,2 % від загальної кількості абонентів, а для ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» – 38,7 % від загальної кількості абонентів.

На думку заступника міського голови, це  призводить до значних втрат теплової енергії при її транспортуванні до житлових будинків та значних  витрат на обігрів місць загального користування, які покриваються іншими споживачами теплової енергії через тариф на послуги з централізованого опалення.

Як результат – збільшується тариф на послуги з централізованого опалення, втрачається його привабливість для платоспроможних споживачів, а головне – поглиблюється криза системи централізованого теплопостачання міста.

У той же час, проведений аналіз свідчить, що основна частина власників квартир, які користуються послугами системи централізованого опалення в багатоквартирних житлових будинках, де подальша експлуатація системи централізованого опалення визнана недоцільною, відносяться до соціально вразливих верств населення, і не мають достатньо коштів, щоб встановити індивідуальне опалення.

Рішенням міської ради затверджено Програму оптимізації системи теплопостачання у місті Кропивницькому на 2017-2018 роки. У ході реалізації Програми передбачається облаштування систем індивідуального опалення у 299 квартирах та відключення 96 будинків від системи централізованого теплопостачання.

Олександр Сігал, зі своєї сторони, проаналізував можливі варіанти розвитку системи теплозабезпечення у Кропивницькому, перспективи впровадження альтернативних джерел енергетики. Рішення про подальший напрямок розбудови  теплогенерації обласного центру має прийняти міська влада, наголосив директор інституту. Але, за його переконанням, модульні газові котельні на території міста, розраховані на теплопостачання відразу декількох житлових будинків чи об’єктів інфраструктури, сьогодні є надзвичайно ефективним способом розв’язання проблеми забезпечення теплом обласного центру.

Олександр Сігал звернув увагу спеціалістів комунального господарства Кропивницького на нові розробки українських виробників сучасних гідронних котлів.

– Такі котли вже продемонстрували свою ефективність у Горлівці, Пущі  Водиці, інших містах, – повідомив директор підприємства – виробника гідронних котлів Юрій Данільченко. – Ці котли наче спеціально  призначені для роботи у “ворожих умовах” – із некваліфікованим обслуговуванням,  зношеними мережами,. Таке обладнання є реалізацією філософії «квартальних котелень».

Міська влада має зібрати потужну команду спеціалістів з питань виробництва теплової енергії, депутатів міської ради і прийти до єдиного знаменника щодо вектору розвитку системи теплозабезпечення Кропивницького, переконаний  Олександр Сігал.

– Сьогодні місто стоїть перед необхідністю визначити шлях свого розвитку, і таке рішення має бути колегіальним і відповідальним, – відзначив директор інституту. – Ми ж готові взяти на себе всю технічну відповідальність реалізації обраної Стратегії.

Джерело: http://www.krrada.gov.ua/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here