У КРОПИВНИЦЬКОМУ ВІДБУДЕТЬСЯ ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА ТВОРІВ ЗАСЛУЖЕНОГО ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ А.М.ЯНЄВА

0
1022
views

12 жовтня 2018р. о 12-00 год. в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбудеться відкриття персональної виставки творів відомого українського митця заслуженого художника України А.М.Янєва в рамках започаткованого музеєм мистецького проекту серії художніх виставок «В майстерні художника» та презентація каталогу «Живописний всесвіт Анатолія Янєва».

Музейний проект має на меті популяризацію творчості художників-земляків і передбачає влаштування персональних виставок та видання каталогів з мистецтвознавчими статтями про митців, їх роздумами про образотворче мистецтво та власну майстерню, репродукціями творів, які яскраво відображають творчі пошуки.

Янєв Анатолій Микитович народився 15 грудня 1945 року в с. Митрофанівка Новгородківського району Кіровоградської області.

Заслужений художник України (2013).

Член Національної Спілки художників України (1989).

Перший лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2005).

Закінчив Київський державний художній інститут, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури України (1974), живописець, педагоги з фаху –  народні художники України Т.М.Голембієвська, В.В.Шаталін.

Працював художником-живописцем Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду Української РСР (1974-1989), викладачем факультету мистецтв Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка (1994–1996) та дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна (1996–1999).

Учасник обласних, всеукраїнських та зарубіжних художніх виставок. Персональні виставки відбулися в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського (1996), художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна (2000, 2013), Кіровоградському обласному художньому музеї (2010), галереї «Єлисаветград» (2015).

Твори художника зберігаються в Дирекції виставок Міністерства культури України, Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, приватних збірках.

Мистецький доробок заслуженого художника України А.М.Янєва яскраво відображає еволюційні процеси в класичному реалістичному живопису, традиції якого художник впевнено впроваджує у сучасності, постійно перебуваючи в пошуку нових форм виразності, які б допомагали ще більш глибоко розкривати образ людини і світу, в якому вона живе.

На нинішній виставці представлено 45 живописних творів з авторського зібрання, написаних митцем в основному у 2017-2018 рр., та з колекції художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна різних років, а також графічні портретні доробки 1980-х рр., які експонуються вперше.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here