ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ПЕРЕГОНИ: ЯКИМИ ВОНИ БУЛИ?

0
643
views

Вже цієї неділі ми обиратимемо Президента. Це відповідальний вибір, адже від нього залежить подальший курс розвитку країни, а також позиція на зовнішньополітичній арені.

Про те, якими були президентські передвиборчі перегони, про політичну ситуацію в Кіровоградській області ми розпитали у політолога, кандидата політичних наук Руслана Стадніченка.

–  Як загалом можна охарактеризувати президентську передвиборчу кампанію у 2019 році?

– З кожними виборами в Україні, на жаль, зменшується критичний рівень оцінки політичних реалій з боку виборця. Як на мене, цією слабкістю рядових громадян досить вправно маніпулюють у першу чергу опозиційні політики і олігархи в опалі. І перші, й останні завищують очікування українців через нездійсненні обіцянки, а також користуються історичною традицією в Україні, коли в усьому завжди винна влада.

– Яка відмінність на цих виборах Президента у порівнянні з попередніми, які пройшли за часів незалежності України?

– Мені бачиться декілька суттєвих відмінностей, на які варто звернути увагу. По-перше, це зростання кількості кандидатів і падіння їх якості. Ще один-два виборчих цикли тому ми не могли уявити собі рейтингового кандидата з практично нульовою політичною компетентністю, як Володимир Зеленський. По-друге, зростає загальний рівень недовіри виборця до правлячого класу, що означає наростання протестних агресивних настроїв. І, по-третє, це розуміння частиною політикуму, що безпідставні амбіції шкодять. Саме тому ряд кандидатів у Президенти зняли свої кандидатури на користь союзників.

– Які нові елементи впливу на електорат ми побачили під час президентських виборів-2019?

– Більш активно використовуються інтернет-видання, соціальні мережі й інтернет-телебачення. Частіше генеруються фейкові новини проти опонентів. Конструюються нові моделі мобілізації виборця у день голосування.

– Чи були прогнозованими або ж, навпаки, несподіваними союзи кандидатів у Президенти?

– Частково прогнозовані. Наприклад, зняття Андрія Садового на користь Анатолія Гриценка. Частково неочікувані, як підтримка Сергієм Тарутою Юлії Тимошенко. Але головне тут сам тренд: впливові багаті політики в Україні визріли зніматись на користь інших.

– Особисті прогнози щодо результатів президентських виборів?

‒ Думаю, у другий тур вийдуть Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Володимир Зеленський навряд чи зможе мобілізувати молодь і не втратити рейтингу за останній тиждень до 31 березня.

– Який можливий результат виборів вас найбільше лякає, а на який ви сподіваєтеся?

– Я впевнений, що найбільше зло української політики – це некомпетентність. Практичним втіленням такого кандидата на виборах сьогодні є Володимир Зеленський. Якби трапився такий фантастичний поворот, що «ПреЗедента», а не Президента все ж таки обрали, то колишні розчарування тим же Ющенком чи Януковичем будуть видаватись легкою промашкою. Зеленський – це яскравий приклад кандидата з префіксом «анти-», який об’єднує навколо себе слабкодухих та не завжди глибоких людей. Він зі своїм оточенням в політиці здатен лише творити антиУкраїну, тобто державу без стратегії розвитку і повноцінного захисту.

– Чи можлива зміна проєвропейського вектора розвитку України через обрання того чи іншого Президента?

– Практично неможлива. Але часткова корекція даного курсу відбудеться, оскільки на це є запит у суспільстві. Сам же вектор більше залежатиме від парламентських виборів восени. Коли уповільнення руху в ЄС буде прямо залежати від того, скільки наберуть Володимир Зеленський, Юрій Бойко, Олександр Вілкул і Євген Мураєв.

– Про політику на Кіровоградщині: як тут представлені команди кандидатів?

– На Кіровоградщині по-справжньому командами є лише дві партійно-адміністративні структури – це БПП та БЮТ. Лідером команди Президента в області є голова ОДА Сергій Кузьменко. У БЮТ подібна місія покладається на голову облради Олександра Чорноіваненка. Інші кандидати або мають маловідомих персоналій, або ж не мають зовсім. У Зеленського функція представництва віртуальна – це його сторінка у Фейсбуці, в принципі, як і сам кандидат, який теж є творінням віртуально-телевізійної фантазії.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here