ДЕ ЗАРОБЛЯЮТЬ БІЛЬШЕ: ЯК ЗМІНИЛИСЯ ЗАРПЛАТИ УКРАЇНЦІВ У 2018 РОЦІ. РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗРІЗ

0
707
views

Середня зарплата в Україні  на серпень становила 8977 грн, як повідомила Державна служба статистики. Це у 2,4 рази вище за мінімальну зарплату, яка встановлена на рівні 3723 грн. Зростання реальної зарплати в серпні склало 15,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Провідний науковий співробітник/координатор проектів в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій розповідає про динаміку зарплат за регіонами та причини зростання.

Середньомісячна заробітна плата у серпні зросла на 26,2% до попереднього року у номінальному виразі до 8977 грн, це означає, що реальні зарплати зросли за рік на 15,7%.

Динаміка зростання заробітних плат по областях є досить подібною. Однак регіональні відмінності залишаються суттєвими, що пов’язано із тим, які галузі економіки є більш розвинутими в областях.

Вищу за середню по економіці заробітну плату платили в Києві, Донецькій, Київській та Дніпропетровській областях. Водночас в Чернівецькій та Тернопільській областях заробітна плата була на понад 20% нижчою за середню, а в Чернігівській області – на 19,8% меншою.

В цілому, основними чинниками зростання є підвищення мінімальної заробітної плати, поліпшення фінансових результатів підприємств, а також збільшення тиску на ринку праці.

Зокрема, останнє передусім пов’язано із відтоком української робочої сили закордон, що змушує роботодавців стрімкіше підвищувати заробітні плати.

Олександра Бетлій, провідний науковий співробітник/координатор проектів в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій, матеріал з сайту voxukraine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here