З ТРАВНЯ ПРОДОВЖЕНО ВИПЛАТУ СУБСИДІЙ ГОТІВКОЮ, КРІМ ТИХ, ХТО ЗВЕРТАТИМЕТЬСЯ ДО ОРГАНІВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВПЕРШЕ

0
1789
views

На цьому під час прес-конференції наголосила начальник відділу соціальної допомоги, грошових виплат та компенсацій департаменту соціального захисту населення ОДА Олена Михальченко.

Інформуючи представників мас-медіа про стан надання житлової субсидії в області, вона повідомила, що під час опалювального сезону субсидію отримували більше 136 тисяч домогосподарств (33% від усіх домогосподарств).

Олена Михальченко нагадала, що з 2019 року запроваджено дві моделі виплати субсидій – безготівкова грошова та готівкова форма. «Всі, хто звертався до управлінь соцзахисту населення з січня 2019 року за призначенням субсидії, вона призначалась у безготівковій формі. Тим, хто отримував субсидію з жовтня минулого року, починаючи з березня нинішнього вона виплачувалась готівкою», – зауважила посадовець. За період з березня по травень «живими» коштами виплачено майже 380 млн. грн. субсидії. У безготівковій грошовій формі нараховано понад 22 млн. грн. 

За словами Олени Михальченко, окремі категорії громадян не мають права на отримання субсидій. Це, зокрема, домогосподарства з житловою площею більше 120 кв.м для квартири або 200 кв. м для будинку (крім дитячих будинків та прийомних сімей). На державну допомогу також не можуть розраховувати родини, які мають авто, термін випуску якого менше 5 років та сім’ї, які здійснили покупку на понад 50 тис. грн. Субсидію не призначать, якщо у складі домогосподарства є особи, в яких відсутні доходи або середньомісячний сукупний дохід менший розміру мінімальної заробітної плати і ними не сплачено єдиний соціальний внесок. Не варто сподіватись на «знижку» на комуналку й тим, хто заборгував за послуги більше 340 грн. або має заборгованість зі сплати аліментів (виключення, якщо особа є алко-, наркозалежним, знаходяться в місцях позбавлення волі). Однак, Олена Михальченко зауважила, що майже у всіх цих випадках субсидія може бути призначена за рішенням комісії. 

Окрему увагу Олена Михальченко звернула на зміни у призначенні субсидії на період з 1 травня по 30 вересня. Згідно з новою Постановою Кабінету Міністрів України №373 на цей період субсидія буде перепризначена без звернення громадян. Разом з тим, це стосується не всіх. Заяви та декларації повинні подавати орендарі житла, внутрішньо переміщені особи, сім’ї, яким призначено субсидію за рішенням комісії та родини, в яких відсутні доходи.

«З травня продовжено виплату субсидії готівкою, крім тих, хто звертатиметься до органів соціального захисту вперше. Таким громадянам державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься у безготівковій грошовій формі», – наголосила вона. «Втім, за бажанням громадяни можуть перейти з готівкової на безготівкову форму виплати субсидії».

За матеріалами Кіровоградської ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here