В УКРАЇНСЬКОМУ ДОМІ ВІДКРИЛАСЬ ВИСТАВКА ТВОРЧИХ АРТЕФАКТІВ МАЙДАНУ

0
732
views

У Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» відкрилась виставка “Артефакти. Творчі барикади. Передача колекції”. Виставка представляє роботи зі збірки майданівської ініціативи “Артіль-Майдан”,  яка об’єднала професійних художників та студентів мистецьких вишів під час Революції Гідності.

Полотнами для творчості митців слугували каски, щити, біти та інші атрибути майданівців. До цієї ініціативи долучились не лише професіонали, а й  звичайні учасники протестних подій. Розпочалося все з розмальовування щитів і касок для членів Самооборони Майдану. Мальовані каски одразу стали одним із символів Майдану. Кожна  із робіт має унікальний авторський задум, багато з них містить  автентичну стилістику різних регіонів України.

«Дуже важливо, щоб ми не просто зберегли пам’ять, а щоб ми не дали можливості нівелювати ці події, применшувати їх значущість або  щось замовчувати. Це неприпустимо, адже ті хлопці,  які віддали свої життя – загинули за світоглядні цінності – за Свободу та Гідність. Пригадую той фантастичний момент, коли приїхав Любомир Гузар, його Боже благословення, коли він сказав: «Не гріх боронити свою гідність, свою свободу і свою державу». Він  практично благословив нас своїм словом. Це було надзвичайно потужно і вартувало великої сили.  Для нас святий обов’язок – згадувати ті події, і скільки б часу не пройшло – вони несуть в собі дуже важливі речі, які не можна дозволити забути прийдешнім покоління», – сказав Міністр культури України Євген Нищук.

Мистецькі артефакти це лише частина з колекції, ще однією із важливих її складових є також раритетні речі зі згорілого Будинку профспілок та наметового містечка. Після виставки всі речі з експозиції будуть передані до фондів Національного музею Революції Гідності.

За словами Тетяни Чепрасової, автора проекту і засновника ГО «Артель Майдан»,  до Музею передаються  найцінніші та найкращі зразки творчості, народжені Революцією Гідності.

Виставка триватиме  щоденно до 28 лютого.

Міністерство культури України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here