ЕКСПЕРТИ ПОРІВНЯЛИ ЦІНИ НА ЗЕМЛЮ В ЄВРОПІ ТА УКРАЇНІ

0
1224
views

Відповідно до даних аналізу експертів Економічного дискусійного клубу , розбіжність у цінах на землі сільськогосподарського призначення у межах країн−членів Європейського Союзу складає 32 рази. Найнижчий рівень середньої вартості одного гектару ріллі зафіксовано у Румунії – близько 2 тис. євро, найвищий у Нідерландах – майже 63 тис. євро.

За останні 5 років у всіх країнах-членах ЄС, за винятком Греції, вартість ріллі зростала. Найпомітніше за вказаний період підвищилися ціни у Чехії (утричі), Литві (у 2,9 раза), Естонії (у 2,5 раза) та Угорщині (удвічі). Найдорожчі орні землі розташовані у регіоні італійської Лігурії – 108 тис. євро, найдешевші у Південно-західному регіоні Болгарії – 1,2 тис. євро.

В Україні допоки триває мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, отже ринок таких земель не працює, а відповідно і ринкові ціни на ріллю не сформовані. Разом з тим, згідно із чинним законодавством в Україні існує поняття «нормативна грошова оцінка земельних ділянок».

Згідно із даними Держгеокадастру станом на 01.01.2018 нормативна грошова оцінка одного гектару ріллі у середньому по країні становила 27,5 тис. грн., тобто близько 840 євро.

Найдорожче рілля оцінена у Черкаській області − майже 34 тис. грн./га (біля 1050 євро), найдешевше – у Житомирській області – 21,2 тис. грн./га (близько 650 євро).

У державах−членах Євросоюзу, як і в Україні, фермерові належать не всі землі, задіяні у його виробництві. Значні обсяги сільськогосподарських земель знаходяться у короткостроковій, або довгостроковій оренді.

У розрізі країн Євросоюзу найдорожчою оренда землі сільгосппризначення є у Нідерландах − 791 євро/га, найдешевшою − у Латвії – 46 євро за гектар.

В Україні у 2017 році середній розмір плати за оренду одного гектара сільськогосподарської землі склав 1369 гривень (41 євро).

Найвища орендна плата за гектар зафіксована у Черкаській (2962 грн.), Полтавській (2553 грн.), Харківській (2111 грн.) та Сумській (2100 грн.) областях. Найдешевше користування землею обходилося у Закарпатській (719 грн./га) та Запорізькій (795 грн./га) областях.

Джерело: selo.ua, 

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here