НА КІРОВОГРАДЩИНІ «ПРОДАЄТЬСЯ» ПОНАД 2 ТИС ГА ПАЙОВОЇ ЗЕМЛІ

0
855
views

Вже багато років діє мораторій (заборона) на продаж сільськогосподарської землі. Її власники використовують різноманітні способи змінити право власності на неї. Велика частина цих способів – напівлегальні або нелегальні.

Для того, щоб переконатися в існуванні «сірого» ринку землі, достатньо зайти на сайт онлайн-оголошень OLX. Олексій Крименюк – молодший аналітик проекту DataVox у VoxUkraine – проаналізував понад п’ять тисяч оголошень про продаж земельних паїв* (з січня 2016 року по травень 2019 року).

За розрахунками автора, найбільше пайової землі продають у Дніпропетровській області — 7 252 га.

На другому і третьому місцях — Запорізька та Харківська області — 5 479 га та 4 525 га відповідно.

Найменше пайової землі продають у Чернівецькій (172 га), Львівській (246 га) та Волинській (344 га) областях.

На тіньовому ринку купуються/продаються сільгоспземлі, без будь-яких відрахувань до місцевих бюджетів. Єдиний спосіб виправити це – запровадити прозорий та цивілізований ринок. Таким шляхом пішли у багатьох країнах світу: Франції, Канаді, Ізраїлі та ін. Досі ринку землі немає у Конго, Венесуелі, Кубі та Північній Кореї.

Аналітик VoxDataтакож зазначає, що ціни на землю на OLX знаходяться коло нижньої межі експертних оцінок її вартості у разі відкриття ринку землі. Тобто у разі зняття мораторію, стрибка ціни паїв не відбудеться, швидше за все, ціна поступово зростатиме і з часом увійде в межі експертних оцінок.

* Продаж земель через OLX — лише вибірка із значно більшої пропозиції тіньового ринку землі,оцінити його масштаби та розміри недоотриманих місцевими бюджетами доходів(а значить непобудованих шкіл, непрокладених доріг, невідремонтованих лікарень) важко.

Читати статтю на VoxUkraine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here