КІРОВОГРАДЩИНА ДБАЄ ПРО ЗАХИСНИКІВ

0
1059
views

У 2019 році на соцзахист учасників АТО/ООС в обласному бюджеті передбачено 8,5 мільйона гривень, більше півсотні захисників та їхні родини отримали власне житло, а обласний госпіталь для ветеранів нині має у своєму розпорядженні найсучасніше обладнання.

Стан соціального захисту учасників АТО/ООС на Кіровоградщині нині та до 2020 року став темою для обговорення на щотижневій апаратній нараді в ОДА.

Гроші

Як повідомив заступник директора департаменту соціального захисту населення ОДА Віталій Юхименко, у вересні 2018 року було збільшено розміри виплат членам сімей загиблих з 10 до 20 тисяч гривень, пораненим учасникам АТО – з 5 до 10 тисяч гривень. Побільшало категорій, на які поширюється дія відповідної обласної програми. Зокрема, сюди додались постраждалі учасники Революції Гідності, члени сімей загиблих (померлих) учасників АТО, учасники-добровольці, які мають право на санаторно-курортне лікування, сімейний відпочинок, медичне обслуговування та інше. Крім того медичне обслуговування передбачено воїнам-інтернаціоналістам.

На цю програму – обласну комплексну програму соціальної підтримки учасників АТО/ООС, членів їхніх сімей до 2020 року – в обласному бюджеті було передбачено майже 22 мільйони гривень, за рахунок яких більше 9 тисяч осіб отримали різні види допомог.

За словами посадовця, на соціальний захист учасників АТО в обласному бюджеті на нинішній рік передбачено 8,4 млн грн. Більшу частину цього ресурсу буде використано на дороговартісне медичне обстеження та лікування учасників АТО – майже 4,5 млн грн та на забезпечення послугою сімейного відпочинку – 3 млн грн. По півмільйона гривень передбачено на матеріальну допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців, пораненим та санітарно-курортне лікування бійців.

З початку року вже надано 100 тис. грн матеріальної допомоги. Відповідні програми діють у всіх районах, містах та ОТГ. За чотири роки з місцевих бюджетів допомогу отримали 13 тисяч осіб на суму майже 45 мільйонів гривень, з них ОТГ – 1,4 мільйона.

Житло

За останні чотири роки на Кіровоградщині житлом забезпечено 55 учасників АТО та сімей загиблих.

«З 2016 року урядом запроваджено механізм цільової грошової компенсації для придбання житла сім’ями загиблих та особами з інвалідністю з числа учасників АТО», – зазначив Віталій Юхименко.

Так, у період з 2014 по 2018 рік житлом забезпечено 55 осіб на загальну суму майже 30 мільйонів гривень, з них 19 осіб з інвалідністю внаслідок війни, з числа учасників АТО та 36 сімей загиблих. Наразі призначено грошову компенсацію п’ятьом особам з інвалідністю на загальну суму 4,3 млн грн.

Віталій Юхименко також повідомив, що в 2018 році урядом прийнято новий Порядок забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Минулого року грошову компенсацію виплачено двом внутрішньо переміщеним особам з числа учасників бойових дій на загальну суму 1,4 млн грн. П’ять осіб отримали відповідну компенсацію на суму 3,7 млн грн цього року.

Одним з найголовніших питань для учасників АТО, які повертаються до цивільного життя, залишається їх зайнятість. Тому запроваджена урядом безкоштовна професійна адаптація учасників АТО користується великим попитом серед бійців. За інформацією Віталія Юхименка, у період з 2015 по 2018 рік в області професію водія здобув 751 учасник АТО. На це з державного бюджету було виділено майже 4 мільйони гривень.

У поточному році на професійну адаптацію атовців передбачені видатки у сумі 946 тис. грн, що дасть можливість охопити навчанням іще 131 захисника.

Віталій Юхименко нагадав, що поряд з державною програмою в області реалізується міжнародний проект «Україна-Норвегія». З 2014 року на базі Льотної академії Національного авіаційного університету військовослужбовці, члени їхніх сімей мають можливість адаптуватися до умов цивільного життя, перекваліфікуватися та отримати нову освіту. Так з 2014 року навчання в рамках проекту пройшли 240 осіб за спеціальностями «Основи підприємницької діяльності», «ІТ-технології» та з безпеки бізнесу. У 2019 році 30 слухачів розпочали вивчати «Нові технології підприємницької діяльності».

Лікування

Окрім зазначених витрат за останній рік обласний госпіталь для ветеранів було оснащено сучасним медичним обладнанням. Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко, станом на 1 березня нинішнього року в області на обліку перебувають 9194 учасники АТО/ООС, в тому числі інвалідів війни – 238, учасників бойових дій – 8681, учасників війни – 15, осіб, прирівняних за пільгами, – 260.

Олег Рибальченко наголосив, що базовим закладом для надання медичної допомоги ветеранам війни, учасникам антитерористичної операції, Революції Гідності та членам їхніх родин області є обласний клінічний госпіталь ветеранів війни. «У закладі 210 ліжок, він має належну матеріально-технічну базу, кадровий потенціал та надає якісну спеціалізовану медичну допомогу за основними напрямками», – підкреслив посадовець. Пацієнти госпіталю отримують лікування, харчування та психологічну допомогу безкоштовно.

Протягом 2018 року в лікувально-профілактичних закладах області проліковано 3012 учасників АТО/ООС (в госпіталі – 1578 учасників АТО/ООС, членів сімей загиблих – 39), психологічну допомогу отримали 1515 осіб. Нинішнього року послугами медичних закладів скористалися 732 учасники АТО/ООС (в госпіталі – 413 учасників АТО/ООС, членів сімей загиблих – 22).

За рахунок коштів державного та обласного бюджетів, благодійної допомоги госпіталь оснащено новим медичним обладнанням, в тому числі придбано сучасний апарат ультразвукової діагностики, електрокардіографи, офтальмологічне обладнання, ендоскопічну апаратуру, обладнання для операційної тощо. В березні нинішнього року оновлено апаратуру у фізіотерапевтичному кабінеті.

Протягом 2018 року госпіталем залучено понад 4 мільйони позабюджетних коштів, половину яких спрямовано на придбання медикаментів. Нинішнього року закладом отримано 64 тисячі гривень позабюджетних коштів.

За словами Олега Рибальченка, у 2019-му на виконання заходів програми соцзахисту учасників АТО/ООС передбачено майже 4,5 млн грн, що на один мільйон гривень більше видатків минулого року. Збільшення фінансування дає можливість у тому числі охопити більшу кількість учасників АТО/ООС дороговартісним медичним обстеженням в лікувальних закладах області.

Окрему увагу Олег Рибальченко приділив діяльності Центру медико-психологічної реабілітації «КОМ-ПАС», що діє на базі обласного госпіталю. За його словами, в штатному розкладі закладу додатково введено три посади психологів із забезпеченням відповідного фінансування з обласного бюджету. Крім того, підписано меморандум про співпрацю з міською радою м. Кропивницького про фінансування додаткових двох посад фахівців-психологів.

Олег Рибальченко також відзначив, що у госпіталі реалізується проект за підтримки Посольства CША в Україні та НАТО, в рамках якого облаштовано та введено в експлуатацію спортивний майданчик з тренажерами. Після монтажу поки що в тестовому режимі працює підвісна система для реабілітації осіб, які зазнали серйозних фізичних травм чи ампутацій.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here