ГОРОДНИКАМ НА ЗАМІТКУ: ЯК УНИКНУТИ ПІДРОБКИ ПРИ КУПІВЛІ НАСІННЯ

0
704
views

Останнім часом на ринок разом з офіційно визнаним насіннєвим матеріалом потрапляє багато насіння сільськогосподарських культур сумнівного  походження.

Що ж необхідно знати про насіння, щоб не допустити в обіг фальсифікату?

У відповідності до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» насіння вводиться в обіг після його сертифікації. Сертифікати на насіння можуть бути видані, якщо:

– насіння належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

– насіння за сортовими та посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Насіння, отримане на певному етапі відтворення сорту, поділяється на категорії :

добазове насіння – насіння первинних ланок насінництва (розсадників добору і розмноження);

базове насіння – генерації насіння, отримані від послідовного розмноження добазового насіння (супереліти і еліти);

сертифіковане насіння – генерації насіння, отримані від послідовного розмноження базового насіння (першої і другої генерації, гібридів першого покоління).

Кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись сертифікатами, що засвідчують його сортові та посівні якості. Суб’єктом видачі сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння, є уповноважений Мінагрополітики орган з оцінки відповідності, що належить до сфери його управління – ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції», зокрема в Кіровоградській області – його територіальна філія. Суб’єктом видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, або органи з оцінки відповідності будь-якої форми власності.

Наразі в Реєстр органів з оцінки відповідності на право видачі сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, включені два суб’єкта, а саме: уповноважений Мінагрополітики орган з оцінки відповідності, що належить до сфери його управління – ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» та ТОВ «АГРОСЕРТ».

При купівлі покупець отримує супровідні документи в залежності від категорії насіння, власника (виробника або посередника):

– Атестат на насіння (добазове насіння розсадників розмноження другого року або базове насіння супереліти та еліти);

– Свідоцтво на насіння (сертифіковане насіння першої та другої генерації);

– Свідоцтво на гібридне насіння (сертифіковане насіння гібридів першого покоління).

В зазначених супровідних документах вказуються сортові та посівні якості насіння, номери та дати видачі Сертифікатів на сортові та посівні якості, орган із сертифікації, що перевірив насіння та номер партії насіння, яку обов’язково необхідно звірити з етикеткою на мішку.

Номер партії складається з шести символів (UA-01-01-001/0001-00): літерний символ – UA – Україна; двозначний символ – номер області (01); двозначний символ – номер району (01); тризначний символ – індивідуальний номер, присвоєний аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) (001); чотиризначний символ – порядковий номер партії, присвоєний аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) (0001); двозначний символ – останні цифри року збирання врожаю (00).

Обов’язковому пакуванню та маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої та другої генерацій, гібридів першого покоління, призначених для реалізації.

Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення упаковку з насінням маркують етикетками (ярликами) відповідної форми, кольору та змісту. Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду упаковки і способів його транспортування.

  1. Форма етикетки прямокутна, мінімальний розмір (довжина × ширина) – 110×67 мм. Текст друкується чорним кольором.
  2. На лицьовому боці етикетки лівий край з написом «Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» обкантовано чорною смугою завширшки 30 мм, решта лицьового боку етикетки фарбується таким кольором:

– для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 мм, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки;

– для базового насіння – білим;

– для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитним;

– для сертифікованого насіння другої генерації – червоним;

– для суміші насіння – зеленим;

– для неостаточно сертифікованого насіння – сірим (до реалізації не допускається).

  1. По центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі літери «UA».
  2. У нижній частині етикетки зазначається її індивідуальний номер.

Щоб бути впевненим у якості придбаного насіння, покупець протягом 10-ти календарних днів з дня придбання насіння має звернутися до органу із сертифікації ДП «Центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» щодо відбору проб та визначень посівних якостей. Якщо за результатами випробувань насіннєвий матеріал виявиться некондиційним, необхідно в десятиденний термін з дня отримання Протоколу випробувань подати запит до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області для здійснення арбітражних визначень.

За консультаціями та додатковою інформацією звертайтеся до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32-12-30; моб.тел.: +380501717369; електронна адреса: nata@fitokr.gov.ua.

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here