МІСТО ІДЕЙ ТА ІННОВАЦІЙ

0
1640
views

Це українське місто може претендувати не тільки на законне місце туристичної столиці нашої країни, а й на статус одного з найпотужніших центрів втілення прогресивних, креативних, модернових технологій, проектів та ідей.

Так, йдеться саме про давнє місто Лева, яке продовжує свою правічну історію в нових умовах. Важко уявити, але потрібно визнати: майже музейний міський простір органічно прийняв у свою структуру сучасні урбаністичні елементи – як у зовнішньому, так і у внутрішньому їх проявах.

Про що, зрештою, йдеться? Та навіщо потрібно місцевій владі окрім туристичних коштів, яких будь-якому іншому місту було б цілком вдосталь, «заводити» на свою територію десятки різноманітних та подекуди вельми нестандартних бізнесів?

ЛЬВІВ ОЧИМА РЕДАКТОРА: «ВСЯКОМУ ГОРОДУ НРАВ И ПРАВА»

Про те, що до інвесторів тут ставляться не тільки як до бажаних гостей, а і як до повноцінних перспективних партнерів, свідчить принципова позиція міської влади та, зокрема, її очільника Андрія Садового. Адже багато проектів завдячують своїм втіленням саме його патронату та підтримці.

Цієї весни журналісти з усієї країни мали змогу переконатися: Львів приязно чекає не тільки на туристів, а й на креативні та інноваційні проекти. Під час прес-туру, організованого Українським журналістським фондом на запрошення Львівської міськради, медійники, серед яких була й редакторка «НС», мали змогу ознайомитись одразу з кількома яскравими та потужними інвестиційними проектами, реалізованими у Львові.

SoftServe: IT від Львова до Техасу

SoftServe – це українська компанія, що спеціалізується на розробці програмного забезпечення та наданні супутніх, у тому числі консультаційних, послуг.

Головні офіси компанії знаходяться у Львові та Остіні (штат Техас, США), загалом тут працюють понад 5 тисяч співробітників. Потужності та авторитет SS вражають, адже ця компанія є однією з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення у Центральній та Східній Європі та входить до трійки найбільших аутсорсингових компаній України.

Компанія SoftServe була заснована у 1993 році у Львові двома аспірантами  Національного університету «Львівська політехніка» саме як розробник  програмного забезпечення. Цікаво, що вже незабаром її клієнтом стала відома General Electric. Через сім років, у 2000-му, компанія відкрила свій перший офіс у США, почала співробітництво з Microsoft, зокрема спеціалізуючись на бізнес-додатках.

У 2006 компанія заснувала власний навчальний заклад – SoftServe University, який став першим в Україні корпоративним університетом. У 2008 році SoftServe також став співзасновником  Львівської бізнес-школи при Українському католицькому університеті.

У 2008 році компанія відкрила американську штаб-квартиру у Форт-Маєрс, штат Флорида, якау згодом перенесли до Техасу. Далі почали відкриватись офіси у Лондоні, Амстердамі, Софії, Вроцлаві та Стокгольмі. Має численні відзнаки України та світу у номінаціях «Найкращий роботодавець».

Нинішній, новий, офіс компанії у Львові – дійсно унікальна локація. У його відкритті брали участь міський голова Львова Андрій Садовий, член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей, виконавчий віце-президент SoftServe Олег Денис, ректори університетів, депутати. Освячував приміщення Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архієпархії УГКЦ. Це прозорий простір, де кожен працівник має своє робоче місце. Але водночас складається відчуття загальної справи та втілення спільних ідей. Яскраві кольори та численна геометрія – результат творчості тодішнього головного архітектора Львова та командних рішень. Тут багато окремих місць для обговорення та відпочинку – як поодинці, так і невеликими групами. Спортзал та парковка з окремими місцями для кожного працівника лише додають необхідного комфорту…

Як зазначають у SoftServe, фаховість компанії ґрунтується на технологіях – від створення цифрових новинок до докорінної реорганізації роботи підприємства. SoftServe допомагає клієнтам і запроваджувати нові, і вдосконалювати або виводити з експлуатації застарілі процеси, тим самим скорочуючи час виходу на ринок. SoftServe – одна з найбільших українських IT-компаній, розробник програмних продуктів та додатків. Надає широкий спектр послуг у сферах оптимізації програмного забезпечення, хмарних технологій, мобільних рішень, дизайну та розробки користувацьких інтерфейсів, безпеки, а також Великих Даних (BigData)/Аналітики для галузей охорони здоров’я, роздрібної торгівлі, автомобілебудування та інших.   

Tech StartUp School: інноваційна локація Львова

Школа, про яку можна лише мріяти, – це заклад, де навчать твою мрію втілити в життя. Такою є львівська Tech StartUp School. Тут проголошують: «Наш простір – це простір можливостей». Простіше кажучи, це локація, де можна зробити реальним бізнесовим проектом будь-який стартап. Для цього тут є усі можливості – від просторових до консультаційних. Офіційною мовою місія проекту – створення комфортного інноваційного середовища для продукування та реалізації креативних ідей та успішних start up-ів, щоб допомогти новаторам під керівництвом бізнес-тренерів та менторів пройти шлях від ідеї start up-у до побудови бізнес-моделі, пошуку інвестицій та комерціалізації інноваційного проекту. Простіше кажучи, отримати знання, вдосконалити навички, знайти інвесторів чи однодумців, сформувати команду – все це тут.

Чотири поверхи, більше двох сотень облаштованих робочих місць, 1100 квадратних метрів, три конференц-зали – все це для того, щоб колективні та навіть індивідуальні проекти ставали реальністю. Тут можна зустрітися із відомими професіоналами у своїх галузях, відвідувати майстер-класи, тренінги, лекції, конкурси та змагання інноваційних проектів та StartUp, користуватись спеціалізованими лабораторіями.  

Різноманітна кількість курсів та змагань  плюс досвідчені тренери та ментори, високоякісне технічне забезпечення, технопарк із виробничими можливостями для виготовлення комерційних зразків та прототипів та інші ресурси допоможуть створити та реалізувати власний проект чи бізнес-модель.

Холдинг емоцій «!FEST»: як народилася легендарна «Криївка»

Один з найперспективніших бізнесів родом зі Львова – це !FEST.  Мережа креативних ресторанів та проектів з оригінальними концепціями під такою назвою заснована 2007 року. Вже перший проект – ресторан «Криївка» ‒ приніс великий успіх по всій Україні та за її межами, лише за перший місяць роботи його відвідало більше 50 тисяч осіб.

А все починалось так. На початку весни 12 років тому десь на площі Ринок у Львові троє молодих підприємців, а в душі невгамовних бунтарів, задумали створити власну компанію. Й не просто одну з багатьох, а таку, яка давала б змогу творити унікальний простір позитивних емоцій та вражень, робити себе, місто та країну кращими. Рушійною силою став Андрій Худо, його компаньйонами – Юрко Назарук та Дмитро Герасімов. За мету обрали стати світовою компанією в ресторанному та шоколадному бізнесі, цінностями оголосили унікальність та яскравість, пристрасність та небайдужість, патріотичність та відкритість і, звичайно, невпинний рух вперед.

Цікаво, що «головний офіс» !FEST розташовано на території колишнього заводу, що виробляв скло. Частина локацій проекту тут і розташована, зокрема «Видавництво Старого Лева». А в колишніх виробничих боксах відбуваються різноманітні фести та інші масові та не дуже заходи.

Мережа компаній, які долучаються до проекту, щоденно збільшується. За напрямками вони поділяються на «Емоційні ресторани» (типу культові Театр пива “ПРАВДA”, Львівська копальня кави, «Криївка») та !FEST ПРОЕКТИ (до прикладу, Видавництво Старого Лева, Авіація Галичини тощо).

Як розповів в інтерв`ю газеті «Високий замок» Андрій Худо: «Думаємо про розвиток, про нові проекти, які потім можна буде давати у франчайзинг, відкривати їх в інших містах-мільйонниках. Це — масштабування бізнесу, коли заробляєш на одній ідеї».

BANKHOTEL: провести ніч у… банку

Одним з яскравих прикладів креативного підходу львів’ян до побудови, облаштування та ведення бізнесу є BANKHOTEL. Здавалося б, звичайний готель, яких у місті чимало. Але чи багато ви бачили готелів, розташованих у приміщенні… колишнього банку?!

Саме так. BANKHOTEL ART CONGRESS HALL знаходиться в реконструйованій будівлі Австро-Угорського банку в історичному центрі Львова. Будівля була зведена в період бурхливого розвитку міста, який відбувався з 1870-х до 1914 р. Економічний поштовх спричинив появу у Львові  кількох десятків фінансових установ, серед яких найвагомішою була саме філія Австро-Угорського банку.

Архітектори, що спроектували будівлю банку, не проґавили зміну тенденцій.  Випускники Львівської політехніки  Едмунд Жихович (1870 – 1924) та Міхал Лужецький (1868 – після 1939) спільно працювали на базі проектного бюро Жиховича, яке збудувало чимало визначних будівель у Львові, використовуючи сецесійні засоби й модерністичні інтерпретації різних історичних стилів.

2015 року за розробку проекту реконструкції та пристосування будівлі Австро–Угорського банку під готель прийнялася Творча архітектурна майстерня «КУДІН». 

В основі планувальних рішень автори заклали ідею максимального збереження автентичності будівлі, її планувальної структури як пам’ятки архітектури. В першу чергу це стосувалося елементів, що збереглися: до вестибюля з його розкішними мармуровими сходами та вітражами, підлоги вестибюля першого та холу другого поверхів з оригінальної кераміки, декоративних елементів стін з карнизами. Усе це було збережене і тактовно відреставроване.

Розробляючи унікальний інтер’єр для номерного фонду, авторка дизайну Ольга Рябова казала про те, що хочеться відчути в номерах мистецьку атмосферу початку ХХ століття. Це і стало причиною звернення до графічних композицій французьких художників модерну: Сержа Гладкого та Едуарда Бенедиктуса, які працювали в особливій трафаретній техніці.

У колишньому операційному залі банку зараз розміщується конгрес-хол на 300 місць з можливістю перетворення його на вісім окремих конференц-кімнат за рахунок розсувних перегородок. Окрім спа-центру, залу для фітнесу, салону краси тощо унікальною є концепція нічного арт-бару «Satirikon», він задуманий авторами, як виставкова зала кращих карикатуристів України та світу…

Що ж, Львів цілком підтверджує власну репутацію міста нестандартного, вигадливого та оригінального. У тому числі й у поєднанні історичних традицій та модернових трендів. А отже, повсякчас отримує і нове життя, і новий розвиток.

Оксана РИБЧЕНКОВА

Дякумо за організацію та підготовку матеріалу міській раді Львова та Українському журналістському фонду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here