НА КІРОВОГРАДЩИНІ ФУНКЦІОНУЄ 14 АМБУЛАТОРІЙ, ЗБУДОВАНИХ ЗА ПРЕЗИДЕНТСЬКОЮ ІНІЦІАТИВОЮ “СІЛЬСЬКА МЕДИЦИНА”

0
1233
views

Дві з них нещодавно ввели в експлуатацію у Знам’янському районі. З роботою Сабліно-Знам’янської та Трепівської амбулаторій загальної практики сімейної медицини сьогодні ознайомився голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

Спершу керівник області разом із народним депутатом Олесем Довгим, головою райдержадміністрації та райради побували у с. Володимирівка, де збудовано Сабліно-Знам’янську амбулаторію. Про роботу закладу поінформувала Наталія Гречина, лікар загальної практики-сімейної медицини. За її словами, у новій амбулаторії обслуговуватиметься до 2 тисяч місцевих жителів із Володимирівки, Новороманівки і Саблівки. 

“Раніше ми працювали у старому приміщенні дільничної лікарні, збудованої у 1929 році. Вона знаходилась на околиці села. Тому переїзд у нову амбулаторію для нас став великим подарунком. Це сучасне, комфортне приміщення для пацієнтів і медичних працівників, до якого зручно і швидко дістатись”, – відзначила лікар. 

Керівники області і району також ознайомились з роботою Трепівської амбулаторії. Вони оглянули службові кабінети, поспілкувались з медичними працівниками щодо впровадження телемедицини. Як зауважила завідувач амбулаторії Світлана Матвієвська, відколи запрацювала амбулаторія, дистанційну консультацію з фахівцями обласних закладів отримали 11 пацієнтів. Загалом амбулаторія обслуговуватиме понад 2,5 тисячі сільського населення.

“Спочатку ми працювали у старому приміщенні, потім в орендованому. Завдяки державній програмі ми отримали сучасний заклад з новими меблями, обладнанням і транспортом”, – зазначила завідувач Трепівської амбулаторії Світлана Матвієвська. 

На будівництво кожного об’єкту витрачено близько 4,5 мільйонів гривень. Додатково за рахунок коштів місцевих бюджетів для амбулаторій придбано медичне обладнання та устаткування (288,6 тис. грн. на кожен об’єкт). Обидві забезпечені службовим транспортом, що придбано за кошти державного бюджету у сумі 500 тисяч гривень.

З приводу реформування сільської медицини, голова облдержадміністрації зауважив: “Ми завершуємо проект з будівництва сільських амбулаторій на Кіровоградщині, який ініціював Президент України. На даний час в області працює 14 із 18 амбулаторій. За два тижні відкриємо ще 4. Ми їх укомплектували, забезпечили автомобілями, підключили до телемедицини. Окрім новозбудованих амбулаторій до телемедичної системи плануємо підключити й інші амбулаторії, що пройдуть атестацію. Це близько сотні закладів первинки”. 

За словами Сергія Кузьменка, також цього року для амбулаторій, що збудовані раніше, планують додатково придбати більше 20 одиниць службового транспорту.

Відзначив керівник області й те, що сімейні лікарі первинної ланки із впровадженням медичної реформи почали отримувати збільшену заробітну плату. “Приємно, що лікарі отримують 15 тисяч гривень. Ми бачимо, що реформа приносить перші позитивні результати не лише для пацієнта, а й для лікаря”, – наголосив голова ОДА.

За матеріалами Кіровоградської ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here