ПІД ЗАГРОЗОЮ ЗАКРИТТЯ ДВІ ШКОЛИ І ЧОТИРИ САДОЧКИ. А ВЛАДІ «ПО БАРАБАНУ»

0
635
views

Після трагічних подій у одеському таборі «Вікторія», коли у вогні загинуло кілька дітей, в усіх дошкільних, шкільних та позашкільних закладах пройшли ретельні перевірки стану пожежної безпеки.

Не обійшли вони і світловодські навчальні заклади, де надзвичайники виявили цілий ряд суттєвих порушень, зокрема відсутність автоматичної пожежної сигналізації у дитсадках №№15 та 18, а також у школі № 8 у селищі Власівка.   Пізніше  додалися ще два дитсадки і одна школа у самому Світловодську. Міська влада була поінформована, і деякі недоліки усунули, але система АПС, яка вимагає немалих коштів,  так і не була встановлена.

Наразі у Кіровоградському окружному адміністративному суді знаходяться справи за позовами Управління ДСНС в області до зазначених навчальних закладів про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду, тобто заборонити їх експлуатацію з опечатуванням дверей будівель. Тобто, як тільки суд, а найближче засідання має відбутися 15 листопада, винесе рішення на користь позову пожежників, двері цих закладів будуть зачинені.  А у Власівці це єдина школа, тож куди діватися учням та педагогам  у розпал навчального року, ніхто не знає. А що робити з дошкільнятами, мами яких працюють?

На численні звернення батьків, які, власне, і розповіли нам про цю ситуацію, ані світловодський міський голова, ані депутати належним чином не реагують. До речі, на минулу сесію, де б мало вирішитися питання виділення грошей, жоден депутат не з’явився. Такий бойкот вони оголосили меру Козярчуку (на знімку), а те, що люди чекають від них життєво важливих рішень, їхнім обранцям, як сказав один з активістів, «по барабану».

За роз’ясненням ми звернулися до заступника начальника Світловодського відділу освіти Сергія Добролевського. Він підтвердив слова активістів і додав, що наступна сесія має відбутися вже наступного року. І якщо навіть планово-бюджетна комісія, яка буде засідати 20 листопада, і виділить кошти на встановлення у навчальних закладах  автоматичної пожежної сигналізації, чекати на конкретні дії доведеться дуже довго.

Минулої неділі у Палаці культури міський голова Світловодська Валентин Козярчук вирішив звітувати перед громадськістю, приготувавши доповідь на 42 сторінки.  Громада принесла з собою плакати з вимогами до Козярчука: «Власівська громада вимагає припинити свавілля міського голови Козярчука В.В.»; «Направте кошти на проекти з пожежної безпеки для Власівської школи»; «Виділіть кошти на протипожежні заходи — забезпечте безпеку наших дітей!»; «Міського голову — у відставку за зраду інтересам громади!».

Освітнє питання було одним з найгарячіших серед тих, з якими світловодці прийшли на зустріч з мером.  Вони нагадали йому, що тривають судові розгляди щодо пожежної безпеки шкіл, що вони – під загрозою закриття.

Після півгодинного прослуховування звіту виступ Козярчука перервав чоловік, якого підтримав зал: «Ганьба!». Містяни почали ставити питання мерові, хоча своїми відповідями він  не задовольнив присутніх. У звичній для нього манері, розповіли люди, міський голова підвищував голос, зупиняв виступи громадян, перекладав відповідальність на інших посадовців, переключався на свої улюблені теми (квіти, фонтан, басейн…), посміхався, жартував, натякав на «воровські схеми» і навіть нібито використовував нецензурну лексику. Серед інших гарячих питань — проблеми з наданням послуг СП ТОВ «Світловодськпобут»  та нарахування боргів тим, хто отримав дозволи на відключення від централізованого теплопостачання, бо встановив індивідуальне опалення. Мешканці Власівки цікавилися, на що були витрачені 25 мільйонів гривень, які селище перерахувало до міського бюджету у вигляді податків, тощо.

Палкий виступ активістки Інни Московченко підтримав увесь зал і навіть мер: «Я вам аплодую!». Саме цей виступ остаточно вивів з рівноваги мера: «Я вдячний усім за увагу, на цьому ми будемо закінчувати. Ганьба! Ганьба! Давайте до мерії, розганяємо депутатів і Козярчука! І на вибори на нові!».

Після цих слів міський голова разом зі своїми заступниками покинув залу Палацу культури. Після цього  громадські діячі Людмила Павловська та Інна Московченко попросили усіх залишитися в залі, щоб вирішити нагальні питання.  Із закликом «не помилитися на наступних виборах» до присутніх звернувся начальник міського відділу освіти Геннадій Френкель, який у своїй промові говорив про «елементарну антизаконну узурпацію влади» Козярчуком, про відсутність фінансування системи освіти з жовтня 2017 року з незрозумілих причин.

На нараді у понеділок він повернувся до свого звіту, яким намагався звернути увагу громадян до проблем міста, але «група активних мешканців нашого міста почала шабаш».

Козярчук стверджує, що «після цього звіту став ще впертішим і буду ще наполегливіше проводити ту політику, яку проводжу». Чи торкається це, зокрема,  освітніх питань і яким чином, невідомо.

Світлана КОСТЕНКО

Фото з сайту Svetlovodsk.com.ua

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here