ОЛЕГ ШРАМКО: «ЦІКАВО, КОЛИ НА ЗНІМКУ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ РУХ»

0
853
views

У фойє обласної філармонії відтепер можна побачити світлини солістів закладу та учасників академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни». Останні представлені у дещо новому й незвичному амплуа. Минулого тижня у рамках святкування 80-річного ювілею головної культурної установи області відкрилася фотовиставка «Сузір’я Терпсіхори» відомого фотохудожника Олега Шрамка. Під час її відкриття автор відповів на декілька запитань кореспондентки «НС».

– Хто придумував образи танцюристам?

– Це було спільне, тому що вони пропонували те, що можуть самостійно виконати. Відео передає рух, а от передати рух або танцювальний образ на фото важче, тому що це поза в зупинці, що не так цікаво, адже цікаво, коли на знімку продовжується рух. Тому ми шукали варіанти, які вони можуть виконувати і які можна сфотографувати. Деякі дуже швидкі рухи неможливо зняти – з нашим обладнанням не виходило ніяк.

– Де проходили зйомки і скільки тривала робота над виставкою?

– Це комерційна фотостудія моїх друзів. Вона простора, зручна, недалеко від філармонії. Зйомка і подальша обробка знімків тривали майже півроку. Взагалі ж ідея народилася більше ніж десять років тому… До речі, деякі можновладці, від рішення яких залежала поява цих знімків у стінах філармонії, казали: «Як це, там висітимуть оголені тіла артистів? Вони мають бути у костюмах». Хоча зараз зрозуміло, що тут немає нічого такого, що би шокувало публіку. Все дуже гармонійно.

– А на репетиціях на артистах стільки ж одягу?

– На деяких так і є, а на деяких трошки більше, особливо взимку, коли одягають гетри тощо. Я приходив на репетиції, крім того, багато дивився на концертні зйомки, а потім знову на репетиції, щоб бачити, як це виглядає без костюмів. І тоді вже був переконаний, що треба показувати так, аби було менше одягу. Щоб можна було побачити, як під спідницею або танцювальними шароварами напружені ноги, відбувається рух, якого ми не бачимо під розкішними костюмами.

– Чорно-білі світлини солістів філармонії теж вашого авторства. Це був такий задум – зробити фото у ретро-стилі?

– Так. Спочатку декілька років тому була зроблена подібна фотовиставка Сергієм Синєоком за участі артистів. А потім Микола Іванович (Кравченко, директор обласної філармонії. – Авт.) запропонував мені її оновити, тому що змінився склад, з’явилися нові люди. Ми вирішили, що буде чорно-білий, ближче до класичного, стиль, тому що філармонія – це те, що непідвладне часу. Сподіваюся, у тих, хто приходитиме на концерти, буде можливість таким чином познайомитися з артистами філармонії.

Вікторія ШКАБОЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here