БЮДЖЕТНА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ДОЗВОЛИЛА РОЗВИВАТИ СОЦІАЛЬНУ СФЕРУ ТА ІНФРАСТРУКТУРУ ДОЛИНЩИНИ

0
852
views

17 січня відбулося засідання Ради регіонального розвитку Долинського району, на якому підбили підсумки економічного і соціального розвитку території за 2014-2018 роки та окреслили стратегічні завдання щодо забезпечення сталого розвитку у 2019-2021 роках. 
“З впевненістю можу зазначити, що завдячуючи підтримці з боку держави та залученню коштів місцевих бюджетів усіх рівнів, а також комплексному підходу у позитивному вирішенні досить важливих для жителів району питань, протягом останніх чотирьох років вже зроблено дуже багато”, – зауважив голова районної державної адміністрації Сергій Омельченко на початку засідання.

Посадовець підкреслив, що завдяки бюджетній децентралізації, протягом останніх років зосереджено значні ресурси для розвитку соціальної сфери та інфраструктури на території району. Ще одним вагомим джерелом підтримки стала фінансова підтримка з боку державного і обласного бюджетів.

Одним з масштабних проектів, що реалізуються з використання альтернативних джерел енергії, за словами керівника РДА, є будівництво нової потужної фотоелектростанції “Сонячна” на території Молодіжненської селищної ради. Впровадження проекту розпочато у 2017 році, а у травні 2018 року введено в експлуатацію І чергу загальною потужністю 5 МВт, вартість якої становить понад 150 млн. грн.

У результаті впровадження проекту створено 20 нових робочих місць. Протягом 2019-2020 років заплановано будівництво ІІ та ІІІ черги будівництва, загальною потужністю до 40 МВт, з залученням інвестицій понад 200,0 млн. грн. Введення в експлуатацію дасть можливість створити близько 60 нових робочих місць та додаткові надходження до місцевого бюджету.

Інформуючи про реалізацію інших важливих проектів, Сергій Омельченко повідомив, що протягом останніх двох років на території району проведено реконструкцію найпотужнішого промислового підприємства на території району “АгроПостач” та збільшено потужність виробництва до 200 тонн на добу.

Окрім цього, введено в експлуатацію масло-екстрактний цех із виробництва соняшникової олії потужністю 100 тонн на добу, який реалізовано товариством з обмеженою відповідальністю “Долинський комбікормовий завод”.

Також на території Долинського району розпочало діяльність ТОВ “Швейне виробництво “Мрія Є”, яке спеціалізується на виробництві жіночого одягу, шкільної форми, корпоративного одягу (ресторанно-готельний текстиль), військової форми, спецодягу. Підприємство забезпечує постійним робочим місцем 22 працівника.

“Завдячуючи активним сільгоспвиробникам району, маємо тенденцію росту вітчизняних, зокрема, районних інвестицій, що сприятливо впливає на загальний розвиток інфраструктури та соціальної сфери, – підкреслив голова райдержадміністрації. – Інвестування в оновлення та модернізацію матеріально-технічної бази сільськогосподарських підприємств сприяє збільшенню обсягів виробництва продукції сільського господарства, продукції переробної промисловості та збільшує виробничий потенціал району. А це – зростання надходжень до місцевих бюджетів. Таким чином, ми маємо додаткові фінансові можливості для реалізації нових соціальних проектів і завершення вже розпочатих”.

Будівництво Долинського групового водопроводу – пріоритетне завдання на найближчий час

Пріоритетним завданням керівництва районної ланки Долинщини є забезпечення жителів якісною питною водою, зокрема реалізація проекту централізованого водопостачання райцентру. На цьому наголосив голова райдержадміністрації Сергій Омельченко на засіданні Ради регіонального розвитку району. Посадовець повідомив, що у 2018 році на геологорозвідку для підтвердження запасів води проведено буріння 4-х свердловин та розпочато роботи з будівництва насосних станцій І-го водопідйому. Обсяги виділених коштів з обласного бюджету – 11 млн. 359 тис.грн.

Одночасно реалізується проект з будівництва Долинського групового водопроводу загальною кошторисною вартістю 21 млн. 700 тис.грн., фінансування якого у 2018 році здійснювалося за рахунок коштів обласного бюджету та міського бюджетів (БО-4,0 млн. грн., МБ- 1,2 млн.грн.)
“Хотів би зазначити, якщо районний бюджет не брав участі у фінансуванні проекту будівництва Долинського групового водопроводу, то це не говорить про те, що райдержадміністрація та депутатський корпус районної ради стоять осторонь проблем міста, – зауважив голова райдержадміністрації. – Увесь фінансовий ресурс, що був запланований у обласному бюджеті на наш район, було зосереджено виключно на співфінансуванні проекту водозабезпечення міста. Райдержадміністрації довелося відмовитися від фінансування інших пріоритетних заходів та соціальних проектів, у тому числі капітального ремонту Центру матері і дитини та тепломодернізації опорних шкіл”.

У дорожню інфраструктуру Долинського району за 2014-2018 роки вкладено близько 55 мільйонів гривень

З метою соціально-економічного розвитку території Долинського району, зокрема підвищення безпеки руху та комфортності автоперевезень пасажирів і вантажів, важливим є утримання в належному стані вулиць і доріг. За період 2014-2018 років на дорожню інфраструктуру району з державного бюджету освоєно коштів у сумі 22 млн. 74 тис.грн. На це звернув увагу голова Долинської райдержадміністрації Сергій Омельченко на засіданні Ради регіонального розвитку району.

За словами посадовця, минулого року на суму 11 млн. 353 тис.грн. зроблено ремонт доріг у напрямках Бокового, Катеринівки, Мирного, Новоргигорівки Першої, Молодіжного, Веселих Боковеньок. 

Також проведено відкриті тендерні торги по об’єкту “Капітальний ремонт вул. Чумацький шлях у місті Долинська” загальною кошторисною вартістю – 30,5 млн.грн., із яких у 2018 році виділено кошти в сумі 7 млн.грн. та придбано будівельні матеріали для проведення ремонту. Роботи розпочнуться у цьому році.

Керівник РДА наголосив, що фінансування з державного бюджету розвитку автомобільних доріг загального користування Уряд не припиняє. Навпаки – збільшуються щорічні обсяги фінансування: у 2019 році на Долинський район заплановано освоїти – 16 млн. 750 тис.грн., у 2020 році – 21 млн. 380 тис.грн. 

“Дякую органам місцевого самоврядування, які протягом 2014-2018 років з власних бюджетів спрямували 32 млн. 834 тис. грн. на ремонт та утримання доріг комунальної власності” – наголосив Сергій Омельченко.

Протягом 2014-2018 років на заклади освіти Долинського району спрямовано майже 20 мільйонів гривень

За ініціативи Президента України на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” виділено субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 1 млн. 291 тис. грн. на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів Нової української школи. Протягом 2014-2018 років з метою покращення матеріально – технічної бази закладів освіти Долинського району, а також на утримання приміщень у належному технічному стані освоєно коштів у сумі майже 20 млн. грн.

Посадовець зазначив, що за рахунок коштів обласного і районного бюджетів (801 тис. грн.). проведено ремонтні роботи приміщення Комунального закладу “Долинська ЗШ № 1 І-ІІІ ступенів”. А за рахунок субвенції з державного та районного бюджетів (1 млн. 279 тис. грн.) відремонтовано покрівлю будівлі Комунального закладу “Долинська ЗШ № 4 І-ІІІ ступенів Долинської районної ради”.

Окрім цього, відкрито Комунальну установу “Інклюзивно ресурсний центр Долинської районної ради” (144,0 тис. грн.) на базі “Долинської ЗШ І-ІІІ ст. № 4 Долинської райради”, що дає можливість дітям з особливими освітніми потребами відчувати себе рівноцінними в освітньому середовищі. “На сьогодні керівництво Устинівського та Новгородківського районів звертається до нас з проханням щодо надання послуг ресурсним центром дітям цих територій”, – зазначив Сергій Омельченко.

У Долинському районі придбано 13 квартир для осіб з числа дітей-сиріт та квартиру для лікаря

Голова Долинської райдержадміністрації Сергій Омельченко повідомив, що з метою реалізації районних заходів щодо залучення та закріплення молодих спеціалістів-лікарів для роботи, у медичних закладах району створюються належні умови для їх праці та проживання. Так, у 2016 році придбано квартиру для лікаря за рахунок коштів районного бюджету(199,0 тис. грн.)
Керівник РДА також поінформував, що у рамках державної прогорами захисту житлових прав дітей сиріт та осіб з їх числа, у районі придбано 13 однокімнатних квартир для осіб з числа дітей-сиріт.
“Підводячи підсумки, хочу зазначити, що за період 2014-2018 років відбулися дуже суттєві зрушення у сфері соціального та економічного розвитку нашого району, – наголосив голова райдержадміністрації. – Завдячуючи позиції Президента, злагодженій роботі Уряду та Верховної Ради, активному впровадженню реформ, сьогодні ми маємо суттєве наповнення місцевих бюджетів, що дає можливість розвивати території”.

За матеріалами Кіровоградської ОДА                           

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here