ПРЕМ‘ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН ОГОЛОСИВ НОВИЙ ЕТАП РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

0
1126
views

Реформа децентралізації – найуспішніша реформа в Україні. І так вважають не тільки авторитетні міжнародні експерти, а й жителі громад, які відчули на собі всі переваги децентралізації. Але є ризики для найважливішої реформи країни – її треба зробити незворотньою і завершити об‘єднання громад до 2020 року.

Сьогодні на Форумі місцевого самоврядування Володимир Гройсман представив новий етап децентралізації, який зміцнить місцеве самоврядування і дасть поштовх для подальшого розвитку України.

Для цього треба затвердити новий адміністративно-територіальний устрій, збалансувати фінансові ресурси і повноваження громад і законодавчо закріпити права і можливості об‘єднаних громад. Нові місцеві вибори у 2020 році мають пройти вже на новій прогресивній адміністративно-територіальній основі.

Основні кроки нового етапу децентралізації

  • Завершити створення ОТГ до червня 2020 року. Ресурси місцевого самоврядування будуть відповідати їх повноваженням.
  • Ефективна система адмінтерустрою – трирівнева: громада, район, регіон ( АРК; 24 області; міста Київ, Севастополь; ~ 100 районів; ~1600-1800 громад).
  • Зміни до Конституції, які закріплять права місцевого самоврядування. Інститут префектів, який представляє державну владу в регіонах.
  • Наступні місцеві вибори у 2020 році мають пройти на новій адміністративно-територіальній основі.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України:

«Система, яка створена сьогодні, – ефективна з точки зору нової якості послуг на території громад. Люди підтримують реформу. Потрібно працювати над незворотністю перетворень, не забуваючи про посилення відповідальності влади на місцях і про контроль процесів, що відбувається.

Треба захищати реформу. Конституція дає такий захист, дає поштовх створення можливостей розвитку кожної громади. Ми пройшли 5 років реформи успішно, і наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращання життя людей».

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here