ДІАЛОГ ПРО ЗЕМЛЮ: ЧИ ПОЧУЄ ДЕРЖАВА СЕЛЯН І ФЕРМЕРІВ?

0
1282
views

Уже кілька років в Україні точаться розмови про зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Економісти наводять приклад європейських країн, малюючи перспективне майбутнє, а фермери і селяни, навпаки, побоюються земельної реформи. Намагаючись поставити крапку в цій тривалій історії, президент Володимир Зеленський ініціював національну дискусію про ринок землі. Як відкрити ринок, щоб захистити інтереси всіх учасників та отримати економічну вигоду?

Від «сірого» до «білого» ринку землі

Більшість українців підтримують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення. Останнє дослідження соціологічної групи «Рейтинг» свідчить, що 63% людей проголосувало б за збереження земельного мораторію на референдумі з цього питання. І лише 21% українців підтримують ідею запровадження ринку землі.

Втім, попри мораторій, земля в Україні продається. Сьогодні існує «сірий» ринок землі, який створює низку проблем.

По-перше, доступ до купівлі землі мають лише обрані, а продавці змушені віддавати угіддя за безцінь. За словами експертів, від початку незалежності майже 1 млн га землі було скуплено великими холдингами через тіньові схеми. Зокрема, через механізм емфітевзису.

По-друге, у селян зараз немає іншого варіанту, аніж здати свою ділянку в оренду за ціну, яку запропонує холдинг. Відповідно до підрахунків експертів, селянин щороку недоотримує з оренди близько 18 000 грн. Натомість ринок землі уможливить конкуренцію, і тоді пайовики зможуть продавати та здавати в оренду ділянки за справедливою ціною.

По-третє, за даними експертів, за час дії мораторію близько мільйона українців, які володіли землею, вже померли. І їхні угіддя, а це майже 1,5 млн га, відійшли державі. Якби ринок землі існував, ці люди могли б продати свої ділянки за свого життя.

Правозахисники вслід за Європейських судом із прав людини наголошують, що заборона на продаж сільськогосподарських угідь порушує права українців. Тож наразі питання не в тому, чи скасовувати мораторій, а в тому, як зробити це правильно.

«Нам треба вирішувати не питання запуску чи незапуску ринку землі, а питання конкретної моделі цього ринку», – переконаний експерт Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ Дмитро Ливч.

За обрахунками Світового банку, вільний обіг земель сільськогосподарського призначення вже в перший рік збільшить ВВП України на 1-2% . А це близько 50 млрд грн. Економісти передбачають, що запровадження ліберальної моделі ринку землі встановить ціну 1 га на рівні 5 тис. дол., що принесе Україні до 100 млрд доларів впродовж 10 років.

«До бюджету будуть надходити податки. І чим земля буде дорожче, тим більше податків буде отримувати держава», – вважає керуючий партнер Diligent Capital Partners Данило Пасько.

Земля передусім для українців

Президент України Володимир Зеленський доручив парламенту до 1 грудня 2019 року ухвалити закон про ринок земель сільськогосподарського призначення. Наразі у парламенті зареєстровано 11 законопроєктів.

Урядовий проєкт передбачає, що з 1 жовтня 2020 року купувати  угіддя зможуть українські громадяни та юридичні особи, територіальні громади і держава. Одна особа не зможе володіти більш ніж 8% сільськогосподарських земель в межах однієї області та 35%  в межах ОТГ.

У питанні купівлі землі іноземцями влада займає одностайну позицію: доступ іноземців до ринку землі слід відстрочити. Зокрема, глава держави пропонує, щоб компанії, які мають в засновниках іноземців, змогли купувати землю лише з 2024 року.

«Коли наші фермери куплять землю, коли знизиться наша кредитна ставка, тоді вже можна дати можливість купувати землю іноземним компаніям за умови, що вони працюватимуть на цій землі та найматимуть на роботу українців», – пояснив Зеленський під час прес-марафону у Києві.

Президент додав, що держава подбає про те, щоб надати можливість українцям купувати землю. Адже сьогодні малі фермери не мають коштів на викуп ділянок, які вони обробляють.

«Ще більші пільги мають бути у тих, хто вже зараз працює на цій землі та хоче стати її власником. І тільки потім, коли українські фермери отримають землю, можна буде дозволяти її купівлю іноземним компаніям», – наголосив Зеленський.

Влада обіцяє, що у 2020 році для малих фермерів запрацює Програма підтримки дешевих кредитів на купівлю землі. Тож кожен сільгоспвиробник, який захоче купити землю, зможе це зробити.

При цьому в урядовому законопроєкті зазначено, що «переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення має її орендар за умови сплати ним ціни, за якою вона продається».

Захищений і прозорий ринок

В уряді запевняють, що угоди з продажу будуть прозорими і захищеними від будь-яких махінацій.

«Купити державну і комунальну землю зможуть на публічних і прозорих торгах, щоб у будь-якої людини був рівний доступ до можливості купити земельну ділянку», – зазначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук на зустрічі з аграріями.

Більше того, Кабмін планує запровадити систему моніторингу обігу земель. Українці зможуть вільно отримувати інформацію про операції з купівлі-продажу. При цьому податки від оренди планується залишати в бюджетах громад.

Економісти загалом позитивно оцінюють запуск ринку землі. Вони зазначають, що це допоможе переключити галузь із вирощування виснажливих культур (напр., соняшнику, рапсу) на нішове виробництво. А також принесе прибутки як власникам землі, так і державі.

Експерти звертають увагу, що сьогодні українські поля орендують близько 1300 іноземних інвесторів. І їхні інтереси також потрібно враховувати, відкриваючи вільний обіг земель. Крім того, обмеження на володіння угіддями для деяких експертів видається недостатнім. Тож потрібно посилити антимонопольні запобіжники.

Дослідження соціологічної групи «Рейтинг» свідчить, що суспільство загалом допускає продаж землі фермерам та громадянам нашої держави у майбутньому. Однак категорично проти купівлі українських полів іноземцями. Таку думку мають 75% опитаних.

Варто наголосити, що держава відкриває ринок землі не для того, щоб її розпродати. І в уряді, і в офісі президента наголошують, що першочергове завдання реформи – перетворити землю на цінний актив. Земля повинна приносити прибутки її власникам. В умовах нелегального ринку це неможливо.

Наразі дискусія про оптимальний варіант земельного ринку ще триває.

Центр громадського моніторингу та контролю

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here