ОБОВ’ЯЗКОВА СПЛАТА ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНОГО ВНЕСКУ – ОДНА З ВИМОГ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ

0
531
views

Згідно внесених змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 №329), однією з вимог для оформлення житлової субсидії є обов’язкова сплата працездатними особами єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Застраховані особи, в тому числі фізичні особи – підприємці, можуть отримати інформацію про сплачені суми єдиного внеску в найближчому управлінні Пенсійного фонду України. Для цього потрібно пред’явити паспорт (інший документ, що засвідчує особу), документ, який підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків або право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта або свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування, та отримати довідку за формою ОК-5 (ОК-7).

Якщо особа не була застрахована в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (у період січень-червень), то така особа має можливість укласти договір про добровільну участь, в тому числі із одноразовою сплатою єдиного внеску за попередні періоди. Такий договір укладається в органах Державної фіскальної служби за заявою особи, що бажає сплачувати єдиний внесок добровільно. Сума одноразово сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2:

3723 грн. х 22% х 2 = 1638,12 грн.

Якщо за застраховану особу не сплачено єдиний внесок, то особа має право вимагати від страхувальника сплати страхових внесків, у тому числі в судовому порядку (п.3 ч.1 ст.16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Фізичні особи – підприємці, які мають заборгованість зі сплати єдиного внеску, повинні погасити таку заборгованість на рахунки відповідних органів Державної фіскальної служби.

Нагадуємо про можливість отримання інформації про сплату єдиного внеску дистанційно: через Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або шляхом отримання СМС-повідомлень.

Марія Коротка, заступник начальника управління – начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here