«БЕЗГАЗ-2»: КОМУ ТЕПЛО?

0
631
views

Минулого тижня ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» нарешті отримало номінації по газу. Про конфлікт між ВАТ «Кіровоградгаз» та теплопостачальними підприємствами області ми вже згадували («БЕЗГАЗ»: ХОЛОДНИЙ РОЗРАХУНОК, «НС» №2 від 11 січня 2018 року).

Нагадаємо: з початку опалювального сезону-2017 Кіровоградтепло не отримувало номінації по газу, тобто не проплачувало необхідні обсяги газопостачання. Якщо за газ платити не наперед, а постфактум, то сума множиться на коефіцієнт 2. Та навіть постфактум за газ теплопостачальним підприємством, що обслуговує більше третини абонентів Кропивницького, не сплачувалося більше двох місяців. На підприємстві пояснювали, що у всьому винна затримка відшкодування різниці в тарифах від держави та несвоєчасна сплата за тепло від споживачів. У свою чергу ВАТ «Кіровоградгаз» погрожувало припинити газопостачання котелень. Таким чином, через суперечки між двома підприємствами споживачі централізованого теплопостачання від Кіровоградтепло могли замерзнути у власних домівках.

Читати також: БЕЗГАЗ» ПО–КРОПИВНИЦЬКИ: ОБІЦЯНКИ, ПОСТУПКИ ТА УЛЬТИМАТУМИ

Подібна ситуація була і з іншим теплопостачальним підприємством обласного центру – КП «Теплоенергетик». Та через те, що це підприємство комунальне, то міська рада своїм рішенням дала гарантії виплати заборгованості минулих років коштом місцевого бюджету. Цілісний майновий комплекс ДКПТМ «Кіровоградтеплоенерго» знаходиться в оренді у приватної структури – ДП «Кіровоградтепло», тому таке рішення для аналогічного підприємства ТКЕ неможливе. Тож Кіровоградтепло направило пакет документів до Укргазбанку щодо банківської фінансової гарантії. Вже 16 січня в Кіровоградтепло заявили, що повністю погасили заборгованість за розподіл природного газу перед ВАТ «Кіровоградгаз» за 2017 рік, а всі котельні працюють в штатному режимі.

Минулої п’ятниці, 26 січня, під час засідання  міського виконавчого комітету заступник голови Кропивницької міськради Олександр Мосін заявив про можливість повернення цілісного майнового комплексу, який знаходиться в оренді Кіровоградтепло, до комунальної власності. Він пояснив, що у разі, якщо підприємство не отримає банківських гарантій, а отже і номінацій на газ, то міськрада прийме рішення про повернення майнового комплексу на баланс міста – шляхом перемовин з орендарем або через суд.

Вже на початку нинішнього тижня стало відомо, що орендне підприємство отримало номінації на забір газу на січень та першу декаду лютого. У понеділок очільник управління ЖКГ Віктор Кухаренко підбивав підсумки роботи міської гарячої лінії Кропивницького. За його словами, найбільше скарг надходило від містян на роботу ТОВ «ЦНТІ УНГА». Люди повідомляли, що на територіях, яку обслуговує зазначене підприємство (вул. Волкова, Шатило, Вокзальна та ін.), працює лише половина опалювальних приладів. Вже наступного дня, у вівторок, стався прорив тепломережі ТК-№7,  через що було призупинено роботу найбільшої у місті Південно-західної котельні. ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» декільком спальним районам міста,  загальноосвітнім та лікувальним закладам, які є абонентами цієї котельні, відновили теплопостачання по завершенні ремонтних робіт – 30 січня.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here