РАЙОНИ КІРОВОГРАДЩИНИ: ПРО ЩО ЗВІТУЮТЬ, ЩО ПЛАНУЮТЬ

0
1289
views

На початку нового року наші кореспонденти провели бліцопитування  очільників районних державних адміністрацій та поцікавилися, чим ті опікувалися у році минулому та що планують зробити у поточному.

Загальна картина вийшла такою: основний акцент припадав на розвиток освітньої і медичної галузі, хоча у кожному районі є свої «нюанси», яким було приділено теж чимала увага, в тому числі і фінансова. Та головне те, що кожен з опитуваних щиро ділився з нами своїми надбаннями та розкривав програми-мінімум, про що ми, у свою чергу, ділимося цим з вами, шановні читачі.

120-річчя Гайворонського тепловозоремонтного заводу відзначили минулого року у Гайворонському районі.  Керівник тамтешньої РДА Юрій Клименко вважає це визначною подією. В районі значно виріс обсяг промислової продукції – граніту, щебеню тощо. Обсяг сільськогосподарської продукції виріс у порівнянні з 2017 роком на 136 відсотків. Збережено мережу освітніх, медичних та культурних закладів. У галузі освіти виконано заходів на суму майже 37 мільйонів гривень, в тому числі за рахунок коштів державного бюджету – близько 13 мільйонів гривень. У галузі охорони здоров’я залучено понад 23 мільйони гривень, в тому числі за рахунок держбюджету – майже 9 мільйонів. Для покращення матеріально-технічної бази закладів культури використано коштів за рахунок усіх джерел фінансування  близько 13 мільйонів гривень, в тому числі з державного бюджету – 3,5 мільйона.

У 2019 році планується розпочати будівництво фотоелектричної станції. У планах – облаштування лікарської амбулаторії с. Червоного та будівництво доріг, які будуть зв‘язувати це село з іншими.

Василь Смаглюк  – голова Добровеличківського району – коротко відзвітував про роботу у минулому році: за районні кошти  на базі навчально-виховного об‘єднання  створено штучне футбольне поле, спортивний майданчик, актова зала та зал для колективу  бальних танців. Центр медико-санітарної первинної допомоги став комунальним підприємством, що дало можливість покращити його фінансовий стан. Запрацювала амбулаторія в с.Олексіївка, тамтешній лікар-терапевт отримує майже сім тисяч гривень. Непоганий приклад для наслідування.

Уже цьогоріч планується на базі ЦРЛ за кошти спонсорів придбати і встановити томограф.

Коли у людини є своя власна оселя – це щастя. В цьому впевнений голова Бобринецької  РДА Олег Тертичний.  А якщо ця людина – ще й сирота, то й поготів. Тому  придбання для дівчини-сироти двокімнатної квартири він та його колеги називають головною подією року минулого. Він зізнався, що 305 тисяч  гривень на цю квартиру було знайти нелегко, але все-таки спільними зусиллями це вдалося.

Пощастило з квартирами і місцевим медичним працівникам.  Старе службове приміщення реконструювали за сучасними вимогами і обладнали в ньому шість квартир для медиків. Ось приклад  вирішення кадрової проблеми.

На поточний 2019 рік, а точніше найближчим часом, у районі має завершитися будівництво та здача в експлуатацію Златопільської амбулаторії за президентською програмою.  У планах – капітальний ремонт інфекційного відділення Бобринецької ЦРЛ, також капітальний ремонт теплових мереж у навчальному закладі села Верхньоінгульське.

Заступник голови Новгородківської РДА Сергій Краснюк почав розмову не дуже оптимістично: у минулому році не вийшло сформувати  ОТГ, бо не змогли зорганізувати людей. Щодо позитивних новин, то усі фінансові та технічні  можливості були спрямовані на відбудовування та реконструкцію медичних та освітніх закладів. Ця робота продовжуватиметься і нинішнього року.

Очільник Новоархангельського району Сергій Васильченко повідомив, що у 2018-му зроблено капітальний ремонт реанімаційного відділення центральної районної лікарні, встановлено сучасне обладнання, меблі.

Для зміцнення здоров‘я та розвитку молоді облаштовано спортивний майданчик біля стадіону. Тепер усі бажаючі можуть проводити там тренування, бо цей комплекс доступний для всіх.

Сергій Сергійович поділився цікавим досвідом:

– Торік з районного бюджету на кожний дитсадок було виділено по 20 тисяч гривень. Але за умови, що розпорядяться ними не завідуючі дошкільними закладами на свій розсуд, а разом з педколективом та батьками вирішуватимуть, що найбільш потрібно у дитсадку. Треба сказати, що це спрацювало дуже ефективно. Десь купили телевізор, десь замінили меблі. Думаємо таким же чином  спрямувати кошти і на медичні заклади вже нинішнього року.

Досить лаконічним був голова Благовіщенської райдержадміністрації В’ячеслав Зосим. 1000-річчя села Кам‘яний Брід – найвизначніша подія, що широко відзначалася в районі. На жаль, на свято не приїхали перші особи області, бо урочистості співпали з Днем Кропивницького і приїздом Президента України Петра Порошенка. Але все одно гостей було багато з усього району, завітав до земляків і народний депутат від цього округу.

Цьогоріч нарешті має завершитися ремонт центральної районної лікарні, який триває вже п’ять років. Кошти на це вкладені чималі, якщо тільки ремонт даху обійшовся у півтора мільйона гривень.  А ще – введення в експлуатацію амбулаторії у районному центрі.

100-річчя з дня народження видатного педагога Василя Олександровича Сухомлинського стало для Онуфріївського району по-справжньому історичною подією. У цьому запевнив заступник голови райдержадміністрації Ігор Дуднік. Зустріч із поважними гостями  з області та столиці, ціла низка заходів, спрямованих на вшанування пам‘яті всесвітньо відомого їхнього земляка, назавжди увійде в історію Павлиша.

Що стосується планів на 2019 рік, то це відкриття амбулаторії в селі Зибковому, побудованої за державний кошт.

Голова Новоукраїнської РДА  Віктор Самойленко передав через свого помічника, що рік минулий відзначився кількома, на його погляд, видатними для району подіями. Це  введення в дію Комишуватської сонячної електростанції  на 1,45 мг/ват. Не менш важливою подією стало відкриття у Новоукраїнці амбулаторії, побудованої за рахунок районного бюджету.  А ще – спорудження спортивного комплексу в селі Рівному теж за кошти району.

Нинішнього року вже на старті відкриття сучасно обладнаного дитячого садочка на 110 малюків у місті Новоукраїнка.  А ще – будівництво та здача в експлуатацію Ганнівської амбулаторії.

У Петрівському районі у 2018 році урочисто відкрили побутове приміщення територіального центру соціального обслуговування після капітального ремонту та оновлення його матеріальної бази за кошти районного бюджету. Протягом року  реконструйовано спортивні майданчики для міні-футболу зі штучним покриттям у Новостародубській та Іскрівській ЗШ І-ІІІ ступенів, розпочато реконструкцію такого майданчика в Петрівському НВО «ЗШ І-ІІІ ступенів–гімназія».

Світлана КОСТЕНКО

(Далі буде).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here