ТЕНДІТНА ЛІЛІЯ

0
907
views

Нещодавно в Мінську (Білорусія) відбувся Чемпіонат світу з таеквон-до. У ньому брали участь спортсмени з 56 країн світу. Серед них також спортсмени з Кропивницького та Кіровоградської області. Проте в сьогоднішній статті хотілося б розповісти про тендітну дівчину з Кропивницького, яка отримала бронзову медаль на Чемпіонаті світу.

Ця 16-річна дівчина має чорний пояс з таеквон-до. А звати її Лілія Діордієва. Незважаючи на юний вік, вона володарка 93 медалей, які завоювала на багатьох всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Вже п’ять років Лілія є членом Національної збірної України. У 2016-му юна спортсменка побувала на Чемпіонаті Європи в Андрії (Італія), де зайняла 4 місце. Лілія Діордієва отримала почесне звання “Кращий спортсмен 2016 року” за розвиток спорту в області та досягнення в змаганнях з таеквон-до, яким її нагороджують вже два роки поспіль. Нагороджував спортсменку президент федераціїї таеквон-до ITF Денис Зайцев. Саме з такою наполегливою дівчиною ми поспілкувалися.

 – Ліліє, чому ти віддала перевагу таеквон-до?

– З 4 до 8 років я займалася художньою гімнастикою. Далі мама запропонувала спробувала щось нове для мене. Займатися танцями я не хотіла, тому пішла на таеквон-до. Тим паче, що знайомий тренер запросив на тренування. Взагалі я не збиралася тут витрачати багато часу. Але прийшла на перше тренування й мені сподобалось. Спочатку займатися таеквон-до було легко тому, що на художню гімнастику я витрачала три години, а на таеквон-до – півтори.

– Чи пам’ятаєш свої перші змагання?

 – Так, пам’ятаю. Це було 18-19 грудня 2010 року. На той момент я прозаймалася лише два тижні і знала кілька ударів. В мене не було ані спорядження, ані форми. Зі мною в спарингу була дівчинка, яка вже займалася рік. Було важко, проте я зібралася й перемогла.

 – Не складно тобі тренуватися?

– Взагалі нескладно. Ти сам себе мотивуєш на позитивний результат. Коли виступаєш на змаганнях, треба себе налаштовувати емоційно, тому що коли ти змагаєшся за перше місце, за путівку до збірної, психологічно дуже важко. Особливо, коли змагання проходять пізно ввечері чи рано-вранці. В перший день змагань ти бадьорий та емоційний, а на другий-третій стаєш млявий. Тобі вже не дуже хочеться щось робити. Але все одно збираєшся та йдеш перемагати.

 – Щоб поїхати на змагання, спортсменам треба бути в гарній фізичній формі і, навіть позбавлятись зайвих кілограмів, якщо вони хочуть потратипи в свою категорію. Ліліє, а як ти справляєшся з цією проблемою? Яка в тебе дієта?

– Я повністю прибрала все шкідливе зі свого раціону. Тільки здорове харчування і тренування. Почала їсти вівсянку з молоком та корицею. Пила тільки зелений чай. Вживала тільки печене, овочі та фрукти Я не їла після 7-ї години вечора. Звичайно, було важко, але за два місяці можна звикнути. Свята зустрічаю «в компанії шматочка м’яса (білої грудинки), буряка з олією і узвару». Мені ще виписали вітаміни, щоб я не хворіла. Взагалі потрібно їсти багато сиру зі сметаною та фруктами, щоб після тренувань не вимивався з кісток кальцій.

 – Траплялися кумедні випадки з тобою на змаганнях?

– Так. Коли я була на Чемпіонаті Європи з таеквон-до в місті Салоніки (Греція), один грецький хлопчик зі всіма фотографувався. Він підіймав ногу на ап-чаги (удар ногою вперед), хизуючись тим, що це надто високо. Я підійшла і сама запропонувала сфотографуватися і підняла ногу вище за нього на 15 см. Все це вийшло доволі смішно. Напевно, цей хлопчик не очікував такого кадру.

 – Ліліє, а які твої найвизначніші спортивні досягнення?

– Такими вважаю два «золота» Чемпіонату України (Черкаси) в 2015 році, «бронзу» на Чемпіонаті Європи в 2016-му в Салоніках (Греція), дві «бронзи» та «срібло» на Кубку світу в Мінську (Білорусія) в 2017 році, «срібло» на Чемпіонаті України (Черкаси) та “бронзу” на Чемпіонаті світу в Мінську в цьому році. Також я стала триразовою чемпіонкою України.

– Чи маєш захоплення окрім спорту?

 – Я ще займаюся настільним хокеєм, бісероплетінням, вивчаю англійську мову. Оскільки маю болгарське коріння (мій дідусь – болгарин), активно вивчаю болгарську мову у недільній болгарській школі при КОГО “Об’єднання болгар “Нашите хора” (голова – Сергій Осадчий), щоб мати можливість поїхати влітку в Софію на екскурсію, а також удосконалити свої знання з болгарської.

– А які в тебе плани на майбутнє?

– Планую поїхати на Кубок України з таеквон-до, який відбудеться в Харкові у листопаді, а також потрапити на Кубок світу в Мінську у грудні цього року.

Тож бажаємо Лілії витримки і незламності на тренуваннях, а також, звичайно, подальших перемог.

Світлана НІКОЛАЄВСЬКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here